Prethodni članak
Sljedeći članak

Pregradske Leadersice oduševljavaju Hrvatsku

INTERVJU – Maja Cesarec, voditeljica Cheerleading skupine Leadersice iz Pregrade


Djevojke iz Pregrade vrlo aktivno sudjelovale i na utakmicama Zagorca iz Krapine protekle sezone kao i sezone prije toga te smo iskoristili jedan ''time out'' da razgovaramo sa Majom Cesarec, voditeljicom pregradskih lidersica

Cheerleading skupina Leadersice u srednjoj školi Pregrada djeluje kao izvannastavna aktivnost tjelesne i zdravstvene kulture. Jedinstvena je navijačka skupina u Krapinsko – zagorskoj županiji i jedna od prvih članica Hrvatskog navijačkog akrobatskog i pom pon plesnog saveza.

Na inicijativu ravnateljice dr.sc. Vilmice Kapac u školi je osnovana još 2003. godine. Djelovala je kao izvanškolska aktivnost pod stručnim vodstvom vanjske suradnice, trenerice Vedrane Holjevac Domljan s prvom postavom talentiranih i izuzetno vrijednih djevojaka: Viktorija Brezinšćak, Andrijana Kapac, Lana Kic, Tanja Kračun, Marija Miklaužić, Ines Očko, Nina Očko, Anita Petecin, Mateja Pogačić i Mirjana Sekušak, koje su uspješno prezentirale školu i zajednicu. Djevojke su, naime, osvojile  drugo mjesto na državnom natjecanju Republike Hrvatske te bile pozvane na Europsko prvenstvo u cheerleadingu u organizaciji Međunarodne cheerleading federacije u Stockholm.

Također, valja napomenuti da su zbog svog uspješnog djelovanja 2004. godine nastupale na nacionalnoj proslavi 130 godina uvođenja obvezne nastave tjelesnog odgoja u hrvatske škole u organizaciji Ministarstva, prosvjete i sporta. Bila je to ujedno europska godina obrazovanja sportom.

Od 2005. treninzi se sustavno provode kroz izvannastavnu aktivnost s voditeljicom, profesoricom tjelesne i zdravstvene kulture, Majom Cesarec.

Istovremeno, moramo naglasiti da su djevojke iz Pregrade vrlo aktivno sudjelovale i na utakmicama Zagorca iz Krapine protekle sezone kao i sezone prije toga te smo iskoristili jedan ''time out'' da razgovaramo sa Majom Cesarec, voditeljicom pregradskih lidersica.

Što je cheerleading?

Cheerleading je sport čiji smisao najbolje opisuju engleske riječi iz kojeg je nastao naziv. Cheer (oraspoložiti) i leading (voditi) pa cheerleading možemo definirati kao smjer plesa čiji je cilj podizanje raspoloženja na sportskim natjecanjima, privlačenje publike na sportske terene i pružanje moralne podrške samim sportašima. Uzimajući u obzir da je podrška u sportu ključ uspjeha, ne čudi da je cheerleading našao svoje mjesto u skoro svim sportovima.

Iako je cheerleading primarno u funkciji navijanja odnosno bodrenja sportskih ekipa i podizanja atmosfere na sportskim terenima, cherleading timovi također imaju organizirana natjecanja Međunarodne cheerleading federacije (ICF) na kojem pokazuju svoje umijeće u području navijanja, plesa, gimnastike i akrobatike. Ističu se prepoznatljivošću odora i sjajem pom pona.

Cheerleadersice srednje škole Pregrada nose odore u bojama škole i tako je promoviraju u kraljevsko plavoj boji.

Kao jedna od zanimljivosti jest činjenica da su prve uniforme i pom poni Leadersica iz SŠ Pregrada nabavljeni iz Amerike.

Da li ima kakvih beneficija i ako ima koje beneficije mogu postići sportaši koji se bave cheerleadingom?

Naravno, kao u svakoj fizičkoj aktivnosti, tako i u cheerleadingu postoje razne beneficije za one koji se njime bave. Neki od njih su pozitivan utjecaj na morfološka obilježja i poboljšanje funkcionalno-motoričkih sposobnosti, podizanje samopouzdanja, razvoj osjećaja pripadnosti grupi, razvoj smisla za estetiku pokreta, pozitivno djelovanje na imunološki sustav aktivnim provođenjem vremena na svježem zraku, razvijanje osjećaja za timski rad, poboljšanje socijalnih vještina i dr. Prije svega valja istaknuti njegovanje prijateljskog i ugodnog ozračja, a što je svakako uvjet uspješnog učenja.

Kako se nosite s ozljedama u klubu, dali ih ima i koliko se one razlikuju od ostalih sportova i da li ima možda padova na nastupu?

Na svu sreću, do sad nismo imali većih ozljeda od istegnuća mišića ili uganuća zgloba. U pravilu, ozljede se ne razlikuju puno od ostalih sportova. Rizik od ozljeda uvijek postoji. Što su gimnastički i akrobatski elementi kompleksniji – to je i rizik od ozljeda veći. Vezano na moguće ozljeđivanje cheerleading na razini izvannastavne aktivnosti je manje rizičan od cheerleadinga na profesionalnoj razini gdje su akrobatski elementi ekstremno zahtjevni.

Prevencija ozljeda je kompleksan proces koji provodimo prije, za vrijeme i nakon treninga.

Govorimo li o prevenciji ozljeda prije treninga nužno  je  voditi brigu o mentalnoj i fizičkoj pripremljenosti učenica/učenika za sam trening, uvažavati motorička znanja i motoričke sposobnosti članova cheerleading skupine i adekvatno tome postavljati zadatke.

Za vrijeme treninga, osim pravilno postavljenom strukturom treninga i odabirom primjerenih kinezioloških operatora, od iznimne je važnosti da prilikom izvođenja gimnastičkih i akrobatskih elemenata, dizanja i spuštanja u piramidi, svaki učenik u svakom trenutku zna koji je njegov zadatak u smislu asistencije, čuvanja i pomaganja. Za sigurnost u plesu i nastupu preduvjet je međusobno povjerenje, a što ponovno ističe važnost prijateljskog, kolegijalnog i toplog odnosa.

Moram napomenuti da Srednja škola Pregrada posjeduje optimalne uvjete za provedbu trenažnog procesa cheerleading skupine (izvrsno opremljena školska sportska dvorana i školska teretana) pa svi segmenti prevencija od ozljeda mogu biti zadovoljeni.

Što se tiče padova, oni su sastavni dio cheerleadinga. Neravni teren, mokra trava, jak vjetar, skliska podloga ili odstupanja od idealne tehničke izvedbe nekog elementa mogu uzrokovati padove. Na treninzima i natjecanjima primarna je sigurnost članova pa za svaki tehnički zahtjevniji elemenat postoji odgovarajuća tehnika „osiguranja“ člana koji je u riziku od pada.

Kakva je klima na relaciji klub (Navijačka skupina „Leadersice“ ) i Sportski savez grada ?

Iskustva cheerleading skupine Leadersice i sportskih saveza (kako Pregrade, tako i drugih sportskih saveza i klubova na nivou Republike Hrvatske) su samo pozitivna. Sve više se prepoznaje važnost prisustva cheerleading skupina na sportskim terenima. Nastupamo na mnogim kulturno-zabavnim manifestacijama i sportskim događanjima, rado smo viđene i uvijek se s veseljem odazovemo pozivima. Također, redovito nastupamo na županijskim natjecanjima  Školskog sportskog saveza KZŽ kao podrška školskim sportskim ekipama. Podrška smo i brojnim klubovima na prvenstvenim i kup natjecanjima, od kojim možemo izdvojiti KK Zabok (1.HKL), NK Zagorec (3.HNL) koji su nas pozvali da svojim nastupom uveličamo osvajanje naslova prvaka 3.HNL i nastup na finalu kupa 1.HNL za žene.

Koliko trenutno brojimo članova i mogu li se priključiti novi ?

Trenutno brojimo cca 20-ak članova i u bilo kojem trenutku tijekom nastavne godine mogu se priključiti novi članovi, čak dapače. Važno je samo da se školuju u Srednjoj školi Pregrada. Uspjesi na natjecanjima u organizaciji Međunarodne cheerleading federacije i Hrvatskog navijačkog, akrobatskog i pom pon saveza - Od najvećih uspjeha cheerleading skupine Leadersice iz SŠ Pregrada možemo izdvojiti deseto mjesto s Europskog prvenstva u Ljubljani 2007. godine u cheer mixed coed kategoriji (što je ujedno i povijesni trenutak za hrvatski cheerleading jer je prvi puta imao svog predstavnika na Europskom prvenstvu), prvo mjesto i dva druga mjesta na državnom prvenstvu Republike Hrvatske (čime su Leadersice ukupno tri puta stekle pravo nastupa na europskom prvenstvu) te  prvo mjesto na Otvorenom prvenstvu Italije.

Kako članice usklađuju školske obveze i ples?

Osim što vole ples, sve članice su i uspješne i odgovorne učenice, što zahtjeva dobru organizaciju i disciplinu, kao i u svakom sportu.

Vezano na izazove u radu ove plesne aktivnosti treba istaknuti kako su učenice članice samo najduže dok im traje srednjoškolsko obrazovanje što se za nastavnika/trenera čini kao da svake godine „trenira ispočetka“. Usprkos tome, jako se veselimo novim članicama i uspjesima te koristim priliku da pozovem sve djevojke koje upisuju 1. razred srednje škole, a vole ples i učenje da dođu i upišu srednju školu Pregrada – rekla nam je na kraju Maja Cesarec, voditeljica pregradskih leadersica.

 

Još članaka iz "Sport"

Facebook