Prethodni članak
Sljedeći članak

SUVREMENO U ZAGORJU: Ples, pokret, drama i cirkus po zagorskim općinama i gradu

Radi se o programu orijentiranom na promociju i prezentaciju domaće i međunarodne suvremene plesne, dramske i cirkuske umjetnosti

Tijekom svibnja, lipnja i rujna Krapinsko-zagorska županija bit će bogatija za još jedan kulturno-umjetnički program – SUVREMENO U ZAGORJU.

Radi se o programu orijentiranom na promociju i prezentaciju domaće i međunarodne suvremene plesne, dramske i cirkuske umjetnosti koji se ove godine održava drugi put, a kao i lani, u potpunosti je besplatan za posjetitelje. Novost ovogodišnjeg programa su popratni edukativni sadržaji namijenjeni prvenstveno djeci i mladima, s naglaskom na suvremenu izvedbenu i vizualnu kulturu i umjetnost.


SUVREMENO U KUMROVCU

Program započinje u Kumrovcu i to u nedjelju 29.5. u 18:30h na igralištu ispred Političke škole gdje će izvođači iz zagrebačkog Studija za suvremeni ples izvesti plesnu predstavu SPEKTAKL,  nakon koje slijedi koncert glazbenog dua La Papa kojeg čine Stanislav Kovačić i Nikola Dabac.

SPEKTAKL
Spektakl preispituje naslijeđe ovog najstarijeg hrvatskog plesnog ansambla. No, umjesto klasične hommage predstave, autorica tradiciji pristupa koristeći je za postavljanje pitanja o uvjetima, značenjima i razlozima zajedništva danas, na sceni i izvan nje. Naslov predstave pritom je istovremeno i referenca na fascinaciju unisonim pokretom u mainstream kulturi, ali i podsjećanje na potencijal koji izvire kao posljedica njegove ustrajnosti. Spektakl u tom smislu negira tradicionalne protokole spektakularnosti koja inzistira na uniformnosti, zamjenjujući je pritom isticanjem potencijala bivanja zajedno na načine koji afirmiraju i samostalnost u tom zajedništvu. 


KOREOGRAFKINJA Irma Omerzo
PLESAČICE Ana Vnučec, Dina Ekštajn, Martina Tomić, Ana Mrak, Ida Jolić i Tea Maršanić
DRAMATURGINJA Jasna Jasna Žmak
GLAZBENIK Stanislav Kovačić
KOSTIMOGRAFKINJA Zdravka Ivandija Kirigin
SCENOGRAF Vanja Magić
ASISTENTICA KOREOGRAFKINJE Dina Ekštajn
FOTOGRAFIJA I VIDEO Jasenko Rasol
PRODUKCIJA Studio za suvremeni ples
PRODUCENTI Tena Bošnjaković, Ivan Mrđen 


LA PAPA

La Papa čine Nikola Dabac (ukulele, glavni vokal) i Stanislav Kovačić (violončelo, prateći vokal) a spoj njihovih glazbala, električnog violončela i ukulelea stvara vrlo specifičnu zvučnu sliku.
Kako svojom vizualnom pojavom pokrivaju sve žanrove suvremene glazbe, tako im je i repertoar koji sviraju vrlo šarolik, od klasike, jazz standarda pa do najnovijeg popa ili rocka te je u njihovoj izvedbi nenametljivog i ugodnog karaktera.


•••

Glavni cilj projekta je publici približiti suvremeni ples, pokret, dramu i cirkus, te izmicanjem iz zatvorenih izvedbenih prostora i postavljanjem na javne prostore koji inače nemaju izvedbenu namjenu, doprinijeti otkrivanju i popularizaciji suvremenih performerskih estetika u Krapinsko-zagorskoj županiji.

 

Nositelj projekta Suvremeno u Zagorju je udruga Kućni kolektiv iz Klanjca koja umjetnički i programski upravlja Kućom Klajn, umjetničkom rezidencijom i društveno-kulturnim centrom, a projekt se realizira u suradnji s GOKUL-om  iz Zaboka, Humskom udrugom mladih i kolektivom ROOM100 iz Splita.

 
•••

 

Program se provodi kroz platformu Clubture.
Donatori programa i razmjene i suradnje su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb - gradski ured za kulturu, Zaklada Kultura nova, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva / kroz projekt Centri znanja.
Partneri u provedbi izvedbe u Kumrovcu su Općina Kumrovec i Studio za suvremeni ples.

•••
U slučaju kiše izvedba se odgađa.

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook