Prethodni članak
Sljedeći članak

Po osmi puta održana manifestacija ‘Dani orhideja’

Na Strahinjčici je zabilježeno čak 32 vrste orhideja, dok su suhi brdski travnjaci na Platu i Poljanama „orhidejski vrtovi“ na kojima raste preko 15 vrsta orhideja


Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Zagorje zeleno po osmi puta zaredom održala je 15. svibnja 2021. manifestaciju „Dani orhideja“.

Na Strahinjčici je zabilježeno čak 32 vrste orhideja, dok su suhi brdski travnjaci na Platu i Poljanama „orhidejski vrtovi“ na kojima raste preko 15 vrsta orhideja.

- Kako bi se široj javnosti promovirale orhideje, izradili smo majice i platnene torbe s motivima vrsta mali kaćun, pčelina kokica i jadranska kozonoška, koje su podijeljene sudionicima. Kao vrhunac manifestacije organiziran je obilazak Planinarsko-poučne staze „Putovima orhideja“ uz stručno vodstvo na kojoj su sudionici mogli uživo vidjeli vrste orhideja koje trenutno cvatu te brojne druge biljne i životinjske vrste. Na manifestaciji je ove godine sudjelovalo 20 sudionika u skladu sa epidemiološkim mjerama - kažu u Ustanovi Zagorje zeleno.

Zbog svog egzotičnog izgleda, prekrasnih cvjetova i osebujnog cvata, orhideje s pravom nose naziv aristokrata biljnoga svijeta. Iako su jedna od najbrojnijih porodica biljaka, na prirodnim staništima vrlo su rijetke. Sve orhideje strogo su zaštićene vrste i zabranjeno ih je brati, skupljati, uništavati, sjeći ili iskopavati. Ugrožene su zbog zapuštanja brdskih travnjaka koji se pretvaraju u šikare, uništavanja staništa i branja. Kako bi se očuvale potrebno je poduzeti aktivnosti koje uključuju revitalizaciju staništa na kojima rastu, prvenstveno travnjaka i aktivnosti edukacije s ciljem podizanja svijesti o potrebi zaštite ove skupine.

Još članaka iz "Radoboj"

Facebook