Prethodni članak
Sljedeći članak

Pregrada postaje fakultetski grad. Uz studij sestrinstva, dobiva i studij fizioterapije


Foto: Rikard Jadan

Predstavnici Krapinsko-zagorske županije te Grada Pregrade, na čelu sa županom Željkom Kolarom i pregradskim gradonačelnikom Markom Vešligajem, sastali su se u petak u Pregradi s dekanom Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Aleksandrom Včevom.

Naime, kao što je poznato, taj osječki fakultet, u suradnji sa Županijom i Gradom, u Pregradi ima dislocirani preddiplomski studij sestrinstva, svojevrsnu 'višu školu', a želja Županije i Grada jest da se organizira i diplomski studij (tzv. visoka škola). Osim toga, uz studij sestrinstva, Pregrada bi, sudeći prema izjavama sudionika današnjeg sastanka, trebala dobiti još jedan preddiplomski, a s vremenom i diplomski studij.

Župan Željko Kolar je naglasio kako je sada već sasvim jasno da će Krapinsko – zagorska županija u budućnosti imati još jedan fakultetski grad te da će to, jasno, biti Pregrada. – Drago mi je da smo danas analizirali dosadašnju suradnju i ocijenili je odličnom, ali ono što je bitno su naši planovi za budućnost. Gradonačelnik Vešligaj je govorio o zajedničkoj investiciji Grada Pregrade i Krapinsko – zagorske županije oko kupnje objekta i zemljišta da u budućnosti osiguramo prostor ne samo za preddiplomski studij sestrinstva, već i za preddiplomski studij fizioterapije, ali i za diplomski studij i jednog i drugog. To, naravno, neće biti gotovo u godinu dana, ali prve poteze smo napravili i mi, i fakultet, tako da vjerujem da kroz dvije godine bi mogao početi s radom preddiplomski studij fizioterapije, a kroz otprilike četiri godine oba diplomska studija – rekao je Kolar te dodao kako s obzirom na zagorske specijalne bolnice u Krapinskim i Stubičkim Toplicama, ali i nedaleke Daruvarske toplice i toplice u Svetom Martinu na Muri, ovaj se pregradski fakultet planira pozicionirati kao regionalni.

Gradonačelnik Marko Vešligaj u svojoj je izjavi za medije podsjetio kako od prošle godine, osim Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo iz Osijeka, Grad Pregrada partnera ima i u Krapinsko – zagorskoj županiji, koja s 50% iznosa sufinancira rad studija. -Planovi koje imamo su proširenje ovog studija, a da bi to mogli, potrebno je osigurati prostor s obzirom na to da su studentice i studenti koji pohađaju studij sestrinstva trenutno smješteni u prostorima naše srednje škole. Kao što sam već obznanio u medijima (portal Zagorje.com je o tome opširno pisao OVDJE, op.a.)  imamo već neke opcije, razgovarali smo s vlasnikom prostora nekadašnje tvornice Emka, gdje bi se to moglo smjestiti. Taj prostor je po svojoj kvadraturi sigurno adekvatan, no moramo znati da su tu potrebna dosta velika ulaganja – rekao je Vešligaj.

Dekan osječkog Fakulteta, Aleksandar Včev istaknuo je zadovoljstvo dobrom suradnjom s Gradom, Županijom, ali i Općom bolnicom Zabok, u kojoj je dio nastavne baze studija. – Ono što nas sve zajedno veseli jest napredovanje nastavnog kadra, odnosno, nove docenture i profesure nastavnika u zdravstvenim ustanovama na području Krapinsko – zagorske županije. To osigurava kadar za buduće studije koji će se izvoditi u Pregradi, nakon što se osiguraju prostorni uvjeti, odnosno, izgrade novi objekti za potrebe studija. Naravno da će dio nastavnika iz Osijeka dolaziti ovdje kao i do sada, no, ovo je vrlo dobra priča u jednom relativno malom gradu, što će sigurno doprinijeti i tome da se stanovništvo zadrži u ovim malim sredinama. Jer kadrovi koji odu na školovanje u veće europske sredine, u pravilu se ne vraćaju u manje sredine – rekao je dekan Včev.

Poznati zagorski ginekolog, primarius Rajko Fureš, sastanku je prisustvovao kao zamjenik voditelja preddiplomskog dislociranog studija u Pregradi te je bio izuzetno zadovoljan rezultatima sastanka. -Drago mi je da i dalje nastavljamo intenzivirati naše napore za daljnjim napretkom našeg studija sestrinstva, ali i preddiplomskog, kasnije i diplomskog studija fizioterapije, a sve na korist naših Zagorki i Zagoraca te našeg zdravstva u cjelini. Nadamo se da ćemo u najskorije vrijeme ostvariti sve naše planove – rekao je Rajko Fureš.

Još članaka iz "Pregrada"

Facebook