Prethodni članak
Sljedeći članak

'Pravog planinara ništa ne može spriječiti u ostvarivanju njegovog cilja, ni snijeg, ni vjetar, pa čak ni vještice'

Radobojski planinari na Kleku i Mosoru


Sedamdesetak članova i članica HPD Radoboj uputili su se 26. veljače prema kolijevci hrvatskog planinarstva, na Klek. Planina Klek je jedno od najpopularnijih i najatraktivnijih planinarskih odredišta. Smjestila se uz rub Velike Kapele iznad Ogulina. Ima oblik tri do četiri kilometara dugog hrpta strmih strana na čijem je vrhu 200 metara visoka stjenovita glava. Prema narodnoj predaji, vrh Kleka je okupljalište vještica u olujnim noćima, pa su one postale svojevrstan simbol Kleka i Ogulina.

Početna točka uspona radobojskih planinara bila je u Bjelskom, a već na samom izlasku iz autobusa dočekao ih je snježni pokrivač visine oko 10 centimetara. Sam uspon trajao je dva i pol sata uz jak vjetar, ali su na cilju svi bili zadovoljni. U planinarskom domu priređen im je srdačni doček, a sam silazak trajao je, uz grudanje sat i pol. Na kraju su planinari iz Radoboja priču zaokružili zaključkom, da pravog planinara ništa ne može spriječiti u ostvarivanju njegovog cilja, ni snijeg, ni vjetar, pa čak ni vještice.

Radobojski planinari svoj su sljedeći pohod ostvarili već u nedjelju, 6. ožujka na sam vrh Mosora. Osvojen je Ljubljan i Veliki Kabal. Ususret Danu žena pohod je naslovljen „100 žena na vrhu Mosora“, a žene su uz također i muške planinare osvojile vrh na 1325 metara. Uz prekrasan pogled iz samog vrha Mosora planinari željno očekuju sljedeći pohod. Radobojskim su se planinarima pridružili i HPD Kunagora, Zagorske steze te jedna članica iz Oroslavja.

 

Još članaka iz "Radoboj"

Facebook