Prethodni članak
Sljedeći članak

VEŠLIGAJ: 'Pregrada je grad s izraženom brigom i ulaganjem u odgoj i obrazovanje, a cijelu priču zaokružujemo dogradnjom dječjeg vrtića, u vrijednosti 2,5 milijuna kuna'

Krajem prošlog mjeseca započela je dogradnja pregradskog dječjeg vrtića. Riječ je o projektu vrijednom 2,5 milijuna kuna kojim se mališanima želi osigurati još kvalitetniji i ugodniji boravak. Da je Grad Pregrada uspješan u provedbi projekata dokazuju prijave na različite natječaje i povlačenje bespovratnih sredstava pa je tako za dogradnju vrtića na javnim pozivima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Središnjeg ureda za demografiju i mlade ostvareno 750 tisuća kuna, dok je ostatak osiguran kroz gradski proračun za 2021. godinu.

„Bliži se kraj još jednog aktivnog mandata kojim sam zadovoljan i vjerujem kako sam opravdao povjerenje naših građana. Naravno, uvijek može bolje i ima projekata koje trebamo dovršiti u iduće četiri godine. Ono na što sam posebno ponosan jesu ulaganja u djecu i mlade. Pregrada je grad s izraženom brigom i ulaganjem u odgoj i obrazovanje, a cijelu priču zaokružujemo dogradnjom dječjeg vrtića, u vrijednosti 2,5 milijuna kuna. Kao najvažniju demografsku mjeru u prošlom mandatu svakako ističem investicije u dječji vrtić i činjenicu da nijedna obitelj u kojoj su oba roditelja zaposlena nije ostala bez mjesta u vrtiću za svoje dijete. Proteklih godina, kao osnivač, trudili smo se pronaći mjesto u vrtiću za svako dijete jer je to pravo djeteta, ali i nužna javna usluga za zaposlene roditelje. To je značilo da se djeca upisuju tijekom cijele godine, što inače nije uobičajena praksa u mnogim drugim vrtićima, a ponekad su djeca tijekom godine mijenjala grupe kako bi se oslobodilo mjesto za onog kome treba, no sve u cilju da se svim roditeljima izađe u susret, odnosno da se svim zaposlenim roditeljima omogući adekvatna skrb za djecu“, istaknuo je gradonačelnik Marko Vešligaj te dodao kako se pregradski vrtić odgovara svim pedagoškim standardima, za što se izdvajaju značajna sredstva.

 

„Redovito se nabavlja potrebna oprema, a 2019. godine uređena je i senzorna soba. Svake godine kontinuirano povećavamo financijska sredstva za predškolski odgoj. Tako je u 2019. godini za redovno poslovanje vrtića izdvojeno 1.842.640,00, u 2020. godini taj iznos je povećan za 292.970,00 kn, dok je za 2021. godinu iznos povećan za dodatnih 271.940,00 kn te iznosi 2.407.550,00 kn. Od 2014. do 2020. godine troškovi vrtića su rasli, no roditeljima se cijena nije mijenjala, već je sufinanciranje Grada povećano za 41,95 posto“, naglasio je gradonačelnik Marko Vešligaj.

Vrtić nudi izuzetno kvalitetne usluge. Uz poslijepodnevni program, čime se radno vrijeme vrtića prilagođava potrebama roditelja, program vrtića kontinuirano se nadograđuje pa tako djeca imaju priliku sudjelovati na različitim aktivnostima, kao što su to glazbene i informatičke radionice i programu engleskog jezika. Osim primarnog obrazovnog programa, kroz projekt je omogućen rad s djecom s posebnim potrebama kao primjer inkluzivnog obrazovanja i odgoja.

„Veseli nas podatak o većem broju rođene djece u Pregradi. Grad Pregrada izuzetno puno ulaže u demografske mjere, u ljude i u djecu, ali nažalost, samo te mjere ne mogu preokrenuti trendove. Problem je što nemaju sve lokalne jedinice iste financijske mogućnosti i zato je jako bitno da se i država snažnije uključi sa strateški promišljenim mjerama. Smatram da je ključno da mali gradovi kao što je Pregrada fokus usmjere na mjere kojima će zadržati i privući mlade ljude da ostanu živjeti na ovom području, kroz potpore za kupnju kuće, stana ili zemljišta, kroz ulaganje u infrastrukturu, digitalizaciju, odnosno u sve ono što je potrebno za bolju kvalitetu života. Sustavna demografska politika ne može se stvarati jednokratnim novčanim sredstvima, odnosno pomoćima za novorođeno dijete nego kroz osiguravanje kvalitetnog mjesta za život, kroz dobru infrastrukturu, ceste, vodoopskrbu, te jasno, podrškom vrtićima i školama“, zaključuje Vešligaj.

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook