Prethodni članak
Sljedeći članak

Projekt: Jednake mogućnosti u svijetu rada i procesu zapošljavanja „Žene biraju novu šansu“

Predstavljanje preporuka za zapošljavanje žena i razmjena iskustava rada sa nezaposlenim ženama u Gradu Zagrebu i Krapinsko – zagorskoj županiji

U utorak 23.03.2021. održano je online događanje na kojem smo predstavili Preporuke za zapošljavanje žena u Gradu Zagrebu i Krapinsko – zagorskoj županiji. Preporuke su izrađene u sklopu projekta „Žene biraju novu šansu“ koje smo provodili od ožujka 2019. – ožujka 2021. godine te smo kroz projekt educirali i osnažili ukupno 73 žene kroz edukacijske programe, programe osposobljavanja i putem individualnih savjetovanja.

Kroz radionice na teme: Osobne vrijednosti i ciljevi, Osobni proces promjene, Kriza-promjena-tranzicija, Komunikacijske vještine-uvod, mitovi u komunikaciji, prepreke, stilovi, aktivno slušanje; Samopouzdanje, Vještine prezentacije, Pregovaračke vještine, Motivacija, Osobni plan, CV i Zamolba za posao - ukupno je sudjelovalo 50 žena. 23 žena sudjelovalo je kroz programe osposobljavanja i edukacije: Knjigovotkinja za OPG, Ekopoljoprivrednica i Aromaterapeutkinja. 41 sudionica sudjelovala je u završnoj evaluaciji projekta kroz online upitnik i online intervju.

 

Cilj projekta bio je Educirati i osnažiti žene za rad u Gradu Zagrebu i Krapinsko zagorskoj županiji, u procesu aktivnog traženja posla i učenja, procesu samozapošljavanja, i pružiti pravnu pomoć i savjet ženama iz radnih i socijalnih prava u borbi protiv diskriminacije.

Preporuke su temeljene na analizi dostupnih podataka o položaju žena u svijetu rada, u Gradu Zagrebu i Krapinsko – zagorskoj županiji kao i na završnoj evaluaciji projekta.

Preporuke su namijenjene prvenstveno članicama i članovima Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Grada Zagreba i Partnerstva za tržište rada Krapinsko – zagorske županije. Sve partnerske organizacije na projektu su ujedno i članice navedenih partnerstava za zapošljavanje i tržište rada.

 

Na online događanju sudjelovale su predstavnice organizacija civilnog društva, institucija, lokalne uprave i samouprave, i razvojnih agencija te smo razgovarali i o iskustvima rada i provedbe projekata/programa za nezaposlene žene. Nakon predstavljanja preporuka u diskusiji je istaknuta važnost kontinuiteta rada sa nezaposlenim ženama, dostupnost edukacija posebno u ruralnim područjima kroz osiguranje javnog i dostupnog prijevoza , kreiranje mentorskih i savjetodavnih aktivnosti tijekom i poslije edukacije, osiguranje usluge čuvanja djece u vrtićima za nezaposlene osobe i kreiranje edukacijskih programa u okviru poslovnih inkubatora s naglaskom djelatnosti koje nisu vezane samo uz STEAM područja i nove tehnologije.

 

Preporuke za članice i članove Loklanog partnerstva za zapošljavanje Grada Zagreba i Partnerstva za tržište rada Krapinsko – zagorske županije:

 • U svrhu razvoja kompetencija, vještina i znanja izraditi analizu potreba žena u gradu i županiji a vezano za znanja, vještine i informacije koje žene posjeduju i koje im nedostaju kako bi se zaposlile i/ili pokrenule vlastiti posao.
 • Prema dobivenim rezultatima analize kreirati edukacijske programe koji se mogu provesti u sklopu lokalnih otvorenih učilišta uz subvenciju grada/županije.
 • Osigurati financijske resurse u proračunu grada ili županije za dugogodišnje programe i projekte koji će osigurati zapošljavanje i samozapošljavanje žena.
 • Pripremiti, prijaviti i provesti program zapošljavanja žena iznad 42 godine, bez obzira na stručnu spremu. U tom procesu osigurati mentorsku podršku i adekvatne naknade.
 • Osigurati stručnu prekvalifikaciju u skladu sa potrebama na tržištu rada ali i u skladu sa planom zapošljavanja osoba.
 • Osigurati mentorsku podršku za žene koje pokreću posao, putem lokalnih razvojnih agencija uz angažman konzultanata_ica.
 • Kroz lokalna partnerstva, kreirati programe cijeloživotnog učenja i mreže podrške za nezaposlene žene
 • U suradnji s poslodavcima javnog i privatnog sektora, kreirati „praksu“ za žene koje neko vrijeme izbivaju iz svijeta rada. Praksa uključuje mentoriranje i naknadu za obavljanje prakse.

 

Mladim ženama bez radnog iskustva pomoglo bi se da po završenom obrazovanju steknu dodatna znanja, vještine i iskustvo na poslovima za koje su se obrazovale.

Starijim ženama koje imaju radno iskustvo, ova mjera osigurava primjenu do sada stečenih znanja no i usvajanje novih vještina vezano za njihov dosadašnji rad. Time im se otvara mogućnost da se povežu s poslodavcima i mogućnost stalnog zaposlenja obzirom na iskustvo koje žene imaju ali neko vrijeme nisu aktivno obavljale poslove.

 • Razviti online edukacije, svima dostupne i jasno prezentirane sa modelima umrežavanja i povezivanja nezaposlenih žena i onih koje pokreću posao.
 • Razviti online podršku / mentorstvo /coaching alate za rad sa nezaposlenim ženama.
 • Uključiti u edukacijske projekte pakete za online nastavu (tablete, pristup internetu/homebox, osnovne programe za nastavu) u svrhu organizacije provedbe online edukacija.
 • Osigurati prijenos znanja i iskustava lokalnih partnerstava u radu sa nezaposlenim ženama (tematske grupe LPZ-a i Partnerstva za tržište rada).

 

"Sadržaj dokumenta isključiva je odgovornost CESI – Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje."

 „Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.“

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook

Prometna nesreća na autocesti A3 na 20.+500 km između čvora LUČKO i čvora BUZIN u smjeru Lipovca, promet se vodi jednom prometnom trakom uz ograničenje brzine od 60 km/h. Molimo korisnike za oprez. Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistral...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program