Prethodni članak
Sljedeći članak

Josip Kajinić organizirat će izložbu „Sport u Hrvatskom zagorju. Povijest, tradicija i uspjesi“

Četrdesetogodišnji Zagrepčanin krajem proljeća u Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici sprema vrlo zanimljivu izložbu


Zagrepčanin Josip Kajinić, doktor je povijesti, ali istovremeno i jedan vrlo zanimljiv i osebujan čovjek širokih interesa. Od 2019. godine zaposlen je u Muzejima Hrvatskog zagorja, gdje je od svibnja do rujna prošle godine organizirao svoju prvu samostalnu izložbu pod nazivom "Industrijska baština Hrvatskog zagorja" koja je bila iznimno uspješna.

-Hrvatsko zagorje, uz bogatu povijest vezanu uz feudalno razdoblje, prostor je izuzetno bogat industrijskom baštinom, što i ne čudi s obzirom na to da je industrijalizacija počela još početkom 19. stoljeća. Industrija je znatno utjecala na društvene promjene i razvoj prostora Hrvatskog zagorja te utjecala na sve aspekte ljudskog života. Od rada, stanovanja, obrazovanja, kulturnog života, u konačnici i sportskog, jer je veliki broj klubova i udruga pokrenut kroz, ili uz industrijske subjekte. Ono što se kroz izložbu „Industrijska baština Hrvatskog zagorja“, koja je dobila vrlo pozitivne komentare željelo postići je podsjetiti lokalnu zajednicu, ali i brojne posjetitelje s drugih prostora, na bogatu povijest i značaj industrije za Hrvatsko zagorje te prikazati što se proizvodilo i  kako se proizvodilo. I ono što je naročito važno prikazati vrlo vrijedne objekte, koji su iza industrijskih pogona ostali, a koje bi svakako trebalo očuvati. Najbolji način za to je svakako da im se da nova upotreba, jer dok se koriste štite se od propadanja. Za to su izneseni pojedini dobri primjeri, iz inozemstva kako se uz zadovoljavanje, prije svega potreba lokalne zajednice mogu objektima dati nove namjene. Ova izložba dobit će svoj nastavak kao gostujuća izložba u Tehničkom muzeju 2022. godine što mislim da je dobra prilika i za promociju Hrvatskog zagorja-govori nam Josip Kajinić.

Sad će se mnogi pitati kakve to veze ima sa sportom?
-Tijekom ove izložbe pojavila se ideja da temu iduće izložbe izaberu posjetitelji i među ponuđenim temama izložba na temu sporta u Hrvatskom zagorju dobila je uvjerljivo najviše glasova - otkriva nam Josip.
Tako će Kajinić krajem proljeća ove godine organizirati izložbu pod nazivom „Sport u Hrvatskom zagorju. Povijest, tradicija i uspjesi“.

-Želja je kroz izložbu upoznati lokalnu zajednicu, ali i brojne posjetitelje iz Hrvatske i šire na bogatu sportsku povijest Hrvatskog zagorja, koja je često neprepoznata. Kontakt s brojim posjetiteljima ali i ostalima ukazao mi je da su ljudi, čak i lokalno stanovništvo nedovoljno upoznati sa sportskom poviješću i uspjesima ovog kraja. Zbog toga je želja stručno, uz pomoć lokalne zajednice i sportskih djelatnika istu prezentirati. Kako i sam naslov izložbe govori, želja je prikazati povijest, tradiciju i uspjehe. Time bi se prikazao razvoj sporta od samih početaka sve do današnjice, s ravnomjernim prikazom svih sportskih disciplina na prostorima Hrvatskog zagorja, koje su bili, i još su prisutne. Prikazati tradiciju, koju baštine podjednako profesionalci, rekreativci i amateri -otkriva nam koncept izložbe Kajinić, koja će se održati u Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici, a obuhvatit će cjelokupni geografski prostor Hrvatskog zagorja, od rijeke Save kod Zaprešića na jugu do uključivo Ivanca, Novog Marofa i Varaždinskih Toplica na sjeveru.

Izložba bi trebala prikazati klubove, saveze, udruge i sportaše pojedince porijeklom iz Hrvatskog zagorja koji su uspjehe ostvarivali i van granica našeg lijepog Zagorja. Kajinić nam je u razgovoru posebno naglasio da za njega ne vrijedi podjela na tkz. "velike" i "male" sportove, te će se tom tezom voditi pri postavi izložbe. Svoj će prostor jednako dobiti profesionalci, rekreativci, školski sport, ali i sportaši s invaliditetom. Kako bi u tome u potpunosti uspio bit će mu potrebna pomoć lokalne zajednice, ali i svih ljudi dobre volje koji mogu ustupiti fotografiju ili neki predmet koji je vezan uz zagorski sport.

-Prikazat će se klubovi, savezi i udruge po sportovima, ali i sportaši pojedinci porijeklom s prostora Hrvatskog zagorja koji su uspjehe ostvarivali izvan njega. Zbog svega toga, želja mi je da se u što većem borju odazovu svi, koji su zainteresirani, uz pomoć u dobivanju podataka, za izložbu su nužno neophodni predmeti, koji će na najbolji mogući način posjetitelje upoznati sa sportom i sportašima iz Hrvatskog zagorja. To su primjerice fotografije, sportska oprema i rekviziti, priznanja, medalje i pehari te slično, koji će obogatiti samu izložbu. Zbog svega mi je neizmjerno bitna pomoć lokalne zajednice, te pogotovo pojedinaca koji moguće kod sebe imaju nešto vrijedno i zanimljivo za pokazati. Svi predmeti bi se dakako posudili i izložili u Muzeju po pravilima struke, pod stručnim nadzorom i u za to propisanim uvjetima te po završetku bili vraćeni posuditeljima. Zainteresirani pojedinci, klubovi, savezi i udruge mogu mi se slobodno javiti bilo putem maila, bilo telefonom, a oni iz okolice Gornje Stubice i izravno u Muzeju. Prema planu do konca veljače želim prikupiti podatke i informacije o klubovima te po mogućnosti fotografije, a sve kako bi se na vrijeme počeo pisati katalog izložbe. Svi ostali predmeti bi se prikupljali do svibnja. Po završetku izložbe, na jesen 2022. godine sve bi bilo vraćeno posuditeljima. Svi oni koji na bilo koji način mogu pomoći u organizaciji ove izložbe mogu mi se javiti na broj mobitela: 099/710- 5010 ili na mailove:  [email protected] i [email protected] - poziva na suradnju sve zainteresirane Kajinić.
Ovog Zagrepčanina koji je odrastao u Zaprešiću s Hrvatskim zagorjem čvrsto veže obitelj pomajke i dio obitelji supruge. Josip je pasioniran sportom, otkriva nam da za svake Olimpijske igre uzima godišnji odmor i ne propušta ni za neke "nebitne" sportove, pa smo sigurni da će njegova izložba biti itekako uspješna. Bio je izuzetno talentiran za nogomet i košarku, no njegov otac preferirao je isključivo školovanje, pa je sport morao ostaviti u srednjoj školi. Zvanju doktora povijesti i znanstvenog suradnika početkom 2021. pridodao je i zvanje kustosa.

Još je jedna zanimljivost vezana uz Kajinića. Već 30 godina vjerni je navijač Rome i veliki štovatelj Tottija. Josip nije samo vjerni navijač uz mali ekran, već je prisustvovao i na više od dvadeset utakmica svog najdražeg kluba, a na posljednjih nekoliko poveo je i svog sina. - To je klub koji među posljednjima u današnjem komercijaliziranom sportu čuva neke druge vrijednosti, zagubljene vrijednosti koje su pri nestanku. Najbolje ogledalo toga je Tottijeva oproštajna utakmica, imali sreću biti na njoj, kada je u prosjeku na jednu ulaznicu (od njih 70.000) bilo 20 zainteresiranih kupaca. To zorno ukazuje što je Totti, i što on simbolizira. To je način života, svjetonazor, životne vrijednosti, te puno još toga. Jedini igrač u povijesti koji Real Madridu rekao „Ne!“, a ne zato što je opredijeljen za Barcelonu. Upravo tim i takvim vrijednostima učim i vlastito dijete. Bavi se sportom koji voliš, u klubu koji voliš bez obzira na to  što taj klub možda nije vrh i(li) što ti taj sport možda neće donijeti milijune, ostani vjeran do kraja - govori nam o svojoj velikoj ljubavi Kajinić.


 

 

Još članaka iz "Sport"

Facebook