Prethodni članak
Sljedeći članak

Darko Raškaj iz Lobora upoznao nas je sa sportom koji se razvio kao vojna vještina čitanja karata

Osim dobro otrčane utrke meni je nagrada i boravak u prirodi, druženje s prijateljima iz drugih klubova domaćih i stranih. Svaka utrka je novi izazov i avantura pa makar bila i na poznatom terenu, otkriva Darko, koji je trenirao i atletiku


Posljednjih nekoliko godina u trendu je orijentacijsko trčanje, za kojeg kažu da je sport izdržljivosti, avantura koja jača mišiće i čuva sive stanice. Zanimljivo je i drukčije što se ne trči po označenim stazama već se orijentira pomoću karte terena i kompasa. Naš Zagorac, pedesetsedmogodišnji Darko Raškaj iz Lobora aktivno se bavi upravo ovim sportom, a član je orijentacijskog kluba Kapela iz Zagreba. - Orijentacijskim trčanjem počeo sam se baviti prije nekih 30 godina, odnosno prije orijentacijskog trčanja trenirao sam atletiku u AK Sloboda,Varaždin i AK Dinamo iz Zagreba. Osim što sam trenirao atletiku bavio sam se i planinarenjem. Orijentacijsko trčanje me privuklo kao spoj trčanja i planinarenja, i eto još uvijek se aktivno bavim orijentacijskim trčanjem. Također i dalje trčim cestovne utrka na kraće staze – prepričava nam Darko, objasnivši i odakle ovaj sport potječe.

Za sve, od 7 do 97

- Orijentacijsko trčanje potječe iz skandinavskih zemalja gdje se u početku razvija kao vojna vještina čitanja karata, kretanja na nepoznatom terenu, a zatim je postalo popularno i među pučanstvom. Kod nas se počinje razvijati pod okriljem planinarstva. Naime, sposobnost orijentacije je važna kod pohoda u planine i stoga ne iznenađuje da je orijentacija počela kod nas kao planinarstvo. Popularnost kod nas počinje kasnije nego u Skandinaviji, i moglo bi se reći da orijentacijski sport počinje sa sve većom željom ljudi da provode vrijeme u prirodi, da se sve više kreću, organiziranjem više orijentacijskih natjecanja diljem cijele Hrvatske, organiziranjem orijentacijskih škola, sve većom popraćenošću medija orijentacijskih utrka, a i crtanjem novih orijentacijskih karata u šumama, gradskim ulicama i parkovima – kaže nam Raškaj, istaknuvši da je ovo sport za sve, od 7 do 97 godina, a dužine orijentacijskih staza ovise o sposobnosti i dobi natjecatelja.

Brojne nagrade i medalje

Orijentacijsko trčanje je smišljeno kretanje po nepoznatom terenu, da se uz pomoć karte i kompasa orijentira i pronađu unaprijed zadane kontrolne točke ucrtane na karti. Orijentacijski sport podijeljen je na orijentacijsko trčanje, orijentacija brdskim biciklima, skijaška orijentacija i precizna orijentacija. U taj sport ga je privukao spoj trčanja i planinarenja, aktivan boravak u čistoj prirodi, druženje s drugim ljudima istog interesa. Može se natjecati samostalno ili u grupi, natjecateljski ili rekreativno. Natjecateljska zemljišta su uglavnom šume, a u posljednje vrijeme su to i parkovi, gradske ulice, te zatvoreni prostori npr. fakulteti i škole. - Trči se po svim vremenskim uvjetima, pa i po zimi. Evo kod nas se već treću godinu zaredom organizira Zimska liga koja je osmišljena i kao trening i kao natjecanje. Do sada sam osvojio puno, puno nagrada gotovo u svim kategorijama u kojima sam nastupio. Evo prošle godine, trčao sam malo utrka, a osvojio 3 zlatne medalje 1 srebrnu i 2 brončane. Osim dobro otrčane utrke meni je i nagrada boravak u prirodi, druženje s prijateljima iz drugih klubova domaćih i stranih. Svaka utrka je novi izazov i avantura pa makar bila i na poznatom terenu. Prošle godine kao član hrvatske veteranske orijentacijske reprezentacije nastupio sam na veteranskom prvenstvu jugozapadne Europe koje se održalo u Cerknom u Sloveniji – pohvalio se Darko.

Predivno iskustvo i prijateljstvo

Ne misli odustati od ovog sporta. I dalje će trenirati, trčati, natjecati se, a isto tako pomagati mladim orijentacistima i putem medija raditi na popularizaciji orijentacijskog sporta. Ono kaj se meni dogodilo je jedno posebno izuzetno prekrasno veliko prijateljstvo, koje je započelo prije nekih 30 godina i još uvijek traje, a isto tako svaki put predivno je ponovno vidjeti na natjecanjima domaće prijatelje iz drugih klubova, kao i one iz Slovenije, Austrije, Mađarske, Češke, s njima popričati, popiti koje piće, i napraviti novi 'selfi'– ispričao je Darko.

Još članaka iz "Sport"

Facebook

Pojačan je promet na svim važnijim cestama, većini graničnih prijelaza te na gradskim cestama i obilaznicama. Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče -prometna nesreća između naplatne postaje DEMERJE i čvora DONJA ZDENČINA u smjeru Zagreba; -prome...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program