Prethodni članak
Sljedeći članak

Nikola Špoljar kralj je hrvatskog planinskog trčanja

Atletičar AK Zabok osvojio je deset medalja na Prvenstvu Hrvatske u planinskom trčanju


Atletičar AK Zabok, Nikola Špoljar, kralj je planinskog trčanja u Hrvatskoj. Od 2013. kada se ozbiljno bavi ovom zahtjevnom atletskom disciplinom osvojio je ukupno deset pojedinačnih medalja, od čega je sedam zlatnog, a tri su srebrnog sjaja čime drži apsolutni primat u ovoj disciplini.

A kao i sve priče i ova je počela pomalo slučajno. Danas 29-godišnji dočasnik za sport u vojarni Croatia, kao i mnogi dječaci počeo je s nogometom, kojim se bavio do 19 godine. Trčao je zajedno s bratom Mariom koji je iznimno važan za njegovu karijeru, onako iz čistog gušta, a kada je jednog dana pokraj njegove kuće prošla skupina rekreativaca u okviru „Lige lisica“, odlučio je da se i on okuša u njoj. Došao je na prvu utrku i pobijedio, što mu se itekako dopalo i odlučio je nastaviti.

- Hvala Samiru Bašiću i Mariu Očiću što su organizirali „Ligu lisica“ koja me povukla prema trčanju. Da nije bilo njih tko zna da li bi imao takvu karijeru u planinskom trčanju – otkriva nam Nikola.

Prvi je njegov talent uočio Branko Barlović, kojemu je također jako zahvalan, a koji ga je 2011. doveo u AK Oroslavje. No uz njega najveće zasluga za uspjehe ima predsjednik i trener AK Sljeme, Dragan Jurković, koji ga je uputio prema planinskom trčanju. Kada je 2013. godine oborio rekord „Puntijarke“, najstarije utrke na Sljemenu shvatio je da može biti vrhunski trkač planinskog trčanja. Te je godine prvi puta nastupio na SP u planinskom trčanju koje se održalo u Poljskoj gdje je zauzeo 83. mjesto. Tada je krenulo i ozbiljnije treniranje. Iako je bio u vojsci na temeljnoj obuci nije mu bilo teško odraditi ni trening iza 22 sata. Trčanje je postalo njegova najveća ljubav.

 

A onda je krenuo fantastičan niz od 2014. godine kada se prvi puta okitio naslovom pojedinačnog prvaka Hrvatske u planinskom trčanju, na dužoj dionici od 30 km u sklopu utrke „Risnjak trail“. Isti je uspjeh ponovio i godinu kasnije, također na dugoj dionici od 45 km na utrci „Ultra trail Kvarner“. Nastupio je nakon toga nastupio je i na SP u planinskom trčanju u švicarsko Materhornu gdje je bio 39. u utrci na 42 kilometra, dok je na EP u Rumunjskoj na kraćoj dionici od 12 km bio odličan deseti. Godine 2016. bila je mala stagnacija. Nikola je prvi i jedini puta odustao na PH u Našicama, gdje je nastupio s virozom. Starim dobrim navikama vratio se 2017. kada je postao prvak Hrvatske na dugoj dionici od 37 km na Grebengradu, dok je na kraćoj dionici od 13 km na Ivančici bio viceprvak Hrvatske. Na EP u Sloveniji osvojio je 50. mjesto na dionici od 50 km. Godinu dana kasnije ponovio je isti uspjeh, ali ovaj puta kao atletičar AK Zabok u koji je prešao iz AK Sljeme. Na dugoj dionici od 42 km na Sljemenu bio je prvak Hrvatske, da bi na Biokovu postao viceprvak Hrvatske. Na SP u Poljskoj osvojio je 68. mjesto.

- Prezadovoljan sam što sam došao u AK Zabok. Tu mi je brat Mario koji me vuče, a koji je u početku čak imao i bolje rezultate od mene. Uz njega odlično se slažem i s Grabrovečkim Goričkim i Kličekom. Dišemo kao jedan i među nama je neka pozitivna energija koja me vuče prema gore – govori nam Nikola.

Dvostruka kruna 2019. godine

A onda se sve posložilo prošle godine, kada je stigla dvostruka kruna. Prvo je postao prvak Hrvatske na dugoj dionici od 37 km na Grebengradu, a potom i na kraćoj dionici na Kozjaku. Bila je to sezona iz snova. Nastupio je i na SP u Portugalu gdje je bio 128. dok je na EP u Švicarskoj na kraćoj dionici zauzeo 61. mjesto. I napokon ove godine na kraćoj dionici u Mrkoplju postao je prvak Hrvatske, dok je na dužoj u okviru sljemenskog maratona postao viceprvak Hrvatske.

Odlična vojna sportska karijera

Kao aktivni djelatnik Hrvatske vojske Nikola od 2015. paralelno godine gradi i vojnu sportsku karijeru. Četiri puta je bio državni prvak u vojnom krosu, a jednom viceprvak. Godine 2019. postao je i državni prvak u vojnom polumaratonu. Na utrci NATO run 2017. u Mađarskoj je zauzeo 15. mjesto, a godinu kasnije na istom mjestu u istoj utrci 17. mjesto. Kruna vojne karijere bio je nastup na Svjetskim vojnim igrama prošle godine u danas „zloglasnom“ Wuhanu iz kojeg je krenula pandemija Covida-19.

- Meni je Wuhan ostao u lijepom sjećanju. Sve je bilo organizirano na najvišem nivou, bilo je to jedno vrhunsko iskustvo – prisjeća se Nikola.

Bilo je puno pokušaja da ga privuku prema cestovnom trčanju, ali Nikola je ostao vjeran planini.

- Iako je za ovaj sport potrebno puno odricanja i jaka psiha, ja sam se u njemu našao. Prezadovoljan sam svojom dosadašnjom karijerom. Osjećaj slobode koje mi prožima dok trčim ti predivnim brdskim pejzažima neopisiv je – zadovoljan je Nikola.

Pobjedničke pehare s raznih utrka Nikola više i ne broji. Njegova trofejna soba ih je prepuna. Uz brojne pobjede na brdskim utrkama, pobjeđivao je i na cestovnim i trekk utrkama. Mogli bi ga proglasiti i „kraljem Sljemena“ jer je vlasnik više rekorda na raznim planinskim dionicama Zagrebačke gore. Posebno je ponosan na rekord na dionici Lagvić-Toranj gdje je nadmašio Dražena Dinjara, kojeg smatra iznimnim sportašem. Tu je i rekord dionice Podsused – Zelina, preko Sljemena i mnogi, mnogi drugi rekordi u raznim izazovima.
Nikola Špoljar najavio je da će u iduće dvije tri godine još dodatno podići nivo treninga i pokušati podići nivo rezultata na međunarodnom planu. Njegov veliki potencijal prepoznao je i proizvođač sportske opreme Salomon, čiji je Nikola ambasador, te dobiva kompletnu sportsku opremu po mjeri od njih, a to nije nimalo jeftino.

Iznimnom čovjeku, iznimnom sportašu, ponosu AK Zabok, ali i zabočkog i zagorskog sporta želimo još puno uspjeha u sportskoj karijeri koja će sigurni smo još dugo trajati.

Još članaka iz "Sport"

Facebook