Prethodni članak
Sljedeći članak

Preminula Milka Babović

  • Sandra Simunovic/PIXSELL

    Sandra Simunovic/PIXSELL


U ZAGREBU je u subotu u 93. godini preminula bivša atletičarka i televizijska novinarka Milka Babović.

Zbog zdravstvenih tegoba hospitalizirana je prije dva i pol mjeseca u KB Dubrava. Bila je zaražena koronavirusom.

Milka Babović rođena je 27. listopada 1928. u Skopju, a u Zagrebu živi od 1948. godine gdje studira kemiju na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu (1963.) sport i tjelesni odgoj, hrvatski i njemački jezik. Govorila je engleski i njemački, služila se francuskim i ruskim.

Kao članica Mladosti, bila je atletska reprezentativka Jugoslavije, dvaput svjetska studentska prvakinja u trčanju na 80 metara s preponama (1953. u Dortmundu i 1957. u Parizu). Na EP u Bernu 1954. bila je peta na 80 metara s preponama. Uz to, 17 puta bila je prvakinja Jugoslavije, 27 puta rušila je državni rekord (u nekoliko disciplina), 26 puta bila je članica reprezentacije, dvaput prvakinja Balkana, prenosi Index.hr.

Triput proglašena najboljom hrvatskom sportašicom
U anketi „Sportskih novosti“ gdje glasuju sportski novinari, triput je bila proglašena kao najbolja hrvatska sportašica, dvaput jugoslavenska.

Babović je bila predsjednica Sekcije sportskih novinara Hrvatskog novinarskog društva (danas Hrvatski zbor sportskih novinara) od 1974.-1978, a u dva mandata bila je članica Jugoslavenskog olimpijskog odbora.

Još članaka iz "Sport"

Facebook