Prethodni članak
Sljedeći članak

ČAROBNE BOJE JESENI ZRCALE SE U VRILIMA GACKE U POTRAZI ZA MIROM I INSPIRACIJOM ZA ŽIVOT

Otočac kao najstarije naselje u Gackoj, uz bogatu kulturno-povijesnu baštinu, nudi obilje istinskih vrijednosti: pejzaž, tradiciju i gastronomiju. Brojne aktivnosti, događanja, hotelski i privatni smještaj itekako su dobra pozivnica za doći, ostati, ali i vratiti se. Spada u jedno od najstarijih naselja sa hrvatskim življem. Prvi puta spominje se na Bašćanskoj ploči s kraja 11. stoljeća (1100. g.), tom ugaonom kamenom spomeniku hrvatske pismenosti i kulture

U potrazi za mirom i inspiracijom za život

...kod suvremenog je čovjeka sve izraženija potreba za neposrednim, iskonskim doticajem s prirodom. Prošetati ponekad uskom stazom uz obalu bistre rijeke, sjesti i opustiti se uz smirujući šum njenih voda. Pronaći danas takvo mjesto jednako je sretnom trenutku, povratku u zaboravljeni dom. Rijeka Gacka upravo je takvo odredište. Jedinstvena po ambijentalnim vrijednostima i po kakvoći svojih voda, Gacka tiho teče kroz zelenu dolinu okružena vrhuncima Velebita i Kapele.

Ljepotica Gacka s pritocima duga 61 km neočekivano tiho izvire ispod Godače u Sincu

Nakon izlaska iz krškog podzemlja već nakon pedesetak metara pokazuje svoju živahnost i razigranost rušeći se u malim slapovima tvoreći riječnu maticu ili pritoke. Lijeno dalje vijuga ravnicom do Karlova kanala kod Otočca, iza kojega se spaja s rijekom Likom.

Iako je po svim svojim osobinama krška rijeka, Gacka je izuzetno spora i mirnog toka i ujednačene količine vode. Osim ujednačene izdašnosti izvora, Gacka je poznata i po stalnosti i malenim razlikama temperature. Prosječna godišnja temperatura iznosi 9,4°C (zimi 7,9°C, ljeti 10,8°C) što izuzetno pogoduje ribama iz porodice salmonida. Vode rijeke Gacke bogate su kisikom (p,1 do 13,5 mg/l), čak prezasićene, a po kemijskom sastavu blago alkalna, te prilično tvrda i obiluje kalcijevim solima. Flora i fauna rijeke Gacke vrlo je bogata. Vodeno je raslinje bujno zbog povoljne temperature vode, ugodnog kemijskog sastava, muljevita dna, od mahovina, algi do stabljikastog bilja.

Od ribljih vrsta, Gacka je u svijetu poznata po potočnoj pastrvi (Salmotrutta) koja je meka strastvenih ribiča. Zbog obilja hrane potočna pastrva u Gackoj raste 5 do 7 puta brže nego u bilo kojoj drugoj pastrvskoj vodi na svijetu. Zato kapitalni primjerci gackine potočne pastrve nerijetko narastu i do 5 kg.

U Gradu Otočcu odvijaju se raznovrsna turistička događanja tijekom cijele godine

Turistička zajednica Grada Otočca uz podršku Grada Otočca sudjeluje kao organizator ili inicijator, suorganizator ili  pokrovitelj brojnih događanja.  Stalne manifestacije Eko etno Gacka (dobitnik Suncokreta ruralnog turizma za posebnu tradicijsku manifestaciju), Smotra folklora, Memorijalna biciklijada,  Mačkare u Gackoj, Festival gackih snjegovića, Dječje ljeto u Gacki ili Advent u Otočcu,koje su postale prepoznatljive, privlače sve više posjetitelja u naš grad.  Vrlo je bitna i blizina dva nacionalna parka,  parka prirode pa se to osjeti najčešće na jednodnevnim izletima u Otočac.

Sve brojnijim turistima pažnju privlače  nezaobilazne mlinice na Tonković i Majerovom vrilu, Muzej Gacke, Velebitsko utočište za mlade medvjede u Kuterevu, ali i otkrivaju kulturno povijesne atrakcije kao Gačanski park hrvatske memorije, Forticu, svetište Boga Mitre na Špilniku.  Uživanje u prirodi, ali aktivni odmor poput ribolova, kajakarenja i  bicikliranja privlačniji je  sve većem broju turista. Voziti se zrcalom rijeke Gacke u „plavi“, ili u moderno doba u kajaku ili kanuu , posebno je otkriće i doživljaj Gacke s Gacke.

Info punkt u središtu Grada postao je nezaobilazno mjesto zaustavljanja domaćih i stranih gostiju, individualaca i grupa, starijih i mlađih dobnih skupina koji se nerijetko odluče na vožnju biciklima, bilo električnih ili mehaničkih sustav javnih bicikala - Gackabike sustav.

Javni bicikli u središtu grada koji odašilju sliku poželjne destinacije, kakva Gacka je, zelena u svojoj prirodi, čista, lijepa, i k tome joj ekološki osviještena.  Korist od javnih bicikala imaju privatni iznajmljivači jer im popunjavaju  ponudu, a sami o tomu ne moraju brinuti. A što su bicikli ako ne ekološki javni prijevoz, koji sve više postaje realnost.

Uživajte u neponovljivim bojama jeseni, koje se zrcale u vrilima Gacke

U potrazi za  neposrednim, iskonskim doticajem s prirodom

Mlinice na rijeci Gacki

Na Gacki i njenim pritocima radilo je tijekom 20. stoljeća oko šezdeset mlinica, a danas ih tek nekoliko na vrilima u Sincu još obavlja svoju prastaru funkciju meljave koristeći pogonsku snagu ove rijeke. Trajući u ravnoteži i dosluhu između čovjeka i prirode, kao objektivizacija njihovog sklada i suradnje, čuvaju one ovdje sjećanje na jedan od starih, izumrlih obrta.

Danas, na početku novog stoljeća, na vrilima Gacke mlinice još odolijevaju kao ostaci narodnog graditeljstva, uz  klopot mlina.

Dođite, doživite i osluhnite stoljetni mir starih vodenica individualno ili organizirano u grupi. Za posjet, razgledavanje i pokazivanje mljevenja žitarica, stupanja sukna i valjanja biljaca preporučamo direktnu najavu:

mlinar: Jure Majer; tel: 099/ 831 4381

mlinar: Jure Kolaković; tel: 099/ 571 6940

CENTAR ZA TRADICIJSKE ZANATE

Posjetite Centar  i aktivno sudjelujte u radionicama  koje će vas osposobiti za  rad s tekstilom, vunom i drvetom. Priprema i kušanje  tradicijskih jela  biti će pozivnica koja će vas vraćati Gackoj dolini.

VELEBITSKO UTOČIŠTE ZA MLADE MEDVJEDE KUTEREVO

Od Uskrsa do kasne jeseni posjetite mlade i vesele medvjediće. Uživajte u slikovitosti sela koje je poznato po drvodjelstvu  i specifičnoj tamburici dangubici ili samici.

Svoj posjet Utočištu možete najaviti na:

tel. 053 799 222
mob. 091 583 54 12
e-mail: [email protected]

Preporuka događanja u 2018. godini

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O ŽENAMA U PODUZETNIŠTVU

Konferencija će ove godine biti održana 6. 12. u sklopu manifestacije Advent u Otočcu. Organizacijom ove konferencije cilj nam je progovoriti u javnosti o ženskom poduzetništvu, istaknuti njegovu brojnost i uspjehe u Ličko-senjskoj županiji i Hrvatskoj te susjednim zemljama, ohrabriti postojeće i potencijalne poduzetnice na nove poduzetničke projekte te im pomoći u međusobnom umrežavanju radi razmijene znanja i iskustva, a u konačnici i potaknuti samozapošljavanje žena.

Konferencija je jednodnevna, dinamična, organizirana u vidu kratkih prezentacija stručnjaka i primjera pozitivne prakse te panela na kojima će se prezentirati i razmatrati različiti oblici povezivanja poduzetnica te važnost zdravlja za uspjeh u poduzetništvu.

11. MALONOGOMETNI TURNIR MARIO CVITKOVIĆ MAKA, prosinac

12. ADVENT U OTOČCU, BOŽIĆNA ČAROLIJA U GACKOJ, prosinac

Turistička zajednica Grada Otočca, uz supokroviteljstvo HGK, Županijske komore Otočac i Grada Otočca, organizator je 12. tradicionalnog Božićnog sajma u okviru manifestacije Advent u Otočcu . Sajam će se održati 15. i 16. prosinca 2018.  

Božićni sajam je mjesto na kojemu u predblagdanskom okruženju želimo okupiti sve naše poslovne partnere, poduzetnike, institucije, udruge i pojedince s kojima uspješno surađujemo tijekom godine, te zajednički našim sugrađanima omogućiti zanimljivo druženje, uz božićne pjesme i u veselom blagdanskom raspoloženju ponuditi im božićni program darova, ukrasa i sl. proizvoda vlastite proizvodnje iz svih krajeva Hrvatske. Izložbeno-prodajni sajamski dio 'Adventa' obogaćen je i  kulturno-zabavnim programom.

Od autohtonih proizvoda ovdje morate kušati...

...izvrstan domaći sir,  rakiju , delicije od pastrve , kavijar, dimljena pastrva) ili se uz druženje tijekom rado posjećenih manifestacija okrijepite delicijama iz lovačkog kotlića, jer priprema i kušanje tradicijskih jela bit će pozivnica, koja će vas vraćati Gackoj dolini.

 

Rezervirajte svoj smještaj...

Hotel „Mirni kutak“  ***

G. Dubrava 63, 53220 Otočac

tel: 053/771-589, fax: 053/771-590, mob: 091/5801-403

E-mail: [email protected],

 www.hotel-mirni-kutak.hr


Hotel „Park exclusive“ ****

Adresa: Kralja Zvonimira 33, 53220 Otočac

Telefon/Fax: 053/617-984, 053/617-990,

mob: 098/357-747, 098/277-515

E-mail: [email protected]

Web: www.hotel-park.com.hr


Hotel „Zvonimir“***

K. Zvonimira 28, 53220 Otočac

Telefon/fax. 053/773-135, mob. 098/960-1005

E-mail: [email protected]

www.zvonimir-hotel.hr

 

Hotel „Gacka“ ***

Ličko Lešće 315, 53224 Ličko Lešće

Tel: 053/787-508, 787-510, mob: 097/707-3269, 095/397-5530

E-mail: h[email protected]

Više na: www.tz-otocac.hr

 

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook

IZVANREDNE OBAVIJESTI:  -životinja (uočena je srna) na čvoru VARAŽDINSKE TOPLICE. Molimo korisnike za dodatan oprez.  -životinja (uočen je pas) na autocesti A1 ispred odmorišta ZIR. Molimo korisnike za dodatan oprez.  Zbog vjetra d...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program