Prethodni članak
Sljedeći članak

Zgrada Muzeja grada Pregrade i Gradske knjižnice dobiva novu fasadu


U galeriji Muzeja grada Pregrade danas, u utorak 6. kolovoza  potpisan je Ugovor o nabavi radova na sanaciji fasade zgrade Muzeja i Knjižnice u Pregradi. Ugovor vrijedan 139.811,38 potpisali su ravnatelj Muzeja grada Pregrade Davor Špoljar u ime naručitelja i Julije Fišter, upravitelj Zanatske zadruge Kunagora, u ime izvođača radova, koja je u postupku javne nabave predala najpovoljniju ponudu.

Zgrada Muzeja i Knjižnice, tj. zgrada „Stare škole“ smještena na Trgu Gospe Kunagorske 3 u Pregradi nalazi se u zoni zaštite Kulturno-povijesne cjeline grada Pregrade, upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske pod oznakom Z-4803. Slijedom toga Muzej je prije provedbe postupka jednostavne nabave ishodio prethodno odobrenje za sanaciju limarskih elemenata i obnovu dijela pročelja zgrade Muzeja i Knjižnice od nadležnog Konzervatorskog odjela u Krapini Ministarstva kulture.

Zgrada je posljednji put obnavljana pred otvorenje stalnog postava Muzeja 2007. godine, kada je u zgradu, okoliš i opremu uloženo oko 4,5 milijuna kuna. Tijekom proteklih godina, na pročeljnoj i začeljnoj strani zgrade na nekoliko su se mjesta na fasadi pojavila oštećenja koja predstavljaju potencijalnu opasnost, kako za prolaznike i zaposlene djelatnike, tako i za korisnike knjižnice, posjetitelje muzeja i učenike te nastavnike Glazbene škole Pregrada koji također koriste prostore u zgradi. Naime, dijelovi žbuke na pročeljnoj strani već su nekoliko puta prilikom jače kiše ili vjetra pali pred ulaz u zgradu. Oštećenja su na začeljnoj strani uzrokovala pucanje žbuke i s unutarnje strane zida u prostoru muzejske čuvaonice, zbog čega je ugrožena muzejska građa premještena u druge prostorije. Ovaj projekt predstavlja prioritet Muzeja grada Pregrade i Gradske knjižnice Pregrada u 2019. godini, a kako bi se spriječilo daljnje propadanje fasade zgrade, osiguralo sigurno kretanje posjetiteljima i korisnicima te zaštitila muzejska građa.

Podsjetimo, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske odobrilo je Muzeju grada Pregrade iznos od 100.000,00 kuna putem javnog poziva za programe izgradnje, adaptacije i opremanja kulturne infrastrukture u 2019. godini. Uz Ministarstvo kulture, projekt sufinancira i Krapinsko-zagorska županija s 12.000,00 kuna, odobrenih u okviru Programa javnih potreba u kulturi Krapinsko-Zagorske županije za 2019. godinu, a preostali iznos sufinancira Grad Pregrada kroz sredstva planirana Financijskim planom Muzeja grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina za 2019. godinu.

Realizacijom projekta očekuje se da će se otkloniti uzrok oštećenja fasade, a ujedno će se djelatnicima, posjetiteljima i korisnicima omogućiti siguran pristup zgradi i kretanje, a osigurat će se i bolji uvjeti za pohranu muzejske građe u muzejskoj čuvaonici.

 

Još članaka iz "Pregrada"

Facebook

Do 05:00 sati zatvorena je autocesta A2 Zagreb-Macelj između čvorova Krapina i Trakošćan u oba smjera, zbog radova u tunelima. Obilazak je državnom cestom DC1. Do 06:00 sati ujutro za sav promet zbog radova zatvorena je dionica državne ceste ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program