Prethodni članak
Sljedeći članak

Počela ugradnja fotonaponskih sunčanih elektrana na zgrade u vlasništvu općine Radoboj

Uz dvije već postojeće fotonaponske sunčane elektrane, na zgradi općine Radoboj i zgradi Muzeja Radboa, općina Radoboj postat će tako prva jedinica lokalne samouprave u KZŽ koja na svim zgradama u svojem vlasništvu ima sunčane elektrane


Općina Radoboj, dugi niz godina ulaže u projekte energetske učinkovitosti, pa je tako još 2012. godine obnovljena zgrada Muzeja Radboa koja za grijanje i hlađenje koristi dizalicu topline, a koja se koristi i u zgradi Centra za prirodu Zagorje i Hiži vinove loze. Bila je to tada prva takva u Krapinsko-zagorskoj županiji. Isto tako u razdoblju od 2014.-2016. godine energetski su obnovljene sve zgrade u vlasništvu Općine Radoboj. Uz poticaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) 2016. godine nabavljen je električni automobil za potrebe rada općinske uprave, a 2017. godine puštena je u pogon i prva brza punionica za električne automobile u Krapinsko-zagorskoj županiji, u vlasništvu jedinice lokalne samouprave.

Sa željom da nastavi pozitivan trend ulaganja u zelene izvore energije, općina Radoboj se u rujnu 2020. javila na javni poziv za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javne namjene, koji je objavio FZOEU te prijavila projekt ugradnje fotonaponskih sunčanih elektrana na objektima u svojem vlasništvu. Fond je prijavu ocijenio pozitivno te u prosincu 2020. godine donio odluku kojom su općini Radoboj odobrena sredstva u iznosu 211.065 kn, dok ukupna vrijednost radova iznosi 371.237,00 kn s PDV-om. Nakon potpisanog ugora sa odabranim izvođačem radova, počeli su radovi na ugradnji fotonaponskih sunčanih elektrana, pa su tako radovi završeni na Društvenom domu u Orehovcu gdje je postavljena elektrana snage 3,6Kw, na zgradi Nogometnog kluba Radoboj snage 5 Kw, te na Hiži vinove loze snage 5 Kw, dok postavljanje sunčane elektrane još predstoji na Vatrogasnom domu u Radoboju na kojem će biti postavljena elektrana snage 5 Kw. Uz dvije već postojeće fotonaponske sunčane elektrane, na zgradi općine Radoboj i zgradi Muzeja Radboa, općina Radoboj postat će tako prva jedinica lokalne samouprave u KZŽ koja na svim zgradama u svojem vlasništvu ima sunčane elektrane.

Još članaka iz "Radoboj"

Facebook