Prethodni članak
Sljedeći članak

Mladi slastičar Filip iz Marije Bistrice ostvario san i otvorio slastičarnicu u Zagrebu

Htio sam ljudima ponuditi nešto domaće, nešto što rade njihove bake i mame i nešto što će ih vratiti u djetinjstvo. Sanjao sam svoj mali lokal, mjesto gdje bakini i mamini recepti ne odlaze u povijest, mjesto na kojem će buduće generacije upoznati i vidjeti naše predivne namirnice i kolače – ispričao je nam je Filip


Iza nas su božićni i novogodišnji blagdani, idealno vrijeme  za pečenje i uživanje u slasticama. I dok neki u kolačima vole samo uživati, a priprema im ne ide baš od ruke, manje je onih koji su rođeni da svojim slastičarskim delicijama i kreacijama oduševljavaju druge. Jedan od njih je 22 – godišnji Filip Matok iz Podgrađa u Mariji Bistrici, koji je pred nešto manje od dva mjeseca otvorio slastičarnicu u Zagrebu i tako ostvario svoj veliki san.


Jedinstvena kombinacija tradicije i modernoga

U slastičarnici 'Gibanica' u Branimirovoj ulici u Zagrebu mladi je Zagorec iznenadio Zagrepčane i brojne turiste svojom jedinstveno osmišljenom ponudom, ugodnom oku, a još više nepcu. U Filipovoj slastičarnici probati možete domaće kolače po tradicionalnim receptima, poput mađarice, medene pite, oraščića, zlevanke, orehnjače i makovnjače, a na istom ćete podlošku dobiti serviranu i modernu verziju istoga kolača, kojega Filip priprema s drugačijim tehnikama slastičarstva, sa svojim vlastitim pečatom. - Htio sam ljudima ponuditi nešto domaće, nešto što rade njihove bake i mame i nešto što će ih vratiti u djetinjstvo. Sanjao sam svoj mali lokal, mjesto gdje bakini i mamini recepti ne odlaze u povijest, mjesto na kojem će buduće generacije upoznati i vidjeti naše predivne namirnice i kolače – ispričao je nam je Filip koji je, nakon srednje škole za kuhara u Zaboku, menadžmenta hrane i pića na Aspiri i iskustva koje je stekao radeći, odlučio biti poduzetnik.

Prilika koja se ne propušta

– Radio sam kao kuhar u Hotelu Kaj, tamo sam upoznao Petru Jelenić i još više se zaljubio u slastičarstvo. Usavršavao sam se u jednom od boljih zagrebačkih restorana te na raznim edukacijama stranih slastičara koji su gostovali u Zagrebu, a onda se ukazala prilika za vlastitom slastičarnom. Sasvim slučajno našli smo jedan prostor u blizini centra Zagreba. Tata je odmah ponosno rekao 'ajde, bracek, uzmi to i počni raditi za sebe i graditi sebe i svoj posao, mi smo uz tebe'. Te su me riječi gurnule naprijed – kaže chef Filip, koji je ljubav prema slasticama naslijedio iz obitelji, najviše od majke, čiji su kolači sladili stol za svaki vikend i blagdan. U realizaciji ideje i uređenju prostora pomogli su mu otac, majka, brat i šogorica, a on se bacio na dogovore s dobavljačima i razvoj vlastitih receptura, sve dok nije otvorena Gibanica. – Na pomoći sam im neizmjerno zahvalan, kao i baki, kolegama i šefovima, koji su me gradili i bili uz mene u svakom koraku, savjetovali me i pomogli mi podići me – zahvalan je Filip.

 

Zanimljive ideje

Ovih je blagdana radio punih kapaciteta. – Spavao sam svega po tri sata i bio stalno u kuhinji, no nakon zadovoljnog gosta, ništa mi nije teško. Božić su nam nekako uvijek u obitelji obilježavali mađarica i vanilin kiflice, pa onda i raspucanci tete Ankice, bez kojih ne mogu zamisliti blagdane. To sam i ja, uz ostalo, imao u ponudi božićnih kolača, i sve rasprodao. Moji kupci zasada odlično reagiraju i svima je jako zanimljiv moj projekt, kombinacija tradicije i modernoga – kaže Filip. A oduševio je i njegov novogodišnji tart od maline, pjenušca i vanilije. – Za Novu godinu bi se uvijek radili kolači s puno kreme, jer bi se za Božić najeli suhih keksa. Tako sam i ja svojim gostima, prema toj tradiciji, ponudio tart od maline, pjenušca i vanilije. A uskoro u ponudu stiže i međimurska gibanica, splitska torta te torta od vanilije i palačinki – najavio je Filip, u čiju slastičarnicu, uz najfinije kolače, možete svratiti i po brunch, autentične zalogaje poput zlefke s kuhanim buncekom, kiselim kupusom, majonezom od hrena i salatom; samo najbolje od tradicije Zagorja Filip je donio u središte Zagreba.

Još članaka iz "Recepti"

Facebook