Prethodni članak
Sljedeći članak

Evo gdje možete proslaviti Martinje ovog vikenda

Martinje će se ovog vikenda proslaviti diljem Zagorja

Blagdan sv. Martina, zaštitnika vinara i vinograda, slavi se u cijeloj Hrvatskoj, no njegov dan osobito je značajan stanovnicima na sjeveru zemlje. U sjevernoj Hrvatskoj, a tako i u Hrvatskom zagorju, na Martinje njeguje se tradicionalni pučki običaj simboličkog prevođenja mošta u mlado vino, odnosno 'krštenje' mošta. Tada brojni ljubitelji dobre kapljice dolaze na svoje - u mjestima u kojim je sveti Martin zaštitnik, pripremaju se tradicionalne glazbene i folklorne zabave, a na proslavama najčešće se priprema martinjska guska i mlinci, koji se, naravno, zaliju dobrom kapljicom.

A tko je bio sv. Martin i zašto se njegov dan slavi baš 11. studenog? Prvi svetac koji nije bio mučenik, Sveti Martin iz Toursa, pokopan je 11. studenog 397. godine, a prema legendi, bio je veliki ljubitelj vina. Trebao je postati kršćanski biskup, ali on to nije htio i prema pričama sakrio se u gušćak te su ga guske svojim gakanjem odale. Na kraju je ipak postao visoki crkveni dostojanstvenik. Upravo je Martin zaslužan za uvođenje ceremoniju krštenja mošta. “Dok Martin dojde v pol noč na vrata, mošt bu čist kak nebe bez oblaka... Krstil bu mošteka, ime mu Vinček dal, mnogi bu pajdaš radi njega v klancu ili v grabi zaspal”, jedan je od stihova koji se u Hrvatskom zagorju izgovaraju prilikom Martinja, odnosno u ceremonijama krštenja mošta.

Da bi se obred krštenja vina pravilno održao, potrebno je podijeliti uloge. Jedna osoba treba biti domaćin, druga stoloravnatelj, a treća fiškuš ili vinotoča. Potreban je i gospodin sudac te kum i kuma malom moštu, kao biskup, ali on nije obavezan, jer staro vjerovanje kaže da se mošt može blagosloviti ljubavlju i veseljem. Važna je napomena kako se svi u ceremoniji nazivaju pajdaš i pajdašica te oslovljavaju sa "ti". Jedina osoba koju se u društvu treba oslovljavati sa "vi" jest gospon sudac.
Za kraj ceremonije vino se krstiti riječima: "Moštek, krstim te na vino u ime onoga koji te je proizveo i u ime svetog Martina i duha od kojega mošt kuha. Evo ti soli, da od tebe glava nikoga ne boli." Ili druga varijante, koja varira od mjesta do mjesta je: “Mošte ja Te krstim u ime onoga koji te je proizveo, po Bakhusu Bogu vina i u ime sv. Martina njegova sina i Duha od kojeg mošt kuha.”

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook

Prekinut je promet na državnoj cesti DC50 Otočac-Perušić zbog prometne nesreće kod mjesta Čovići. Zbog bure na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i m...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program