Prethodni članak
Sljedeći članak

Branko Piljek krenuo u pisanje knjige 'Povijest zagorskog nogometa'

Poznati zabočki sportski djelatnik krenuo je u pisanje svoje pete knjige sa sportskom tematikom


Nakon što je uspješno izdao monografije Zagorskog sporta, nogometnih klubova Mladost Zabok i Jedinstvo te ronilačkog kluba Poreč, pred Brankom Piljekom je novi i najveći izazov. Upravo ovih dana Piljek je krenuo u pisanje svog petog, najopsežnijeg i najzahtijevnijeg dijela, koje će biti svojevrsna enciklopedija zagorskog nogometa, a bit će izdano pod nazivom "Povijest zagorskog nogometa". Knjiga će imati oko 600 stranica, a bit će podijeljena u četiri poglavlja: 1. Nogometni savez KZŽ, 2. Povijest zagorskih klubova, 3. Ligaški plasmani zagorskih klubova i 4. Leskiskon zagorskih nogometaša i zaslužnih nogometnih djelatnika.

- Ovu situaciju izazvanu pandemijom korona virusa iskoristio sam za intenzivni rad na svojoj petoj knjizi. Treće poglavlje koje nosi naziv "Ligaški plasmani zagorskih klubova" u potpunosti sam završio. Što se tiče poglavlja "Povijest zagorskih klubova" tu će mi pomoći moje dvije monografije o Jedinstvu i zabočkoj Mladosti, a iskoristit ću i izdane monografije Stubice, Oroslavja, Rudara DZ, Zagorca VT i Tondacha. Očekujem da ću na ovoj knjizi raditi oko tri godine. Ne želim u nju staviti ni jednu činjenicu koja nije potkrepljena dokazom. U tom periodu očekuje me barem 15-16 cjelodnevnih odlazaka u Nacionalnu sveučilišnu bioblioteku u Zagrebu, a po potrebi će u otići i u Državni arhiv. Po prvi puta ću imati suradnike i koautore, a to će biti predsjednik NS KZŽ Stjepan Merkaš i sportski novinar Tomislav Zrinšćak - otkrio nam je Branko Piljek.

Svjestan je da će najviše problema imati s fotografijama.

- Lako je za fotografije prvaka liga, ali želim obaviti barem po jednu fotografiju za svaki zagorski klub koji je aktivan, ali i za one koji više nisu aktivni. Putem Zagorskog lista zamolit ću sve članove klubova koji su aktivni, ali i onih bivših koji više nisu aktivni da mi ustupe slike, koje ću im nakon skeniranja vratiti. Mogu ih i sami poskenirati i poslati mi ih na e-mail: [email protected] - poziva na suradnju Piljek.

Zadatak neće biti nimalo lak. Uz 34 zagorska kluba, u zagorskim ligama nastupali su nekoć i Jakovlje, Igrišće i Slatina koji su sada u Zagrebačkom savezu te četiri slovenska kluba: Rogaška Slatina, Rogatec, Odred Kozje i Partizan Podsreda.

- Uputio sam pismo namjere prema NS KZŽ. Prezentirat ćemo knjigu na Skupštini NS KZŽ. Jako mi je važna pomoć klubova. Apeliram i na sve one nogometaše koji su šturo napisali svoje biografije za monografiju zagorskog sporta, da se sada potrude malo više kako bi zauzeli mjesto koje im pripada u povijesti zagorskog nogometa. Ova knjiga bit će dobra baza za sve zagorske nogometne klubove  - govori nam Piljek.

Zlatno doba zagorskog nogometa bilo je krajem sedamedetih i i početkom osamdesetih godina. Klubovi su nicali "ko glijve poslije kiše". Svako i malo veće selo imalo je svoj klub. Što se tiče uspješnosti zagorskih klubova pedesetih i šezdesetih godina dominirali su zabočka Mladost i Oroslavje, koje se zvalo i Tekstil, Tekstilac i Oroteks. Povremene bljeskove imali su Jedinstvo, Stubica, Rudar M, Vatrogasac, Ivančica, a u novije vrijeme Tondach i  Gaj. Početkom osamdesetih godina krapinski Zagorec je polako počeo preuzimati primat i do dana današnjeg stožerni je zagorski nogometni klub.

S nestrpljenjem očekujemo ovaj peti jubilarni uradak Branka Piljeka. Zagorski nogomet zaslužuje jedno tako opsežno i sveobuhvatno djelo koje će na jednom mjestu sabrati sve najveće uspjehe zagorskog nogometa i njegove najbolje pojedince i sportske djelatnike.

 

Još članaka iz "Sport"

Facebook