Prethodni članak
Sljedeći članak

Sveti Ivan Zelina, idealna destinacija za aktivni odmor

Turističke vrijednosti ovoga kraja su vinski podrumi sa znamenitim vinima na atraktivnoj vinskoj cesti

Zelinsko područje, sjeveroistočna vrata Zagrebačke županije, prostire se na 185,44 km2. Grad Sveti Ivan Zelina iznimno je dobro prometno povezan. Izletniku koji do ove zelene oaze kreće iz centra Zagreba, potrebno je najviše pola sata. Uz povijesnu baštinu, mnoštvo sakralnih spomenika, crkava i kapela, turističke vrijednosti ovoga kraja su: vinski podrumi sa znamenitim vinima na atraktivnoj vinskoj cesti te brojne mogućnosti za rekreaciju i aktivni odmor.

 

Rekreativcima su na raspolaganju teniski tereni, planinarske staze po prelijepoj Zelinskoj gori, biciklističke staze, konjičke staze, lov i ribolov...

Možete se okušati u trapu – streljačkoj disciplini gađanja glinenih golubova koje se održava u prekrasnoj prirodi i zelenilu olimpijske Streljane Čegci koja je u vlasništvu Lovačkog društva „Srnjak“. Ovo je vrlo zabavan sport pa ga uz stručno vodstvo i pokazne vježbe, svi mogu probati. Zadovoljstvo nam je ponuditi vam jedinstveno iskustvo druženja s konjima u Konjičkom klubu Zelingrad, vožnju viktorijanskom kočijom, streličarstvo, mačevanje i degustaciju domaće hrane.

 

Na raspolaganju vam je 8 konja čistokrvnih pasmina s kojima možete osjetiti istinsku povezanost konja i čovjeka. Po želji se možete uključiti u pripremu konja za jahanje, šetnju u ograđenom prostoru i vidjeti pokazno jahanje članova kluba. Streličarstvo je srednjovjekovna disciplina, začeta u Kini, koju možete isprobati s drvenim i profesionalnim lukovima i strijelama pod vodstvom stručnog educiranog tima. Za dovoljno znatiželjne organiziramo prezentaciju srednjevjekovne opreme i discipline mačevanja. U prezentaciju je uključena mogućnost odijevanja u oklope, kacige, haljine i štitove. Autentičnost i raznolikost ponude garantira nezaboravan doživljaj.

 

Sveti Ivan Zelina je posebno poznata po brojnim vinogradima i proizvodnji kvalitetnih vina

Posebno je zanimljiva Zelinska vinska cesta, koja prolazi vinorodnim naseljima zelinskog kraja. Vinska cesta okuplja zelinske vinare u želji da turistima predstave svoje tradicionalne gastronomske delicije i vina, među kojima su najznačajnije sorte bijeli pinot, sivi pinot, chardonnay, graševina, rajnski rizling, sauvignon, crni pinot i najpoznatija - autohotona sorta kraljevina. Prilika je to da se uđe u vinske podrume ili u vinograde i kleti poznatih zelinskih vinogradara.

 

U Vinariji i izletištu Vina Kos & Jurišić, Kleti Ljubekov Gaj, Kleti Hrupec, Eko selu Gradunje, Izletištu Ferin, te Kleti EKO Čegec moći ćete uživati u autohtonim prigorskim specijalitetima na njihovom seoskom gospodarstvu te degustirati birana vina zelinskog vinogorja u vinskim podrumima. Ručak sadrži meni s autohtonom i tradicijskom zelinskom hranom.

 

LOPARKA

Prigorska perica ili tenka gibanica u Sv. I. Zelini naziva se loparka zato što se pekla u krušnoj peći u koju se unosila na drvenoj lopati, loparki. Nekad je bila neizostavna svadbena slastica u Prigorju, a danas se koristi u mnogim svečanijim prigodama. Može biti slana i slatka, a ukusna je i topla i hladna.

IMAMO I SVOJE CRAFT PIVE!

Mini pivovara Angeluš i Pivovara Maximus


VUGLENICE, Zrinšćina

Vuglenice zelinskog prigorja oduvijek su bile nezaobilazan dio krajolika šumovitih predjela, od Zelinske gore, preko šuma Mokrice, pa do podkalničkih sela. Danas je to dio tradicije, etnografske baštine koja nestaje.

 

IZVOR KREČAVES - JOKOBANJA

Izvorište termalne vode Jokobanja nalazi se 350 m od sela Krečaves, u okolici Sv. Ivana Zeline. Na dubini od 750 m pronađen je spremnik hipotermne vode te je postavljen drenažni kanal koji izbacuje vrelu vodu pod pritiskom na površinu. Gotovo je nemoguće doći i vidjeti da nema posjetitelja ispod tuša. Jokobanja je izvor čiste, mineralne i vrele vode za ljude različitog podrijetla, razloga dolaska i korištenja. Nije samo javno izvorište, već i zajednica ljudi koji se ovdje okupljaju dugi niz godina.

 

RIBNJAK MOKRICA U NOVOM MJESTU NASTAO JE U 16. STOLJEĆU

Danas se ovdje redovito organiziraju ribički susreti pa je postao omiljeno izletište strastvenih ribiča, zaljubljenika u prirodu, osnovnoškolaca na nastavi biologije. Ribička kućica otvorena je za sve zaljubljenike u prirodu. Ljubazni domaćini će Vas na ribnjaku dočekati i na blagdane. Uz ribnjak moguće je šetati u netaknutoj prirodi, imati vatru na otvorenom i piknik, dok će ribiči uživati u lovljenju ribe.

 

ZELINSKA GORA

Preko Zelinske gore vodi više marijanskih putova prema svetištu Marija Bistrica, od kojih je najpoznatiji Stepinčev marijanski put, koji nije previše zahtjevan. Traje cca 4 sata sa 2-3 odmora. Zelinskom gorom također prolazi više planinarskih i biciklističkih ruta.

 

BICIKLISTIČKE STAZE

Biciklističke staze po zelinskim bregima i putevima Zelinske gore zamišljene su tako da se upoznaju brežuljci zelinskog vinogorja. Za zahtjevnije bicikliste povezane su i staze susjednih gradova i županija. Biciklistički klub „Bregdown“ uređuje biciklističke downhill staze na Kladešćici. Ljubitelji adrenalina mogu se upustiti u ekstremnu vožnju kroz uređenu šumsku stazu punu opasnih zavoja, uskih prolaza i visokih skakaonica.

 

ADRENALINSKE RUTE

Ako ste ljubitelj adrenalina i željni pustolovine, upoznajte svoju avanturističku stranu sudjelovanjem u off road turama ili iznajmite ATV/ quad te zajedno sa svojom obitelji i prijateljima istražite okolicu zelinskog kraja. Zainteresiranima su na raspolaganju rute kroz šumske puteve, makadam, ili uređene asfaltirane puteve kroz prekrasnu brdovitu prirodu punu očaravajućih horizonta.

 

 

AIRSOFT

Airsoft je vojni simulacijski šport, sličan paintballu. Airsoft & Survival Klub Zelina bavi se poticanjem i promicanjem airsoft i survival aktivnosti na širem području grada Sv. Ivan Zeline. Razvijajte svoje fizičke i umne sposobnosti međusobnom suradnjom te nadmudrivanjem u prirodi i izvan nje.

 

GLJIVARENJE NETAKNUTIM ŠUMAMA

U šumama zelinskog kraja možete gljivariti samostalno ili uz organizaciju gljivarske udruge Amanita koja organizirana branje gljiva, stručno predavanje, uživanje u raznim delicijama, eko-etno-eno ponudi, dječjim radionicama te degustaciji gljivarskog i lovačkog kotlića. Vrganj, nama najpoznatija gljiva, raste u našim šumama i okuplja velik broj strastvenih berača, koji s veseljem kreću u potragu, no uz njega u šumama raste velik broj drugih gljiva.

 

Više na:

www.tz-zelina.hr

ili facebook #visitSvetiIvanZelina

 

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook