Prethodni članak
Sljedeći članak

'Grad Pregrada uz pomoć EU novaca stalo ulaže i pomaže poduzetnicima, pa su i rezultati vidljivi'

Poduzetnička zona u Pregradi je kompletno osvijetljena, dobila je nogostup te uređen okoliš zahvaljujući sredstvima EU fondova. Investicija je bila vrijedna 2 milijuna kuna.


U Pregradi je danas održana konferencija za medije povodom završetka projekta Unapređenje osnovne prometne i komunalne zajedničke infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Pregrada. Poduzetnička zona u Pregradu ovim uređenjem dobila je 62 nova rasvjetna tijela, dovršen nogostup s lijeve i desne strane te uređen okoliš gdje je posađeno 150 komada zaštitnog drvoreda kuglastog bagrema.

20 –ak poduzetnika u zoni
U poduzetničkoj zoni posluje 20 poduzetnika. Nekoliko ih je u prošloj godini proširilo svoje kapacitete. Ima najava i za nova ulaganja u poduzetničku zonu Pregrada, a upravo ovakve investicije i projekti dokaz su koliko je EU važan za razvoj malih sredina, istaknuo je gradonačelnik Marko Vešligaj.

Javna rasvjeta i zelena infrastruktura
Projekt uređenja Poduzetničke zone Pregrada ukupne je vrijedan 2.067.250,00 kn, a obuhvatio je izgradnju nogostupa kao sastavnog dijela ceste u zoni, izgradnju javne rasvjete te zelene infrastrukture. Projekt je bio prijavljen na Poziv za dostavu projektnih prijedloga „Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona“ Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, kao Posredničkog tijela, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020, a s obzirom na indeks razvijenosti, Gradu Pregradi je odobreno sufinanciranje u iznosu 1.756.749,05 kn. Također, od Ministarstva regionalnog razvoja iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini dobiveno je 186.300,57 kn, a projektom se željelo doprinijeti razvoju poduzetništva u Pregradi.

Poticaji i olakšice
- Uz razne poticaje i olakšice za nove investitore i poduzetnike, kontinuirano se ulaže u Poduzetničku zonu s ciljem daljnjeg gospodarskog razvoja. EU sredstva su od iznimne važnosti za Grad Pregradu, novci EU važan su instrument razvoja Grada Pregrade pomoću kojih podižemo standard u gradu, a iz godine u godinu sve su više vidljivi naši napori u tom području kroz rezultate koje ostvarujemo. Tako mogu istaknuti da smo u 2017. godini ukupno ugovorili 2,7 milijuna kuna EU sredstava, dok taj iznos u 2018. i 2019. godini iznosi 7,5 milijuna kuna EU sredstava. Osim ovog projekta, mogu istaknuti kako smo uz pomoć sredstava europskih fondova proveli projekte: izgradnju reciklažnog dvorišta, asfaltiranje nerazvrstane ceste koja spaja Vrhe Pregradske i Cigrovec, tri energetske obnove zgrada u gradskom vlasništvu, rekonstrukciju Kuna-parka, uređenje šumske ceste, projekt VIOP-a za razvoj vodoopskrbe na Vinagori, a osim infrastrukturnih, bitni su nam i soft projekti koji su financirani iz europskih programa Erasmus+, Urbact i Europe za građane - istaknuo je gradonačelnik Marko Vešligaj.

Rast zaposlenih
Grad Pregrada u 2019. zabilježio najveći rast zaposlenih u Hrvatskoj, u par godina broj zaposlenih porastao je za 400 ljudi, a to je upravo zasluga domaćih poduzetnika – istaknuo je pregradski gradonačelnik te dodao da je grad spreman i za novu omotnicu jer imaju sjajnim projekata koje bi htjeli realizirati. Komentirajući gospodarstvo u doba korina krize, rekao je da Pregrada nije otok i da su osjetili smanjenje prihoda, ali da su svejedno zadovoljni godino, jer se ulagalo u sve sfere.

Radovi u 3 faze
Izvođač radova bila je zajednica ponuditelja Ciglenica d.o.o. i Građevinar Hrvoj, a ugovorena cijena radova, zajedno s PDV-om iznosi 1.913.492,50 kuna. Kako je rekao predstavnik izvođača radova Stjepan Hrvoj, radovi su se podijelili u tri faze. Tako je izgrađen nogostup uz postojeću prometnicu ukupno 3800m2, javna rasvjeta - 62 svjetiljke te je posađeno 150 komada zaštitnog drvoreda, kuglastog bagrema“, istaknuo je Hrvoj.

Uz gradonačelnika Marka Vešligaja konferenciji su prisustvovali predstavnik izvođača radova Stjepan Hrvoj, predstavnik projektnog ureda Kostelgrad projekt d.o.o. Josip Golubić te pročelnik Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Krunoslav Golub.

Još članaka iz "Pregrada"

Facebook

Za sve skupine vozila otvoreni su: -autocesta A6 Rijeka-Zagreb; -stara cesta kroz Gorski kotar-DC3; -Krčki most; -Jadranska magistrala (DC8) između Rijeke i Senja (osim na dionici Novi Vinodolski-Senj gdje je zabrana prometa za autobuse n...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program