Prethodni članak
Sljedeći članak

Suvremeno u Zagorju

GOSTOVANJA SUVREMENIH PLESNIH, DRAMSKIH I CIRKUSKIH PREDSTAVA
Ples, pokret, drama, cirkus - ne propustite uzbudljive predstave programa Suvremeno u Zagorju.

Tijekom lipnja i rujna Krapinsko-zagorska županija bit će bogatija za još jedan kulturno-umjetnički program – SUVREMENO U ZAGORJU.

Radi se o programu orijentiranom na promociju i prezentaciju domaće i međunarodne suvremene plesne, dramske i cirkuske umjetnosti koji se ove godine održava drugi put, a kao i lani, u potpunosti je besplatan za posjetitelje. Novost ovogodišnjeg programa su popratni edukativni sadržaji namijenjeni prvenstveno djeci i mladima, s naglaskom na suvremenu izvedbenu i vizualnu kulturu i umjetnost.

 

•SUVREMENO U KLANJCU•

 

U utorak 7.6. u 18:30h na igralištu OŠ Antuna Mihanovića predstavu GRASSHOPPERS izvest će belgijski cirkuski duo Circus Katoen. (preporučena dob je 8+)

Trailer: https://vimeo.com/658321275

Priroda na ovom svijetu mora podnijeti mnogo toga. Circus Katoen traži razigrani način da prikaže taj proces time što stavlja travnjak u fokus svoje predstave. Trava je živi materijal i svima je prepoznatljiva. S jedne strane vrlo ranjiva, a s druge strane može izdržati mnogo.

U ovoj predstavi Circus Katoen uklanja komadić zelene boje iz svog prirodnog staništa i podiže ga iznad razine tla pomoću postolja, dasaka, užeta i svojih tijela. Publika prati umjetnike koji pretvaraju komad trave u objekt koji se doslovno može pokretati, manipulirati i kontrolirati. Umjetnici se nadaju da će na taj način kod gledatelja probuditi empatiju. Empatiju prema krhkoj prirodi.

Belgijski dvojac Circus Katoen radi u skladu s ekološkim načelima koji se prelijevaju iz privatnog u poslovni svijet. Predmeti s kojima rade predstave prirodni su/biorazgradivi/reciklirani i moraju stati u njihov mali kombi. I prije nego što je održivost postala trend, Sophie i Willem vodili su se ovim načelima. Čak i naziv kolektiva (Katoen = Pamuk) govori o kakvim se umjetnicima radi – pamuk, kada se proizvodi na održiv način, je čista, prirodna tkanina, mekana, ali vrlo jaka, karakteristika koja se također može naći u njihovim radu.

Izvedba predstave “Grasshoppers” realizira se uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Flanders – State of the Art, Krapinsko-zagorske županije i Grada Klanjca. 

•••

Program se nastavlja u lipnju i rujnu kada publiku očekuje još izvedbi plesnih i dramskih predstava te edukativnih programa za djecu, mlade i odrasle te razgovora s publikom.

 

Glavni cilj projekta je publici približiti suvremeni ples, pokret, dramu i cirkus, te izmicanjem iz zatvorenih izvedbenih prostora i postavljanjem na javne prostore koji inače nemaju izvedbenu namjenu, doprinijeti otkrivanju i popularizaciji suvremenih performerskih estetika u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Nositelj projekta Suvremeno u Zagorju je udruga Kućni kolektiv iz Klanjca koja umjetnički i programski upravlja Kućom Klajn, umjetničkom rezidencijom i društveno-kulturnim centrom, a projekt se realizira u suradnji s GOKUL-om  iz Zaboka, Humskom udrugom mladih i kolektivom ROOM100 iz Splita kroz program Cirkus na margini.

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook