Prethodni članak
Sljedeći članak

'Pobijedit ćemo Rusiju i idemo do finala'

Pitali smo nogometne trenere, među kojima i Damira Krznara kakav će biti plasman Hrvatske na Svjetskom prvenstvu


Na slici: Damir Krznar, Franjo Kučko, Tomica Vincelj, Drago Bartolić

Fascinantna pobjeda Hrvatske protiv Danaca u šokantnoj završnici oduševila je sve navijače. Slike hrvatskih navijača s ruskih tribina sa suzama u očima obišle su čitav svijet, a golman Danijel Subašić ostao je junak utakmice obranivši tri penala. Zabočko – toplička ekipa navijača u društvu gradonačelnika Marka Vešligaja bodrila je Vatrene na putu prema četvrtfinalu, a utakmica je, kažu, bila puna emocija i uzbuđenja. O tome kako bi Hrvatska mogla proći u daljnjem tijeku natjecanja razgovarali smo i s renomiranim zagorskim nogometnim djelatnicima, kao i s građanima u anketi. Svi se slažu u jednom – imamo kvalitetu momčad i možemo ostvariti odličan rezultat. Hrvatska utakmicu četvrtfinala igra u subotu 7. srpnja u 20 sati u Sočiju protiv domaćina Rusije. U Zagorju se gledanje utakmice na središnjim trgovima priprema u Zaboku i Krapini pa organizatori pozivaju sve da dođu i navijanjem podrže vatrene.

Svima nam je u još uvijek u glavi drama koju smo proživljavali u utakmice osmine finala SP u kojoj je Hrvatska tek nakon izvođenja jedanaesteraca pobijedila Rusiju rezultatom 3:2. Obično su „vatreni“ travnjak napuštali pognute glave nakon ovakvih „drama“, no ovaj se puta sreća konačno i njima osmjehnula.

Nakon utakmice protiv Danske kontaktirali smo tri zagorska trenera da nam iznesu svoju impresiju o ovoj utakmici, ali isto tako da nam najave ogled četvrtfinala protiv domaćina Rusije.
Strateg najboljeg zagorskog nogometnog kolektiva, Tomica Vincelj, utakmicu je gledao u društvu tasta i šogora. 

- Bila je to taktička šahovska borba bez prave igre, uz psihološku preopterećenost na obje strane, što i ne čudi s obzirom na ulog. Noge jednostavno „nisu slušale“, a čini mi se da je došlo i do preopterećenja kod Modrića, koji imao izuzetno napornu sezonu. Na kraju nas je pomilovala sreća, koja nam je puno puta okrenula leđa. Domaćin Rusija neočekivano je ušla u četvrtfinale i sigurno će učiniti sve da uđe u polufinale. No mislim da smo bolja momčad i da ćemo mi biti na kraju ti koji će slaviti. Moramo samo ponoviti igru iz skupine koju smo pružili protiv Nigerije i Argentine. Ako budemo na tom tragu siguran sam u našu pobjedu – riječi su Tomice Vincelja.

Trener Tondacha, mladi tata Drago Bartolić prvi je dio utakmice gledao s prijateljima u kafiću, a drugi u krugu obitelji. 

- Ovo je prvi puta da su naši reprezentativci preživjeli jednu utakmicu u kojoj nisu bili pravi, no moram priznati da je Danska odlična momčad koja ima glavu i rep i koja u svakom trenutku zna što hoće. Uspjeli su nam zatvoriti sredinu i odsjeći Modrića i Rakitića od napadača. Ipak upornošću, srećom i zalaganjem zasluženo smo stigli do pobjede. Rusije se ne trebamo bojati. Moramo samo igrati brže i življe i neće biti nikakvih problema. Očekujem buđenje Perišića koji je ispod svojih mogućnosti. Ždrijeb nam se fantastično otvorio i moramo ovu priliku iskoristiti – misli Drago Bartolić.

U krugu obitelji utakmicu je pratio i Franjo Kučko, glavni instruktor NS KZŽ. 

- Teška utakmica koju smo dobili uz sportsku sreću. Pritisak je bio prevelik. Još jednom se pokazalo da djelujemo drugačije kada je Modrić blokiran. Zbog duge sezone moralo je doći do „zamora materijala“ kod njega. Imamo velike šanse proći Rusiju i mislim da će nam biti puno lakše u četvrtfinalu. Igra domaćina jednostavno nam više odgovara od igre skandinavskih momčadi – optimističan je Kučko.

Damir Krznar:“Ovo je čudo“

Nakon pobjede protiv Danske uspjeli smo doći i do našeg Damira Krznara, koji je ove sezone kao pomoćni trener Zoranu Mamiću došao do dvostruke krune s Al Ainom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pa sada zasluženo uživa u najdužem odmoru u svojoj sportskoj karijeri, u društvu svojih najmilijih, supruge Blaženke i sina Matije s kojima je i gledao utakmicu. Zanimljivo je da je Al Ain prije trenerskog dvojca Mamić-Krznar vodio upravo naš izbornik, Zlatko Dalić.

- Danska i Rusija nam ne leže jer igraju čvrstu duel igru ili kako mi to volimo reći „na mišiće“. Nisu počinjali igru od stopera, pa odličan presing koji su radili Manđukić i Rebić nije mogao biti ni ostvaren. Danci su planski igrali duge lopte na lijevu stranu naše obrane, gdje se Vida i Strinić nisu najbolje snalazili. Dobro su uočili naše nedostatke i iznenadili su nas. Doduše nisu oni napravili ništa spektakularno iz takve igre, ali su nas udaljili od gola. Nisu riskirali u dodavanjima, igrali su disciplinirano u obrani i gotovo ih je bilo nemoguće probiti. Jedini puta kad su pogriješili u dodavanju mi smo izborili kazneni udarac, koji nažalost nismo iskoristili. Imali smo veliki psihološki pritisak, što je u neku ruku i dobro, jer su time naši igrači i vodstvo dali do znanja koliko im je uspjeh važan i koliko im je stalo do njega. Sada nakon pobjede nadam se da smo skinuli to breme – misli Krznar.

Slijedi utakmice ove generacije protiv Rusije, koja nam može osigurati proboj u polufinale. -Teško će biti protiv Rusa. Oni će igrati duge lopte na ArtemaDžujbu, koji odlično skače i zadržava loptu do priključka ostatka momčadi. Naša je sreća što se on pozicionira centralno, pa će ga čuvati Lovren, koji je u odličnoj formi. Svi bi mi htjeli da se naši dečki bore za medalju, no ako i ne uspijemo protiv Rusije, nemamo si što zamjeriti. Ovo što smo napravili je čudo. Ipak vjerujem da naši igrači mogu još jedan dodatan iskorak i razveseliti nas novim čudom – plasman

Još članaka iz "Sport"

Facebook