Prethodni članak
Sljedeći članak

Braća Kvež u srcu Zagorja proizvode madrace i posteljinu svjetske kvalitete

O poslovnom putu braće Maria i Darka Kveža trebao bi se snimiti film - govore mnogi njihovi sumještani iz Svetog Križa Začretja, mjesta geografski smještenog u centru Krapinsko – zagorske županije, gdje braća Kvež zajednički vode svoj obrt MONTEX.

Njihov poslovni put nije bio nimalo lagan, ali njegov rezultat jest da je MONTEX danas poznat diljem Hrvatske kao pouzdani partner mnogih domaćih i stranih kompanija, koji u srcu Zagorja proizvodi madrace, nadmadrace, poplune, jastuke, prekrivače, posteljinu, plahte, jastučnice, sjedalice, krevete… te brojne druge proizvode iz tog spektra asortimana.

I to ne bilo kakve proizvode. Već vrhunske proizvode, proizvode svjetske kvalitete.

Nemoguće je u jednom ovakvom tekstu ispričati čitavu njihovu poslovnu priču, koja je bila prepuna zanimljivih, nevjerojatnih, a ponekad i teških situacija, ali ukratko, sve je počelo kada su se Mario Kvež i njegov otac Mirko, inače vrlo iskusan i cijenjen majstor bravar, 2003. godine, otvorenjem obrta Metalmont, počeli baviti servisiranjem, doradom i razvojem postrojenja, proizvodnih linija i strojeva koji se koriste u tekstilnoj industriji.

-Naš je otac dugi niz godina radio u zabočkoj Regeneraciji u kojoj je radio na poslovima održavanja tih, nazovimo ih tako, 'specijaliziranih strojeva', a između ostalog, u skladu sa potrebama, razvijao je nove te dorađivao postojeće strojeve, alate i postrojenja. Počeli su mu se javljati i poslovni ljudi iz drugih tvrtki te ga tražiti da doradi, razvije ili servisira njihove strojeve tako da se 2003. godine javila potreba za otvaranjem obrta. Dakle, sve je počelo u maloj radionici u sklopu naše obiteljske kuće, kako bi se reklo, u 'garaži'. Nas dvojica smo tada bili mladi, još neodlučeni o budućim pozivima i zvanjima, ali počeli smo mu pomagati i raditi s tatom taj posao – prisjećaju se braća Kvež.

Od jednog njihovog klijenta, tvrtke koja se bavila proizvodnjom jastuka, Darko je ubrzo dobio primamljivu ponudu za posao te ju je prihvatio, a u slobodno vrijeme nastavio je pomagati ocu i bratu u obiteljskoj radionici. - Radio sam jedno vrijeme paralelno ta dva posla, ali nakon par godina, tvrtka u kojoj sam radio se našla u poteškoćama. Zadnjih deset mjeseci sam odlazio na posao, a nisam dobivao plaću i na koncu je tvrtka završila u stečaju i ja sam se tad posvetio isključivo radu u našem obiteljskom obrtu - ispričao nam je Darko, koji tada nije bio ni svjestan da će to što je ostao bez posla na kraju ispasti 'fantastična stvar'.

Naime, znajući da u obiteljskom obrtu imaju strojeve za punjenje jastuka, javio im se jedan od poslovnih partnera propale tvrtke u kojoj je Darko radio te mu dao 'ponudu koja se ne odbija'.

- Rekao mi je kako mu hitno treba izraditi i isporučiti 200 jastuka i pitao me možemo li mu mi to odraditi, budući da imamo stroj u radionici. I naravno da jesmo. Doduše, mi smo imali bravarsku radionicu, stoga smo bili prisiljeni na dvorištu improvizirati od najlona čisti prostor, angažirati mamu Đurđu, inače domaćicu, koja je sjela za improviziranu šivaću mašinu... i akcija je krenula. Sad to izgleda smiješno, ali bila je to obična kućna stolna šivaća mašina ''Ruža'' pričvršćena za pomični bolnički stolić. I tako smo odradili prvih 200 jastuka. Imali smo sreće što je bilo ljeto, ali eto, istina je da smo naše prve jastuke izradili vani, na dvorištu, pod najlonom – uz smijeh se sada, gotovo dva desetljeća kasnije, prisjećaju braća Kvež okolnosti svog poslovnog početka, koje im tada, zasigurno, nisu bile nimalo smiješne.

Na kraju, taj je prvi kupac bio vrlo zadovoljan, počeo je slati sve više narudžbi, pa su braća Kvež ubrzo zaposlili i prvu djelatnicu te dogradili postojeću radionicu kako bi imali čist i uredan prostor koji zadovoljava sve visoke standarde potrebne za izradu jastuka.

I sve ostalo je povijest.

Godinama su postepeno širili svoj posao, širili i dograđivali prostor uz obiteljsku kuću, pa kupili i stroj za šivanje popluna, širili asortiman, zapošljavali dodatne djelatnike te konstantno ulagali u nove strojeve da bi ubrzo došli do kompletne ponude koju smo uvodno spomenuli.

Među tom se ponudom posebno izdvajaju madraci i nadmadraci od visokokvalitetnih hladnolijevanih (HR) i termoaktivnih (MEMORY) pjena, koje, kao i krevete te sjedalice za razne klupe, stolice ili fotelje, osim u svim standardnim dimenzijama koje su uobičajene na tržištu, proizvode čak i u nestandardnim dimenzijama, odnosno, u dimenzijama po želji kupca.

Ono što je također zanimljivo kad je u pitanju poslovni uspjeh braće Kvež, jest činjenica da nisu samo radili u radionici i isporučivali proizvode poslovnim partnerima, već su njih dvojica konstantno radili i direktnu prodaju. - Mislim da sam prošao skoro sve sajmove u Hrvatskoj – uz smijeh nam govori Mario, koji je proizvode MONTEX-a dugi niz godina prezentirao i prodavao po sajmovima.

- Stalno sam bio na terenu i redovit na mnogim sajmovima, a brat Darko se više bavio tzv. 'sindikalnom prodajom', po raznim zdravstvenim i drugim ustanovama, poduzećima i institucijama – ispričao nam je Mario.

To im je, priznaju braća Kvež, puno pomoglo u njihovom poslovnom razvoju.

- Malo koji proizvođač ima tu privilegiju da je sve svoje proizvode godinama razvijao u suradnji s kupcima, a mi smo upravo to radili. Bili smo stalno među ljudima na terenu i slušali sve njihove želje, kao i primjedbe na proizvode koji su se nudili na tržištu. Zato smo mi naše proizvode razvijali tako da su oni na koncu u potpunosti prilagođeni željama i potrebama kupaca te zato danas i imamo tu čitavu paletu proizvoda vrhunske kvalitete. Isto tako, zbog toga u ponudi i imamo nekoliko varijanti proizvoda, od standardnih do premium, kako bi kupac mogao sam izabrati onaj omjer cijene i osobina proizvoda koji njemu najviše odgovara – ispričala su nam braća Kvež.

Važno je spomenuti i to da je obrt MONTEX, koji je svoj poslovni put započeo 'na dvorištu kraj garaže' u Ulici Ribnjak u Svetom Križu Začretju, danas ozbiljan poslovni subjekt u novoizgrađenom objektu i moderno uređenim prostorima na adresi Mirkovec 23/b, Sveti Križ Začretje, gdje se nalazi i veliki izložbeni salon, u kojem kupci mogu uživo vidjeti, ali i 'isprobati' njihove proizvode.

Riječ je o vrlo ozbiljnom proizvodnom i skladišnom centru, u kojem je trenutno zaposleno sedmero djelatnika, a koji je opremljen vrhunskom i najmodernijom tehnologijom, u koju braća Kvež konstantno ulažu.

Svojom prošlogodišnjom dodatnom modernizacijom posebno se ponose, ali za taj ponos imaju uistinu dobar razlog.

- Investicijom u višeigleni kompjuterski stroj za proštepavanje dodatno smo proširili svoje kapacitete i usluge. Ovaj stroj je trenutno jedan od najmodernijih u RH te omogućuje vrhunsku kvalitetu i velike kapacitete. Ima mogućnost izrade preko 1000 standardiziranih modela proštepa, kao i mogućnost izrade personaliziranog modela – ispričali su nam te dodali da, budući da je riječ o stroju kakvih baš u Hrvatskoj i nema, osim što ga koriste za potrebe proizvodnje vlastitih proizvoda, njegove 'usluge' nude i drugim tvrtkama i obrtima.

Odnedavno, MONTEX – madraci i posteljine iz srca Zagorja imaju i svoj novi web-shop, odnosno, internetsku trgovinu, putem koje se mogu razgledati i naručiti svi njihovi proizvodi, osim, dakako, onih koje proizvode po mjeri.

-Za sve što kupci žele da im se izradi po mjeri, kao što su na primjer razni podmetači i sjedalice, primjerice, za vrtne garniture, restorane, kafiće ili kućanstva, mogu nam poslati upit i mi ćemo im vrlo brzo dostaviti ponudu – kažu marljiva braća Kvež.

Napominjemo, tu je i njihov već spomenuti izložbeni salon, koji se također može posjetiti ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8 do 15 sati, utorkom i četvrtkom od 8 do 19 sati te subotom od 8 do 13 sati.

Također, upiti im se, osim preko web stranice www.montex.hr, mogu slati i putem elektronske pošte na adresu [email protected].

Na koncu, braća Kvež i direktno komuniciraju sa svojim klijentima i kupcima te su unutar gore navedenog radnog vremena dostupni i na brojeve mobilnih telefona +385 98 754 185 te +385 98 170 6145.

-Mi imamo nešto manje konvencionalnu poslovnu politiku, jer imamo direktan i otvoren pristup ljudima. Mi se ne skrivamo iza veletrgovaca, preprodavača, prodajnih predstavnika, tajnica... Mi naše proizvode izrađujemo za kupce i nama je zadovoljstvo svakog kupca na prvom mjestu, jer nema bolje reklame nego kad vas zadovoljan kupac preporuči drugim potencijalnim kupcima. Stoga smo im uvijek i osobno dostupni. Taj naš otvoreni i personalizirani pristup svakom kupcu, zajedno s vrhunskom kvalitetom naših proizvoda, pokazalo se kao dobitna kombinacija i u tom smjeru nastavljamo raditi i dalje – objasnili su nam svoju poslovnu politiku braća Mario i Darko Kvež.

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook