Prethodni članak
Sljedeći članak

Analiza iz novinarskog kuta: Turbulentna jesen Tondacha


Iza Tondacha iz Bedekovčine više je negoli turbulentna jesen. Naime, sve je počelo već nakon „dugotrajnog čekanja“ da li će klub iz Bedekovčine ući u viši rang (obzirom da je na jedan čudan način odbijen zahtjev za licencom Golubovcu koji je prvenstvo osvojio sa 20  bodova prednosti ispred Tondacha, op.a.). Na kraju je ipak ta saga završila Odlukom Saveza da u 3. NL Centar ulazi drugoplasirani Tondach uz uvjet da stvori uvjete za licencu do kraja četvrtog prvenstvenog kola.

No, uvjeti nisu ispunjeni (o tome sam pisao nekoliko puta te se neću ponavljati, op. a.) i onda se dogodilo to što se dogodilo – klub je od 17 prvenstvenih kola čak 14 ( 83 % ) odigrao na gostujućim terenima. Prvi put na svom terenu, konačno su uvjeti za privremenu licencu bili izrađeni, Tondach je odigrao  u 15. prvenstvenom kolu protiv HAŠK-a i uvjerljivo osvojio sva tri boda visokom, 3:0, pobjedom.

Sam jesenski dio polusezone Tondacha može se sagledati u tri faze. Najprije u prvoj, od prvog do šestog, kada Tondach upisuje dvije pobjede (Mladost Petrinja 1:0; Kurilovec 4:2), jedan remi (Gaj Mače 2:2) i dva poraza uz sedam osvojenih bodova te gol razlikom uz devet postignutih i devet primljenih golova. Druga faza uslijedila je od šestog do trinaestog kola koju možemo bez ikakve ograde nazvati „crnom fazom“  jer u tih sedam kola Tondach upisuje isto toliko poraza (Vrapče 3:1; Maksimir 5:1; Zagorec 4:1; Segesta 3:0, Zelina 4:1; Lukave c 4:1; Bistra 2:1) uz 25 primljenih i samo 6 postignutih golova. Nakon ovakve serije kako i obično biva u nogometu ceh plaća trener te je sporazumno raskinut ugovor sa Srećkom Mlinarićem a na „užarenu“ trenersku klupu sjeda dvojac Mario Čehulić i Ilija Crnjak.  Treća faza, od 13 prvenstvenog kola do posljednjeg, 17., kola jeseni dolazi pomak jer u tih pet kola (konačno su uvjeti za privremenu licencu ispunjeni te su dečki iz Tondacha konačno mogli igrati utakmice na svom terenu – prva protiv HAŠK-a, op. a.) osvojeno je šest bodova uz jednu pobjedu (HAŠK 3:0), tri remija (Samobor 1:1; Sava Strmec 2:2; Dinamo Odranski Obrež 2:2) i jedan poraz (Trešnjevka 4:0) uz 8 postignutih i 9 primljenih golova. Nakon posljednjeg kola opet je došlo do smjene trenera te odlazi dvojac Čehulić – Crnjak, a na klupu sjeda Dražen Kovjanić koji će klub voditi u proljetnom dijelu polusezone.

Gledajući sve što se događalo u jesenskoj polusezoni mogu konstatirati da su dečki iz Tondacha izvukli maksimum, jer svih sedamnaest utakmica su odigrali  na gostujućim terenima a o tome koliko im je bilo teško najbolje govore riječi Karla Frtalja koji mi je jednom prilikom rekao:“ Normalno da je sve to utjecalo, a sad u kojoj mjeri točno, teško je to reći. Raniji odlazak na utakmicu u subotu koja je još za neke dečke radna pa odlaze ranije s posla. Nemogućnost tuširanja poslije treninga te presvlačenje u prostorijama kluba jedno vrijeme. Ne gu reći da se nismo mi trudili i dolazili smo redovno svi na treninge, ali jednostavno mislim da nas je to nekako u podsvijesti mučilo svako kolo sve više pa su zbog toga i takvi rezultati. Mi smo jednostavno domaćinska ekipa kao i većina lige koliko vidim po rezultatima iz kola u kolo. Gosti jako rijetko uzimaju bodove pa mislim da bi i mi da smo imali utakmice u Bedekovčini, sigurno ostvarili neku pobjedu koja bi nam digla samopouzdanje za sljedeće utakmicu.“

Na kraju kada se pogleda konačna tablica jeseni mislim da bi svi u klubu morali biti zadovoljni. Klub se, istina, nalazi na posljednjem 18.-om mjestu sa 13 osvojenih bodova uz tri pobjede, četiri remija i deset poraza uz 23 postignuta i 42 primljena gola ali isto tako treba znati da će klub u proljetnoj polusezoni odigrati čak 12 utakmica na svom terenu a samo će pet puta ( Petrinja, Mače, Samobor, Zagreb kod HAŠK-a i Odranski Obrež ) na gostovanje što, obzirom da je većina klubova u ligi domaćinska pa tako i Tondach ukazati će se prilika da se izvuče sa dna tablice. Naime, ovu pretpostavku potvrđuje i pogled na tablicu jer su ispred njega Sava Strmec sa 13; Zelina sa 15; Mladost Petrinja i Bistra sa 16 te Samobor, Zagorec i HAŠK sa 19 bodova što i nije prevelika bodovna razlika jer se mora odigrati još 17 utakmica  i u igri je 51 bod.

Najbolji strijelci kluba su Karlo Frtalj i Marko Mlinarić sa šest, a dalje slijede Boronjek i Frančina sa četiri, Karlo Bobinec sa tri te Borovčak sa jednim postignutim golom.

Još članaka iz "Sport"

Facebook