Prethodni članak
Sljedeći članak

Liga će biti izuzetno zahtjevna i kvalitetna!

Razgovor sa trenerom Zagorca Svenom Raićem


Nakon odlične prošlogodišnje sezone, prvaci III. HNL Središte, i neuspješnih kvalifikacija za ulazak u 1. NL, poraz od Mladosti Ždralova, u krapinskom Zagorcu došlo je do malih turbulencije. Naime, dugo se nije znalo tko će i kada na vruću trenersku klupu, tko će od igrača ostati a tko otići a onda se poput feniksa pojavila HNK Gorica koja je u razgovoru s čelnicima krapinskog kluba dogovorila suradnju te je tako, kako neki govore, Zagorec postao filijala Gorice. Upravo to „traženje“ partnera dovelo je do činjenice da su krapinski nogometaši kasnili sedam do deset dana s početkom priprema u odnosu na ostale drugoligaše.

Trenersku palicu preuzeo je mladi Sven Raić (pomoćnik mu je Tomislav Barišić dok je trener vratara Dragutin Pavalić) koji iza sebe ima bogatu igračku karijeru i iskustvo vođenja ekipa pogotovu juniorskih - prošle sezone učinio je „pravo čudo“ odvevši juniore Gorice do trećeg mjesta u prvenstvu.

Iskoristili smo mali intermezzo u njegovom radu te ga zamolili za razgovor postavivši mu pitanje:

Zagorec je potpisom ugovora o suradnji postao filijala Gorice. Što to donosi Zagorcu a što Gorici ?

Nisam baš siguran da je potpisan ugovor ali dobra suradnja postoji što znači da je dio igrača koji su u Gorici pod ugovorom, nazovimo to tako,  došli u Zagorec na tzv. kaljenje. Dakle to su igrači koje Gorica ima u vidu te ih moramo i pokušati ćemo ih razviti na neki način kroz ovu suradnju a ja se osobno nadam da će to donijeti i koristi Zagorcu što se tiče igračkog smisla a Gorici u nekoj budućnosti.

Odigrali ste 7 pripremnih utakmica (tri poraza, jedan neriješen susret i četiri pobjede), krenuli ste sedam dana kasnije u pripreme u odnosu na ostale klubove lige. Koliko ste zadovoljni pripremama i da li će ovo kašnjenje od sedam dana imati utjecaj na igru?

Da, u pravu ste. Krenuli smo 7 dana kasnije u odnosu na ostale ligaše ali je to bio dogovor sa Matijom Smrekarom, tada sportski direktor, jer je iza kluba bila  naporna i dugotrajna sezona (47 utakmica). Inače, ja nisam pobornik dugačkih priprema već je bitno da radimo kvalitetno i kraće s tim da igrači moraju doći spremni jer tako smo radili u Gorici. Igračima smo dali program priprema koji bi oni realizirali tijekom pauze te su  na taj način na pripreme došli spremni odnosno da taj aerobni dio naprave sami. Međutim, ne mogu reći da sam nezadovoljan tijekom priprema i samom pripremom igrača koji su došli jer nije bilo da je netko došao potpuno zapušten te bi mi morali prva dva tjedna raditi na podizanju nekakvih kapaciteta koji su osnovni nego smo mogli početi odmah sa nešto žešćim radom i uvjeren sam da smo napravili dosta dobar posao. Sad koliko sam zadovoljan ili nisam  - ah, ima možda nekih stvari koje bi želio popraviti. Možda moj način shvaćanja i poimanja nogometne igre ide u jednom drugom smjeru ali vjerujem da ćemo to moći ispraviti ako ne sada na početku onda kroz prvenstvo.

Tijekom ljetne stanke iz kluba je otišlo nekoliko igrača (npr. Grgić, Kovačić, Mlinarić, Camara, Ocekwukhu, Hoić, Pelko, itd. koji su uz Bručija, Strabića, Smrekara, Majcenića, Landripeta, Bračevića činili okosnicu momčadi koja je osvojila uvjerljivo naslov prvaka.) , na treninzima je oko tridesetak nogometaša koji prije svega odišu mladošću pa kako ste zadovoljni s njima i koliko oni mogu donijeti Zagorcu te vjerujem da ste umanjili taj broj?

U ovom trenutku je u opticaju dvadesetak igrača (Golmani: Matija Bruči i Dani Vinceljak; Igrači u polju: Andrej Landripet, Patrik Braun, Luka Topolovec, Luka Vinski, Mark Karković, Mario Matković, Vanja Kulenović, Mario Cetina, Matija Majcenić, Luka Kožić, Marko Strabić, Niko Kolar, Filip Kovačić, Patrik Jug; Matija Smrekar, Petar Bračević, Marko Brčić, Antonijo Vujičić, Bruno Sunagić, Max Galić, Mihael Turniški i Karlo Stiperski) ali smatram da bi nam još neko pojačanje dobro došlo. No, ono što smo se dogovorili kroz ovaj tjedan zaključno jučer ( utorak, op.a. ) da nećemo nikoga više dovoditi barem ako  nije top pojačanje. Naravno, svaki igrač koji je top pojačanje je dobro došao ali mi ćemo u prvenstvo definitivno krenuti sa ovim igračkim kadrom. Imam nekih indicija sa strane gorice da bi mogli još nekog dobiti no ne bih sada govorio o imenima jer ne želim obećati nešto što se na kraju ne mora dogoditi odnosno ako netko dođe super, ako ne dođe opet super. Mislim da je ova momčad dobro profilirana i zaokružena dosta korektno.

Prvenstvo počinje za par dana a Zagorec ima zanimljiv početak. Četiri utakmice od toga tri kod kuće. Neki analitičari tvrde - one su pokazatelj daljnjeg puta u prvenstvu. Da li se slažete sa takovom tvrdnjom odnosno da li te četiri utakmice određuju smjer ?

Rekao bih da su važne, no ne samo te četiri utakmice već da je bitna prva utakmica. Bitno je dobro startati jer s  jedne strane jako je dobro i to da prve dvije utakmice igramo na svom terenu (subota, 20.8. u 17,30 sati protiv Dugog Sela i u petak, 26.8. u 17 sati protiv Osijeka II, op.a. ) a s druge strane svima nama je to nepoznanica – ne znamo na koji će način ova liga funkcionirati odnosno ja osobno pretpostavljam da će biti izuzetno zahtjevna i izuzetno kvalitetna i da bi nam dobar start donio jako puno. Donio bi nam jedan određeni  zalet i poslije je puno lakše igrati  te su igrači puno manje opterećeni odnosno „kliknu“ i bolje se međusobno povezuju. Naravno tada je i nama svima lakše – i klubu i oko kluba. Mogu povući paralelu sa prošlom  godinom (trener juniora Gorice, op.a.)  kada sam bio u Gorici. Odlično smo startali a nitko se od nas nije tome nadao te smo na kraju osvojili treće mjesto što, vjerujem da nitko to nije očekivao.

Bili ste trener juniora ali sada ste došli i jedan potpuno drugačiji ambijent -  seniorski sastav ! Kako se vidite u tom, da tako kažem, seniorskom okruženju ?

Imao sam je već iskustva u seniorskom nogometu jer sam prije sedam godina trenirao Samobor koji se natjecao u III. ligi. Ok. Ne baš jakoj kao ovoj gdje se sada nalazimo jer ovdje je zahvaćen prostor cijele države. Naravno da je to drugačije – juniorski; seniorski -  juniori su još na neki način sto posto „unutra“ jer žele i očekuju da će se u dogledno vrijeme probiti kroz seniorski nogomet u prvu ligu dok kod seniora imamo igrače od 18 do 30 ui nešto godina. Znači to  je jaz od petnaestak godina ali isto tako ti stariji igrači ne očekuju da će igrati u prvoj ligi ali isto tako nam mogu svojim iskustvom i znanjem puno donijeti. Zato je trenerski zadatak da te igrače koji su na početku karijere i one koji su na zalasku ukomponira u jednu zajedničku cjelinu i kada u tome uspijete onda ste dobili dobru ekipu.

Za kraj – cilj kluba u novoj sezoni ?

Ja bih volio da smo taj cilj definirali. Međutim, još uvijek svi zajedno razmišljamo o tome i razmišljamo kakva će to biti liga. Prvih četiri – pet kola dati će nam puno jasniju sliku o ligi. Naravno na nama je da se nadamo najboljem i da pokušavamo daleko najbolje ali isto tako moramo razmišljati i o igračima koji nam dolaze, juniorima Zagorca koji će imati prostora kroz  ovu sezonu i morati ćemo im dati prostora htjeli ne htjeli ali smatram da imaju kvalitetu – koliko će to rezultatski donijeti a to je upravo ono što sam rekao na početku razgovora – kakav će biti start ? Ako start bude dobar onda ćemo uloviti određeni zamah i bit će dobro a ako  ne bude onda ćemo se morati „dobro potući“ s ostalima. No, vjerujem da i ostali klubovi, osim onih koji su „puni novaca“, imaju iste „slatke“ brige kao i mi – rekao nam je na kraju Sven Raić, trener zagorca.

Još članaka iz "Sport"

Facebook