Prethodni članak
Sljedeći članak

Špiček otkrio svoje male tajne za savršeno pečenu puricu ili purana

Tomislav Špiček posebno se ističe svojom strašću prema tradicionalnim zagorskim specijalitetima


Purica z mlinci najpoznatije je (ali i na razini EU zaštićeno) autohtono zagorsko tradicionalno jelo. Mnoge Zagorke i Zagorci, ali i mnogi gurmani te profesionalni i amaterski kuhari iz drugih krajeva Hrvatske imaju svoj način kako peku i pripremaju tu zagorsku deliciju te, bez sumnje, svoj način pripreme smatraju 'najboljim'

Jedan od ponajboljih hrvatskih chefova, a bez sumnje najpopularniji i najpoznatiji zagorski kuhar, Tomislav Špiček, koji se posebno ističe svojom strašću prema tradicionalnim zagorskim specijalitetima, odnosno, kako on to voli reći, ‘onim starinskim okusima iz bakine kuhinje’, otkrio nam je svoje male tajne i trikove kako savršeno pripremiti i ispeči puricu ili purana.

- Večer prije puricu treba nasoliti, namazati sa svinjskom masti i staviti u frižider da odstoji. Svinjska mast je tu isto dosta bitna… da purica s njom odstoji. Drugi dan treba puricu izvaditi iz frižidera i pustiti da se malo stemperira, staviti glavicu, dvije luka u protvan, malo vode podliti i staviti peći na lagano. Bitno ju je isto tako svakih pola sata lagano polijevati s tom mašću i vodom s kojom se peče. To je najbitnije, da ona uvijek ima po sebi tekućine. Neki me pitaju koliko dugo treba peči puricu, a ja im uvijek odgovaram: ‘Dok se ne speče’. Jer to sve ovisi. Ne mogu ja sad reći, na primjer, “peče se vuru i pol”. Ovisi to dosta o težini, ima li puran četiri kile ili četiri i pol, nije isto. Purice se, recimo, mogu peči na malo jačoj temperaturi i kraće, jer su one uvijek manje. A purana treba peči na nešto nižoj temperaturi i to je onda malo duži proces. Recimo, kod konvektomata i profesionalnih pečnica, koje imaju, da tako velim, jaču moć, može se peči na 160 stupnjeva, no većina pečnica koje mi imamo doma su takve da se puran peče na nekih 180 stupnjeva. Ponavljam, to je materija kod koje uvijek morate biti prisutni i procijeniti, paziti. Kod toga nema pravila da sad ja vama velim “puran od 4 kilograma treba se peči 2 sata i 40 minuta na 160 stupnjeva”. Nemojte uopće na taj način razmišljati.  Morate stalno biti kraj toga, pratiti kako se peče i podlijevati – otkrio nam je Špiček.

Još članaka iz "Recepti"

Facebook