Prethodni članak
Sljedeći članak

Oštrc proslavio 100. rođendan

Prijateljska utakmica: Oštrc – Zagorec Krapina 0:3


Velika slavljenička utakmica odigrana je u Zlataru, gdje je domaći NK Oštrc u sklopu proslave 100. rođendana odigrao prijateljsku utakmicu protiv NK Zagorec iz Krapine. Odabir protivnika za proslavu ovako velikog rođendana nije slučajan. Naime, lokalni povjesničari bilježe da su upravo ova dva kluba prije 100 godina odigrala prvu službenu utakmicu u Zagorju. Nešto stariji NK Makabija (današnji Zagorec) sa 8:1 pobijedio je tek osnovani Zlatarski sportski klub Zlatar (današnji Oštrc). Sto godina kasnije sastali su se isti protivnici, Zagorec kao član 2. HNL, a Oštrc, kao član 1. zagorske lige.

Pokloni za slavljenika

Prije početka utakmice, igrači obiju momčadi izašli su kroz špalir Belečkih mažoretkinja, predvođeni sa sutkinjama Anom Kederov i Majom Brozović, te sucem Janom Vukušićem. Prije samog početka, kapetan gostiju Matija Smrekar čestitao je domaćinima 100. rođendan uz poklone, buket cvijeća i uokvireni dres, kao spomen na ovaj veliki jubilej. U poluvremenu su pak sa poklonima stigli i predsjednik NSKZŽ Stjepan Merkaš Krojf i tajnik saveza Juraj Sirovec.

Početni udarac izveo najstariji živući član kluba Zlatko Varga

Posebnu težinu utakmici u njenom otvaranju dao je i Zlatko Varga, najstariji živući član kluba Zlatko Varga, rođen 1929. godine, a koji je dres kluba iz Zlatara nosio od 1946. do 1963. godina. Još uvijek vrlo ''fletan'' i pokretan, Varga je izveo početni udarac,  a prije samog početka, obratio se prisutnima i prisjetio se prve generacije nogometaša Oštrca, koje je gledao kao osmogodišnji dječak. Iz te generacije izdvojio je Zvonimira i Stjepana Kovačića, Franju i Marijana Končića, Nikolu, Josipa i Stjepana Glojnarića i Stanka Dominića. Inače, Zlatko Varga dolazi iz brojne obitelji, imao je još tri sestre, ali petero braće. Sva braća bavila su se nogometom, a četvorica su igrala aktivno. Među njima je i legendarni  Dragutin Varga – Geza, o kojem ne treba puno pisati niti objašnjavati niti površnom pratitelju zagorskog nogometa. 

Zagorec do 0:2 u prvih 45 minuta

Utakmica je počela baš u prijateljskom tonu, gotovo bez prekršaja u prvih 10 minuta, a prvi udarac bilježimo u 12. minuti i to za goste. Petar Bračević se probio po desnoj strani, dao kratko za Luku Kožića, ovaj petom vraća Bračeviću, koji ulazi malo prema sredini i sa 25 metara puca malo pored gola. No, slijedeći udarac gostiju i to opet Bračevića završio je u mreži. Opet je Bračević dobio loptu na desnoj strani, ovaj puta imao je više mjesta i sa 30tak metara sjajno lijevom nogom pogodio suprotni kut domaćeg golmana Nikole Hercigonje. Igrala se 16. minuta.

U 20. minuti Matija Smrekar se našao u prilici na nekih 20 metara. Uspio je pucati, iako okružen sa par igrača, ali pored gola. U 25. minuti uzbuđenje za domaće navijače. Po lijevoj strani se probio Jan Stjepan Dominić, ušao je iskosa u kazneni prostor, ali lopta mu malo bježi, dovoljno da Patrik Braun izbije loptu. Na drugoj strani, u 27. minuti opet sa 20tak metara puca Smrekar, ovaj puta u okvir gola, ali Hercigonja je siguran.

U 31. minuti Marko Strabić iz sredine daje sjajnu dugu loptu na lijevu stranu za Maksa Galića, koji daje povratnu za Smrekara, čiji udarac od bloka odlazi u korner. U 37. minuti po desnoj strani probio se Bračević i zavrnuo povratnu za Smrekara, koji puca iz prve, ali opet pored gola. Dvije minute kasnije nakon ubačene lopte s lijeve strane, Smrekar se našao u još boljoj šansi, dobro se okrenuo i sa 7-8 metara pucao, no Hercigonja je sjajno obranio. U 45. minuti, kada se već činilo da će se na odmor sa 0:1, u gužvi pred domaćim golom najbolje se snašao Patrik Jug i da 10tak metara pogodio za 0:2.

U nastavku zabio i Smrekar

Nastavak je šansom i izvrsnim udarcem za Zagorec otvorio Antonio Vujičić, već u 47. minuti, no Hercigonja je sjajno reagirao i odbio loptu u korner. U 52. minuti sa 20 metara po golu Oštrca puca i Luka Sunogić, ali Hercigonja se baca i brani. U 53. minuti Sunogić daje povratnu za Smrekara, koji sa 16 metara puca iz prve, opet pored gola. Smrekar je pucao i u 58. minuti, sa 20 metara iz slobodnog udarca, no još uvijek nije naštimao nišanske sprave, to lopta opet odlazi pored gola. U 59. minuti Antonio Habuš se probio po desnoj strani u pokušaju domaćina, no obrana Zagorca je čvrsta i akcija završava prekršajem Habuša u napadu.

U 64. minuti Smrekar je konačno pogodio. Nakon akcije po desnoj strani, primio je loptu u srcu kaznenog prostora, zadržao ju i pogodio za 0:3. U 75. minuti nakon dobre akcije Zagorca po sredini, u sjajnoj šansi se našao Marko Brčić, ali je sa 7-8 metara malo iskosa s desne strane pucao pored gola. Domaćini pokušavaju udarcem u 72. minuti, točnije Antonio Markuš, koji puca sa 25 metara, ali preko gola. Odmah u 73. minuti. na drugoj strani Vujičić je kratko odigrao Sunogića, koji sa 10 metara iskosa, s lijeve strane puca pored gola. U 76. minuti Niko Kolar se odlučio na udarac sa skoro 30 metara, ali je lopta otišla dosta pored gola.

U 84. minuti opet puca Brčić, ali opet preko gola. Smrekar, koji je odigrao svih 90 minuta, u baš 90. minuti osvojio je 20-tak metara i ušao u kazneni prostor te dao povratnu za Vujičića, koji puca sa 16 metara pored gola. Bio je to zadnji udarac na utakmici, koja tako završava 0:3. Na kraju pljesak na otvorenoj sceni za sve aktere, za domaćine – slavljenika, ali i za goste koji su u pravom smislu uveličali ovaj veliki jubilej

Dvije pobjede mlađih kategorija protiv Dinama

U predigri seniorske utakmice igrale su još tri kategorije Oštrca i to protiv zagrebačkog Dinama, što je dodatno uveličalo nogometni dio ove proslave. Tako su igrali limači Oštrca protiv vršnjaka Dinama i pobijedili 3:1. Zatim su mlađi pioniri ova dva kluba odigrali 0:18 a odigrana je i utakmica između kadetkinja Dinama i juniora Oštrca, koja je završila 13:10 za Oštrc.

Prijateljska utakmica, Zlatar 13. kolovoza 2022., uz 100. rođendan NK Oštrc

OŠTRC – ZAGOREC KR 0:3

Sutkinje/sudac: Ana Kederov, Maja Brozović, Jan Vukušić

Strijelci: 0:1 Bračević 16', 0:2 Jug 45', 0:3 Smrekar 64'

OŠTRC: Hercigonja, Trčak, Hitrec, Benčić, Šavorić, Marković, Habajec, Markuš, Dominić, Latin, Petrić; još su igrali: Mijatović, Simić, Sviben, Kesak, Bezak, Čop, Habuš; trener: Željko Deak

ZAGOREC KR: Vinceljak, Braun, Kožić, Strabić, Smrekar, Topolovec, Jug, Galić, Landripet, Bračević, Cetina; još su igrali: Vincelj, Majcenić, Vujičić, Karković, Brčić, Kolar, Sunogić, Vinski; trener: Sven Rajić

Belečke mažoretkinje Belečke mažoretkinje

Još članaka iz "Sport"

Facebook