Prethodni članak
Sljedeći članak

Klara Sedlar igračica je najbolje europske i svjetske kuglačke ekipe

Senzacionalan kuglački transfer


Sada već bivša kuglačica Istre, Zabočanka Klara Sedlar, ostvarila je seznacionalni transfer. Klara je prošli tjedan postala igračica najbolje ženske europske i svjetske ekipe u povijesti kuglanja, Victorie 1947 Bamberg iz Njemačke. Od 2002. godine od kada se igre kuglačka ženska Euroliga "Njemice" su čak osam puta bile klupske prvakinje Europe, a četiri su puta poražene u finalu. Samo se šest puta u povijesti Eurolige nisu plasirale u finale, a 12 im je puta to pošlo za rukom. U posljednje tri godine osvojile su sva tri svjetska klupska naslova. Od ove ekipe ne postoji više u ženskom kuglanju, a sama činjenica da je Klara postala njen član, najbolji govori o njenim kvalitetama.

Klara je već dugo na meti Victorie. U njeno je kuglanje još od 2013. godine i Svjetskog prvenstva u mađarskom Zalagerszergu "zaljubljen" Knut Wagner, vlasnik momčadi i sportski direktor Svjetske kuglačke federacije. Podsjetimo Klara je u konkurenciji mlađih juniorki tamo stigla do ekipnog zlata i svjetskog rekorda, srebra u kombinaciji i bronce u parovima. Pojedinačna bronca izmaknula joj je za dva čunja. Mlada je Zabočanka tada zadivila kuglački svijet, a samim time naravno i Knuta Wagnera. Vlasnik Victorie na Svjetkim prvenstvima sjedi u počasnoj loži, sve do trenutka kada počinje kuglati Klara Sedlar. Tada sjedne iza nje i uživa u njenom kuglanju.

- Klara Sedlar kugla najjednostavnije i najučinkovitije na svijetu. Ima ravni korak, ruku uz tijelo i izbačaj na sredinu daske bez rotacije. Jednsostavno uživam u njenom odličnim stilu kuglanju. Kad tada će biti članica moje ekipe - govorio je Wagner, a njegove su se najave ovih dana i ostvarile.

Elitno i birano društvo u Bambergu

Iz Victorie nisu brzali s njenim dolaskom. Čekali su da kuglački sazrije, jer ovo je ekipa u kojoj prosječnost nije na cijeni. Klari su 24 godine, ima sjajne rezultate u seniorskom kuglanju i ova je stepenica bila logičan slijed. A u prelijepom Bambergu ju čeka elitno i birano društvo. Prije svih tu su prva i druga kuglačica svijeta, naša Ines Maričić koja je i svjetska rekorderka, te Sina Beisser, koja će pauzirati ovu sezonu, jer je postala majka. Uz spomenuti dvojac tu su još: Ioana Antal, Beata Wlodarczyk, Daniela Kicker, Corinna Kastner, Alina Dollheimer i Mellisa Stark. Sve navedene kuglačice Victoriu su ove godine dovele do 17 naslova prvakinja Njemačke, uz 17 pobjeda i samo 1 poraz. Za nepuna tri tjedna, točnije 19. srpnja u Podbrezovi (Slovačka), Klaru čeka prvo veliko iskušenje sa svojim novim sugiračicama - Svjetski kup. Najesen ju pak čeka njen prvi nastup u najjačoj ženskoj kuglačkoj ligi na svijetu - njemačkoj Bundesligi. Sa svojim novim klubom Klara je dogovorila da će trenirati u Hrvatskoj, točnije na kuglanama u Zaboku, Zaprešiću i kuglani "Zagreb" u Zagrebu. Subotom će se sa svojom novom suigračicom i kolegicom iz reprezentacije, Ines Maričić, uputiti automobilom put Bamberga gdje će prespavati, a u nedjelju ih čekaju utakmice Bundeslige. Financijski detalji nisu objavljeni, ali sasvim je izvjesno da će Klara i u tom segmentu dobro proći. Svaki će joj nastup u kojem obori više od 580 čunjeva biti dodatno premiran.

Klara Sedlar: "Ispunila se moja velika želja - presretna sam"

- Ispunila se moja velika želja. Potajno sam se nadala da ću postati kuglačica najbolje europske i svjetske kuglačke ekipe, a to mi se sada i ostvarilo. Presretna sam. Ovo je zasigurno stepenica više u mojoj kuglačkoj karijeri. Dat ću sve od sebe da opravdam svoj dolazak u Victoriu. Nadam se mnomim uspjesima sa svojom novom ekipom i jedva čekam prve utakmice - izjavila nam je Klara Sedlar nakon potpisa za Victoriu 1947 Bamberg.

Prisjetio sam se sada već pomalo daleke 2009. godine, kada je Klarina sestra Lucija postala najbolja sportašica Zaprešića, nakon što je postala kadetska viceprvakinja svijeta u kuglanju u Zadru. Razgovarao sam tada s Darkom Oršićem, prvim Klarinim trenerom, koji je danas trener kuglača Zaprešića, koji su prošle godine osvojili svjetski kup i dulji niz godina su najbolji u Hrvatskoj.

- Lucija i Filip su fantastični, ali vidjet će te jednog dana kada Klara dođe na scenu. Nadmašit će i sestru i bratu, bit će veliko kuglačko ime - najavljivao je Darko Oršić. Danas je on trener najbolje svjetske momčadi, a Klara je kuglačica najbolje svjetske ekipe - ostalo je povijest. Nadamo se da će Klara biti uzor mnogobrojnim talentima iz kuglačke škole Zaboka, ponajbolje kuglačke škole u državi, koju uspješno vodi Željko Šutina.

Još članaka iz "Sport"

Facebook