Prethodni članak
Sljedeći članak

Svažić: Prijeti nam velika ugroza zbog projekta Aglomeracija Zabok - Zlatar, moguća penalizacija u desecima milijuna kuna

Svažić je istaknuo je da su nedavno održane dvije koordinacije na kojima je izneseno kako je među 40-ak sličnih projekata u Hrvatskoj ovo definitivno najlošije vođen projekt i u ovom trenutku suosnivačima trgovačkog društva Zagorski vodovod prijeti ozbiljna penalizacija

Aglomeracija Zabok - Zlatar, odnosno ugroza koja prijeti zbog loše vođenog projekta, bile su glavne teme sastanka održanog u četvrtak u prostorijama HDZ-a u Krapini kojem su nazočili v.d. predsjednik Županijske organizacije HDZ-a i kandidat za župana Krapinsko - zagorske županije Ernest Svažić, načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih i načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički.

Svažić je podsjetio da je u projekt Aglomeracija Zabok - Zlatar ukupne vrijednosti 560 milijuna kuna uključeno 14 općina i gradova.

- Nakon što sam u srijedu imao priliku obići jedan iznimno lijepo i dobro vođen projekt odvodnje na području Općine Desinić koji financiraju Hrvatske vode, danas vas nažalost moramo izvijestiti o jednom drugom, znatno većem projektu sufinanciranom s europske razine, a to je Aglomeracija Zabok - Zlatar. Projekt je u tolikoj mjeri loše vođen da u ovom trenutku prijete velike ugroze – upozorio je Svažić

Istaknuo je da su nedavno održane dvije koordinacije na kojima je izneseno kako je među 40-ak sličnih projekata u Hrvatskoj ovo definitivno najlošije vođen projekt i u ovom trenutku suosnivačima trgovačkog društva Zagorski vodovod prijeti ozbiljna penalizacija. - Podsjetiti ću vas da je tvrtka Zagorski vodovod u suvlasništvu 26 jedinica lokalne samouprave s područja Krapinsko - zagorske županije i da kroz proteklih osam godina većinu u Skupštini Zagorskog vodovoda čine općine i gradovi predvođeni SDP-om. Nažalost, tijela Uprave imenuju se preglasavanjem i takva uprava je odgovorna za vođenje ovog projekta. Općine i gradovi suosnivači društva s velikim zadovoljstvom podupiru jedan takav projekt te daju suglasnost na zaduživanje kada su u pitanju razvojni projekti, ali danas izražavamo veliku zabrinutost jer ukoliko dođe do penalizacije koja može biti, prema informacijama koje imam, i nekoliko desetaka milijuna kuna, to je ozbiljna ugroza za sve proračune svih tih 26 jedinica lokalne samouprave – kazao je Svažić.

Njegovu zabrinutost dijeli i Ljubica Jembrih koja je rekla da loše vođen projekt aglomeracije ugrožava i funkcioniranje i opstojanje Općine Lobor te istaknula kako smatra da je krajnje vrijeme da se podvuče crta i učini sve da se taj projekt vrati na prave staze. - Mi smo još 3. ožujka sazvali sastanak sa Zagorskim vododovodom i Hrvatskim vodama i ŽUC-om jer smo saznali da je u projektu sama trasa projektirana tako da bi došlo do devastacije i općinske i privatne imovine, no nismo naišli na razumijevanje i suradnju od strane nositelja projekta Zagorskog vodovoda. U pitanju je bila i naša fontana, naše ceste i privatna imovina naših građana. Do današnjeg dana, nažalost, mi po tim pitanju nismo dobili nikakvo očitovanje, iako smo tražili od Zagorskog vodovoda da nas i pismeno službeno obavijesti kako bi mi mogli obavijestiti naše građane, ali i biti sigurni da je naša općinska imovina zaštićena i da neće biti devastirana nakon provedbe projekta – rekla je Jembrih.

Dodala je da su održana već dva sastanka s predstavnicima Hrvatskih voda i Zagorskog vodovoda.
- Upoznati smo i s drugom stranom tog projekta, odnosno velikim problemom vezanim uz vremenski rok. Naime, vremenski rok je već negdje na 51 posto, a 11 posto same realizacije projekta do penalizacije koja, dođe li do nje, ugrožava opstojanje svih općina. Ja govorim uime Općine Lobor i upozoravam na ono što se može dogoditi, a može doći i do bankrota. Svi zajedno moramo to spriječiti. To je veliki projekt koji pozdravljamo i jedva smo dočekali da počne njegova realizacija, ali treba ga voditi prema propisima i zakonima i u suradnji s lokalnim jedinicama koje su partneri u tom projektu – zaključila je Jembrih.

U projekt Aglomeracija Zabok-Zlatar uključena je i Općina Marija Bistrica, stoga je zabrinut i načelnik Josip Milički koji je istaknuo da je informacije o ovom problemu dobio na sastancima koje su sazvale Hrvatske vode kao korektivno tijelo koje prati taj projekt.
- Davor Vukmanić, pomoćnik generalnog direktora Hrvatskih voda je naglasio i upozorio da projekt nije na dobrom putu, da je ugrožen, netransparentan i da su moguće financijske korekcije. Ako financijska korekcija prijeđe 3 posto od ukupnih projekata na nivou Republike Hrvatske, vezanih uz ostalih 39 projekata aglomeracije, moguće je da Hrvatska upravo zbog te korekcije uđe u 2. kategoriju statusa, odnosno puno goru. Što se tiče Aglomeracije Zlatar i Zabok, evidentno je da je već u prvim mjesecima izvođenja radova došlo do sudskih sporova s firmama, izvođačima i da upravo zbog toga projekt stoji – rekao je Milički.

Podsjetio je da su u aglomeraciji Zlatar, u koju spada i općina Marija Bistrica, radovi trebali početi lani u rujnu.
- Već smo u svibnju, a nikakve obavijesti nismo dobili, nikakve koordinacije nisu održane. Zbog čega je zastoj od gotovo devet mjeseci? Svi se boje da projekt neće biti završen u zadanom vremenskom roku i boje se ozbiljnih korekcija koje nama kao osnivačima Zagorskog vodovoda prijete da se odraze u našem proračunu i da nam stvore ogromne poteškoće – naglasio je Milički.

Zaključio je da je iznimno bitno da se upozorenja Hrvatskih voda shvate uistinu ozbiljno, kao i upozorenja izvođača.

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program