Prethodni članak
Sljedeći članak

Ivan Miškulin uspješno odradio svoj prvi "Ironman" u Klagenfurtu

Kruna karijere amaterskog triatlonca iz Zaboka


Nakon što se gotovo dva desetljeća rekreativno bavi triatlonom, Zabočanin Ivan Miškulin otišao je i jedan veliki korak dalje. Početkom srpnja Ivan je u austrijskom Klagenfurtu uspješno završio vrlo zahtjevno natjecanje "Ironman", koje se sastoji od 3,8 kilometara plivanja, 180 kilometara vožnje biciklom, a nakon toga se trči cijeli maraton u dužini od 42,2 kilometra i sve to u jednom dahu. Ivanu je za taj pothvat bilo potrebno 15 sati, 9 minuta i 34 sekunde. Prvo je plivačku dionicu odradio za 1 sat 43 minute i 13 sekundi, nakon toga je 180 kilometara vožnje biciklom odradio za 7 sati 40 minuta i 36 sekundi, da bi maraton istrčao u vremenu 5 sati 23 minute i 26 sekundi. Na tranziciju s plivanja na bicikl potrošio je 14 minuta i 50 sekundi, da bi na tranziciju s bicikla na trčanje maratona utrošio 7 minuta i 23 sekunde. Ivan je u konkurenciji od više od 3.000 natjecatelja iz cijelog svijeta zauzeo 1939 mjesto, dok je u svojoj kategorjii od 45-49 godina zauzeo 386 mjesto. Rezultat i pothvat vrijedan pažnje, no samozatajni Ivan iako je ponosan na svoj ostvarnenje, ne vidi u njemu ništa posebno. Mislimo da nije u pravu. Svatko tko ostvari ovako nešto, itekako je vrijedan pažnje. Ironmann je nešto više od natjecanja, to je borba sa samim sobom. Provesti više od 15 sati u sportskoj aktivnosti nije nimalo lako. Očekivao je Ivan da će imati četrdesetak minuta bolje vrijeme, no velika vrućina ipak je učinila svoje.
- Osobno kao pasionirani triatlonac ovaj raznovrstan zanimljiv sport fizičke i mentalne izdržljivosti gledam samo kao alegoriju života. Naime, važan dio pripreme i izvedbe bila je moja mantra da mnoge znane i neznane osobe svakog dana u svojem životnom kontekstu s ljubavlju rade tzv. obične životne stvari koje se golim okom ne vide i ne vrednuju dovoljno, a zaslužuju pažnju i respekt. Nemoguće je da se ti često nevidljivi napori negdje ne broje - govori nam Ivan Miškulin.



Pripreme počele  u siječnju

Pripreme za Ironman krenule su od siječnja. U tom je vremenu Ivan prosječno trenirao od 7-16 sati tjedno. Gotovo svaki dan imao je neku vrstu treninga. Kroz tjedan je uglavnom trčao i plivao, dok bi vikend uglavnom koristio za duge biciklističke ture, koje nije mogao odrađivati tjednom zbog obaveza na poslu i kod kuće. Kad se sve zbroji i oduzme od siječnja je odradio 3.500 kilometara na biciklu, 900 kilometara trčanja i 160 kilometara plivanja. Ivan je prije svog prvo Ironmana  odradio i deset tkz. "halfova", a to su natjecanja u dužini polovice Ironmana, što znači 1,9 km plivanja, 90 km bicikla i 21 km trčanja.
-Uz poslovne i obiteljske obveze te ozljedice i virozice osobe koja trči prema pedesetoj godini života svakako je važno imati i dobar plan i dobru realizaciju. Podrška supruge, obitelji i kolegica i kolega iz kluba TK Rudolf Perišin je začin bez kojeg ne ide, ali i nema smisla - otkriva nam Ivan.
Ovo sjajno iskustvo će kaže zasigurno ponoviti. Možda ne iduće godine, ali za dvije godine mogao bi odraditi svoj drugi Ironman. Sigurno smo da će to i učiniti. Slogan "Ironmana" upisan na natjecateljskom certifikatu je "Everything Is Possible" ili "Sve je moguće". Ivan je ovom svojom gestom i dokazao da je s puno truda i rada zaista sve moguće, pa i da se odradi jedno takvo zahtjevno natjecanje kao što je "Ironman". Na tome mu treba čestitati.




Još članaka iz "Sport"

Facebook