Prethodni članak
Sljedeći članak

Filip Kovačić ostavio dobar dojam u Nürnbergu

Mladi nogometaš Rudara DZ odradio pet treninga s U-19 momčadi FC Nürnberg


Mladi nogometaš Filip Kovačić, koji još nije napunio 18 godina, a već je drugu sezonu je već član seniorske momčadi Rudara DZ, proveo je pet dana na treningu i probi za U-19 momčad njemačkog Nürnberga. U-19 momčad ovog poznatog njemčkog kluba trenutno uvjerljivo drži prvo mjestu u 2. Bundesligi, što znači da će od iduće sezone biti član elitne 1. Bundeslige. Filip je na petodnevnim treninzima i testiranjima ostavio odličan dojam i pokazao da se može ravnopravno nositi sa svojim vršnjacima koji nose dres U-19 momčadi Nürnberga. Glavni trener momčadi, Fabian Adelmann, obznanio je ocu Filipa Kovačića, Nenadu, da je zadovoljanviđenim, te da će odgovor o njegovom mogućem angažiranju dobiti u svibnju. Bude li odgovor pozitivan, Filip će se već u ljetu pridružiti pripremama momčadi svog novog kluba. No ako bude li odgovor i negativan, Filip može biti ponosan na sebe, jer je pokazao svoj veliki potencijal. Dokazao je da može igrati nogomet na najvišoj razini.

- Prezadovoljan sam onim što sam pružio na treninzima Nürnberga i nadam se da ću na ljeto postati član U-19 momčadi ovoga kluba. Dečki su me odlično primili, mali problem mi je bilo nepoznavanje jezika, ali su mi suigrači sve objašnjavali na engleskom, što mi je puno pomoglo.Bilo je ovo za mene jedno nezaboravno iskustvo - otkrio nam je Filip Kovačić. Prije nego što je obukao dres Rudara DZ, Filip je godinu dana proveo u omladinskom pogonu NK Inter Zaprešić, te četiri godine u zagrebačkoj Lokomotivi, gdje je stekao dragocjeno iskustvo. Nakon pet godina svakodnevnih vožnji u Zaprešić i Zagreb, otac Nenad, koji je i sam nogometni trener, odlučio je da Filip nastavi igrati nogomet u Rudaru DZ, gdje on vodi omladinski pogon.

-Ja kao tata koji je od prvog dana prisutan na Filipovom nogometnom putu nisam mogao sakriti silan ponos i sreću kada je moj sin prvi puta istrčao u Nürnbergovoj opremi i ravnopravno odrađivao sve što se je od njega tražilo sa drugim bundesligaškim dečkima. Naime, 5 godina sam ga vozio svakodnevno u Zaprešić i Zagreb na treninge što nije nimalo lako, ni vremenski ni financijski. Mnogi su mislili da je to još jedan primjer „ludih roditelja“ jer su ulaganja bila ogromna, ali imao sam jednu veliku olakšavajuću prednost, nisam očekivao apsolutno ništa već sam uživao u trenutku što mi sin igra i trenira u renomiranom prvoligašu Lokomotivi - riječi su Nenada Kovačića.

Omladinski pogon Rudara DZ napravio je ogroman iskorak u posljednjih pet godina, a jedan od dokaza je mogući transfer Filipa Kovačića iz Rudara DZ u 1. FC Nürnberg. Sada slijedi vrijeme čekanja do konačne odluke o nastavku karijere, nadamo se, prema trenerovim riječima da ćemo od ljeta imati u juniorskoj bundesligi igrača iz Rudara Dubrave Zabočke. Ukoliko se to desi, klub iz Nürnberga preuzima brigu i organizaciju za Filipovo daljnje školovanje (Filip je trenutno polaznik 3. razreda srednje škole u Bedekovčini). Filipu želim puno sreće da ostvari svoje "bundesligaške snove". Veliku ulogu u ovoj priči imao je Robert Kovačić, stric Filipa Kovačića, bivši igrač Union Berlina, a danas trener u Njemačkoj. On je Filipa preporučio šefu omladinskog pogona Nunberga, Michaelu Wiesingeru, nakon što ga je ovaj upitao zna li za kakvog talentiranog nogometaša iz Hrvatske. Robert je na kocku stavio svoj ugled u trenerskim krugovima, no s druge strane bio je siguran u veliki potencijal svog nećaka, koji je ovaj i dokazao.

Još članaka iz "Sport"

Facebook