Prethodni članak
Sljedeći članak

Prve solarne elektrane u Vetropack Straži

Vetropack Straža posluje prema načelima održivog razvoja. Osim što proizvodi staklenu ambalažu koja je za ljude i prirodu najprihvatljiviji ambalažni materijal, kontinuiranom provedbom raznih mjera smanjuje se utjecaj na okoliš. Jedan od najnovijih doprinosa očuvanju okoliša ovog jedinog proizvođača ambalažnog stakla u Hrvatskoj gradnja je dviju solarnih elektrana koje su puštene u rad u rujnu

Već godinama se u Vetropack Straži provode aktivnosti usmjerene zaštiti okoliša. Među njima su i projekti smanjenja potrošnje energije, a u novije vrijeme i korištenje obnovljivih izvora energije. Sredinom 2018. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike odobrilo je Vetropack Straži bespovratna sredstva iz Europskih fondova za sufinanciranje projekata vezanih uz energetsku učinkovitost. Među sedam prijavljenih projekata, svakako je najzanimljivija gradnja dviju solarnih elektrana ukupne nominalne snage od 828 kW.  Na krovove skladišta gotove robe instalirano je 3.400 ploča i 23 invertera, i to na površini od 5.565 kvadratnih metara. Radovi su trajali 4 mjeseca, a solarne elektrane su puštene u pogon u drugoj polovici rujna. Očekuje se da će se u elektranama godišnje proizvesti 1 GWh električne energije. Tako dobivena struja koristit će se isključivo unutar tvornice, za napajanje kompresora za proizvodnju komprimiranog zraka.

Za uspješnu provedbu ovog projekta odgovorni su Mario Berc (voditelj projekta) i njegov tim.   - Gradnja i puštanje u rad dviju solarnih elektrana – prvi puta u povijesti Vetropack Straže  –posebno je dostignuće našeg tehničkog tima. Vjerujem da je ovo samo početak i da će u skoroj budućnosti izvori obnovljive energije postati uobičajenima u čitavoj Vetropack grupi - istaknuo je voditelj projekta Mario Berc.

Do kraja ove godine će se uz gradnju solarnih elektrana implementirati još 6 mjera za smanjenje potrošnje energije. Važno je naglasiti da će njihovo uvođenje rezultirati godišnjom uštedom energijeod 3,6 GWh te, jednako važno, smanjenjem  861 tona emisija CO 2.

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook