Prethodni članak
Sljedeći članak

Djeca i mladi s invaliditetom na sanjkanju u Začretju; pjevao im Sandi Cenov

Ovo je već peta godina kako varaždinska djeca i mladi s invaliditetom dolaze na Poligon 'Žitnica' u Sveti Križ Začretje


Vodstvo i članovi Ski kluba Stars iz Svetog Križa Začretja, zajedno s općinskim načelnikom Markom Kosom te predsjednikom općinske Sportske zajednice Franjom Kučkom, ugostili su danas poslijepodne na svetokriškom skijaškom poligonu 'Žitnica' članove Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina, Pastoralu osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, kao i članove Udruge Kokotićeki.

Upravo je prijateljstvo i suradnja između Udruge Kokotičeki, koja pruža podršku roditeljima djece i mladih s invaliditetom s varaždinskog područja, te vodstva Ski kluba Stars, koja je počela još pet prije godina, dovela do ovog današnjeg lijepog druženja na snježnoj svetokriškoj 'Žitnici', koje je svojim nastupom uveličao i poznati glazbenik Sandi Cenov.

- Ovo je višegodišnja tradicija druženja Kokotićeka i dobre ekipe iz Ski kluba Stars. Svaki puta nas vrlo dobro ugoste i lijepo se podružimo. Ove godine, zbog pandemije, Kokotićeki su ovdje u vrlo malom broju, pa je stijeg preuzela Udruga distrofičara iz Varaždina, koja je ujedno i najveća udruga takvog tipa u Republici Hrvatskoj. I jako mi je drago da su se oni uključili. A dečkima iz Svetog Križa Začretja mogu samo reći: 'Kapa dolje!'. U cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj nema nigdje snijega, osim ovdje. Što se tiče naših članova i korisnika, naravno da im to jako puno znači, maknuti se malo od doma, otići na izlet. To znači puno i za njihovu socijalizaciju, ali i da se pokaže cijeloj zajednici da su oni korisni članovi društva i da mogu mnogo toga – ispričao je predsjednik Udruge Kokotićeki, Mario Vučić.

Ivan Vujec, profesor defektolog i predsjednik varaždniskog Društva distrofičara, također je istaknuo veliko značenje ovog izleta za njihove korisnike i članove. – Naše društvo djeluje već četrdeset godina i uvijek smo voljeli okupljati ljude oko sebe. Drago mi je da smo danas ovdje po prvi puta i vjerujem da neće biti zadnji puta. Nadam se da ćemo tu tradiciju, koju su započeli Kokotićeki, zjedno s njima i nastaviti. Na našim članovima koji su u kolicima danas se vidi osmijeh i to nas samo dodatno potiče na daljnji rad – rekao je Vujec.

Posebno ponosan na vrijedne i aktivne članove Ski kluba Stars bio je danas načelnik Općine Sveti Križ Začretje, Marko Kos. – Iz godine u godinu naš Ski klub provodi brojne akcije, koje se posebno odnose na rad s našim najmlađima, da se osposobe da stanu na skije te da osjete snijeg kojeg, nažalost, kod nas ima sve manje i manje. Što se tiče naših današnjih gostiju iz Varaždina, moram reći da me posebno veseli da i osobe s posebnim potrebama mogu doživjeti ovu dozu radosti. Snijeg uvijek nekako simbolizira mirnoću, čistoću, ljepotu i radost i drago mi je da smo time ovdje u Svetom Križu Začretju ispunili ovim mladim ljudima barem jedan njihov dan – rekao je Marko Kos.

Predsjednik sportske zajednice Općine Sveti Križ Začretje, Franjo Kučko, istaknuo je kako je u zimskom periodu upravo Ski klub Stars perjanica svetokriškog sporta. – Naš klub s ovim umjetnim snijegom uveseljava djecu i mlade, ne samo iz naše općine, nego iz čitavog ovog kraja. Općina je, stoga, putem naše Sportske zajednice, tijekom protekle godine potpomogla rad Ski kluba s 30 tisuća kuna, a vjerujem da će ove godine taj iznos biti još i nešto veći. Naime, skijaši su nam sa svojim Zip lineom tijekom ljetnih mjeseci napravili još jednu dodatnu ponudu, koju druge općine i gradovi na našem području nemaju i zato se mi kao Sportska zajednica želimo njima na neki način zahvaliti i odužiti, odnosno, pomoći im financijski. To nisu sredstva koja će njima biti dovoljna za organizaciju, ali će biti naša pripomoć – najavio je Franjo Kučko.

A iako je ovo već peta godina kako varaždinska djeca i mladi s invaliditetom dolaze na Poligon 'Žitnica' u Sveti Križ Začretje, tajnik Ski kluba Stars, Igor Perhot, ponovo je bio duboko ganut činjenicom da je njihov rad i trud donio toliko sreće i zadovoljstva tim divnim, mladim ljudima. Vidjelo se to i kad smo ga zamolili za kratku izjavu. – Morao bih prvo malo uzeti zraka i pričekati da mi se slegnu dojmovi. Jer svaki put kad nam preko naših prijatelja iz Udruge Kokotićek dođu djeca s posebnim potrebama, oni nama uljepšaju dan. I vrtit će nam se zasigurno i idućih nekoliko tjedana to po glavi, koliko, zapravo, čovjeku malo treba za sreću – još uvijek pun emocija ispričao nam je Perhot.

Djelić današnje atmosfere s Poligona 'Žitnica' pogledajte i u našem kratkom videu.

Još članaka iz "Sport"

Facebook