Prethodni članak
Sljedeći članak

Srednja škola Zabok u provedbi jednog od najiščekivanijih projekata na području Krapinsko-zagorske županije - Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok

Srednja škola Zabok provodi projekt „Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok“ u vrijednosti 35.447.995,24 kn, od čega su u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ u prioritetnoj osi 9 Obrazovanje, vještine i cjeloživotno učenje osigurana bespovratna sredstva u iznosu 30.000.000,00 kn (85 % sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj te 15 % iz državnog proračuna). Provedba projekta započela je 1. siječnja 2020. godine i traje do svibnja 2023. godine, kada će zgrada Srednje škole Zabok biti dograđena, rekonstruirana i spremna za sve sadržaje. Ovaj se projekt, kao temeljna infrastrukturna komponenta, nadograđuje soft projektom „Regionalni centar Zabok - ReCeZa“, koji je u stopostotnom iznosu od 66.693.287,89 kn financiran iz Europskog socijalnog fonda, a kroz koji će se provesti transformacija Srednje škole Zabok u centar kvalitetnog, praktičnog i međunarodno orijentiranog obrazovanja za turizam i ugostiteljstvo namijenjen učenicima, studentima, nastavnicima i mentorima, poslodavcima i osoblju svih dionika u turizmu na regionalnoj razini.

Nositelj oba projekta je Srednja škola Zabok, a projekti se provode u partnerstvu s Krapinsko-zagorskom županijom kao osnivačem škole te ostalim partnerima i suradnicima: Gospodarska škola Varaždin, Srednja škola Prelog, Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar, Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured Krapina, Sveučilište u Zagrebu - Ekonomski fakultet, SALVE REGINA – MARIJA BISTRICA d.o.o., Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu – FMTU, Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja, Biotehniški izobraževalni center LJUBLJANA i Grad Zabok. Značajan doprinos u realizaciji projekta daje i Zagorska razvojna agencija, koja, kao regionalni koordinator, u sklopu projekta „Znanjem za europsko zajedništvo – ZEZ II“ pruža savjetodavnu podršku u provedbi projekta.

Novi Centar raspolagat će s ukupno 17 učionica, dva praktikuma za kuharstvo, dva praktikuma za ugostiteljsko posluživanje, jednom vježbeničkom tvrtkom, sedam kabineta za djelatnike, sportskom dvoranom i trening centrom za odrasle u kojem su smješteni slastičarski praktikum za tople i hladne slastice, praktikumom za kuharstvo, praktikumom za ugostiteljsko posluživanje, ugostiteljskim objektom za smještaj tipa Akademis, u kojem se pružaju usluge smještaja u 11 smještajnih jedinica različitih kategorija te s pokaznim restoranom, kao poligonom za učenje temeljeno na radu i praktičnu nastavu za sve polaznike Centra.


Transformacijom u Regionalni centar kompetentnosti, Srednja škola Zabok osigurat će uvjete za adekvatno obrazovanje, stjecanje znanja i vještina kakvo se od turističkog kadra očekuje u privatnom sektoru. Uz stvaranje odgovarajućih uvjeta za vrhunsko obrazovanje, cilj je u takvom objektu omogućiti učenje temeljeno na radu, pružiti jedinstven primjer dobre prakse i pokazni primjer zelene arhitekture i funkcionalnosti u gospodarskom sektoru u Hrvatskoj i okruženju.

Projektom će se uspostaviti centar kompetentnosti kao moderni Centar koji će moći brzo odgovoriti na promjene trendova u sektoru. Dugoročno, Regionalni centar kompetentnosti želi postati nacionalno središte kvalitetnog obrazovanja i osposobljavanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu te centar razvoja i inovacija, kao rasadnik ideja i novih trendova u kvaliteti pružanja usluge.

Centar kompetentnosti provodit će:
- formalno strukovno obrazovanje prilagođeno potrebama tržišta rada kroz 4 nova programa (pomoćni ugostitelj, tehničar za ugostiteljstvo, organizator poslovanja u ugostiteljstvu i organizator poslovanja u turističkoj destinaciji)
- formalno obrazovanje odraslih koji žele mijenjati zanimanje ovisno o potrebama i prilikama koje im se pružaju;
- neformalno obrazovanje kroz niz specijaliziranih programa za usavršavanje djelatnika
- unaprjeđenje kompetencija nastavnika i mentora;
- profesionalno usmjeravanje kroz Centar za karijere u ugostiteljstvu i turizmu kojemu je cilj profesionalna orijentacija učenika završnih razreda i polaznika edukacija te biti poveznica između njih i poslodavaca i visokih učilišta koja nude nadgradnju njihovom školovanju.

Kroz Centar inovacija i razvoja će se oformiti HUB poslovnih susreta, komunikacije i ideja za sve aktere u turizmu - projektom će se kreirati digitalna platforma u suradnji sa svim projektnim partnerima, koja će omogućiti nabavu i prodaju domaćih proizvoda, tzv. burza domaćih proizvoda.

Kao i do sada, djelatnici i učenici Srednje škole ostvaruju brojne internacionalne nagrade pa je tako u periodu od 1. do 6. studenog 2021. godine sedmero učenika iz Srednje škole Zabok i tri škole partnera na projektu sudjelovalo na natjecanju u Tallinnu (Estonija) u sklopu AEHT-a konferencije, gdje je znanja i vještine ukrstilo preko 250 učenika i studenata iz cijele Europe u 11 ugostiteljsko turističkih disciplina. Učenici su se iz Tallinna vratili s dvije medalje – srebrna medalja odlazi u Prelog Mateji Munka koja je sa partnericom Hannom Ines iz Austrije briljirala u disciplina Barista u pripremi dva klasična napitka od kave i jednom kavom s potpisom koja se radi na licu mjesta. Druga, brončana medalja, stigla je u Zabok zahvaljujući izvrsnom radu Dominika Obreža koji je sa svojim latvijskim kolegom Rainisom prezentirao rad na recepciji Radisson Blu Hotel Olümpia Tallinn, koji je poslužio kao case study za ovaj dio natjecanja. Osim toga, Marija Posavec, učenica SŠ Zabok, sa svojim kolegicama iz Austrije i Cipra, zauzela je izvrsno 4. mjesto u disciplini Prezentacija turističke destinacije u konkurenciji 12 odličnih timova iz EU.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Zagorske razvojne agencije. Članak se objavljuje u sklopu „Dana otvorenih vrata EU projekata 2021.“ Više o ovom događanju saznajte na https://strukturnifondovi.hr/dani-otvorenih-vrata-eu-projekata-2021/)

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook