Prethodni članak
Sljedeći članak

U vinogradu OPG – a Kraljica u Kostelskom, unatoč kiši, svečano otvoreno 52. Branje grojzdja u Pregradi

Nastojimo održavati zagorsku tradiciju branja grojzdja, ali u skladu s modernim vremenima, dodavati neke suvremene sadržaje, kulturne, sportske, zabavne, rekao je na otvorenju gradonačelnik Marko Vešligaj


Tradicionalna manifestacija, 52. Branje grojzdja u Pregradi, koja će se održavati do nedjelje 25. rujna svečano je otvorena u vinogradu OPG-a Kraljica Ervina Drenškog u Kostelskom. Kao i svake godine, otvorenje je uveličala tamburaška sekcija KUD-a Pregrada, bila je tu i Povijesna postrojba Keglevićeva straža te Udruga kostelskih žena sa svojim kolačima.

Organizatori manifestacije su Grad Pregrada i Turistička zajednica područja Srce Zagorja, a kao i svake godine, manifestacija je bogata edukativnim, turističkim, zabavnim, eno-gastronomskim, kulturnim i sportskim sadržajem.

-Tradicija održavanja manifestacije je 52. godine. Berbe su tradicija koja ide stoljećima natrag ovdje u Hrvatskom zagorju, a mi nastojimo održavati tu tradiciju, ali u skladu s modernim vremenima, dodavati neke suvremene sadržaje, kulturne, sportske, zabavne. Ove godine imamo više od 50 raznih programa i aktivnosti u 11 dana održavanja manifestacije, već smo jučer imali određena događanja, a danas je otvaranje ovdje, po prvi puta u Kostelskome, vjerujem da će nam se vrijeme malo popraviti, a nakon toga već večeras slijedi jedan koncert urbane muzike. Imat ćemo i večer rocka te zagorske i zabavne muzike, vjerujem da će svatko naći nešto za sebe. A kruna manifestacije je, kao i uvijek, povorka berača i beračica koja nas očekuje iduće nedjelje – rekao je gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.

Osim domaćina, gradonačelnika, direktorice TZ Karoline Hostić, zatim predsjednika Županijske skupštine Krapinsko – zagorske županije Zlatka Šorše i drugih gostiju te Pregračana i Pregračanki, otvorenju je prisustvovao i župan Željko Kolar koji se osvrnuo na odlična zagorska vina i činjenicu da je Zagorje vinska regija.

- Mi već 12 godina s Agronomskim fakultetom i Trgocentrom radimo na zaštiti autohtonih sorata našeg zagorskog kraja, tu su Svetokriška belina, Svehrvatka belina i Sokol koji imaju najveći potencijal. Činjenica je da ni jedna regija u Hrvatskoj nije toliko napredovala što se tiče same kvalitete vina. I pregradski kraj ima niz sjajnih vinara sa sjajnim vinima i to se pokazuje na svim vinskim manifestacijama, sajmovima i ocjenjivanjima vina u Europi i u svijetu. Treba konstatirati da je kvaliteta dostojna svake ponude i to je ono do čega su naši vinari i podrumari došli. Krapinsko – zagorska županija je vinska regija, jer za regiju u kojoj se proizvodi pjenušac, ledeno vino, gdje ima toliko sajnih sorata, možemo reći da je vinska regija. Nakon zaštite zagorske purice, štrukla, mlinaca i bagremovog meda, na red su došla naša vina i vjerujem da ćemo u sljedeće dvije, tri godine dobiti i nacionalnu zaštitu i europsku zaštitu. Čestitka svim vinarima koji su na prestižnom, najvećem i najcjenjenijem sajmu vina u Londonu dobili srebrne, brončane, zlatne medalje i priznanja i pokazali da smo, u odnosu na okolne županije, još uvijek lider – zaključio je Kolar.

Na otvorenju su bili i partneri u projektu Small Town European Debates Network iz Bosne i Hercegovine, Francuske i Slovenije koji protekla tri dana borave u Pregradi na završnoj konferenciji.

Kao i svake godine, i ovog se puta na otvorenju održala potraga za tajanstvenim grozdom, a pronašla ga je Slavica Krklec iz Udruge kostelskih žena.

Od 20.30h na Trgu Gospe Kunagorske posjetitelje Večer urbane glazbe uz poznatog hrvatskog gitarista Antu Gelu i bend te pjevače Ivu Ajduković, Brunu Oberan i Alena Đurasa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Pregrada"

Facebook