Prethodni članak
Sljedeći članak

'Dođite na 52. Branje grojzdja, proslavite s nama jesen u Pregradi!'

Ove je godine program još sadržajniji i bogatiji nego prethodnih godina i vraća se punom ruhu, kaže gradonačelnik Vešligaj


Mjesec rujan tradicionalno je vezan uz branje grožđa koje je u Pregradi uzdignuto na svečanost kroz istoimenu manifestaciju. Danas je predstavljen program 52. manifestacije Branje grojzdja, koja će se održati od subote 17. rujna do nedjelje 25. rujna. Organizatori manifestacije su Grad Pregrada i Turistička zajednica područja Srce Zagorja.

Svaku godinu manifestacija je popraćena bogatim edukativnim, turističkim, zabavnim, eno-gastronomskim, kulturnim i sportskim sadržajem te ima izuzetno visoku posjećenost. – Ove je godine program još sadržajniji i bogatiji nego prtehodnih godina i vraća se punom ruhu – rekao je na pressici gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.

Manifestacija će, po običaju, biti otvorena u trsju, ove godine na OPG – u Kraljica Ervina Drenškoga u Kostelskome. - Ići ćemo u berbu koja je veselje, popračena nastupima udruga, uz glazbu i kuburaše, a bit će i kao svake godine potraga za tajanstvenim grozdom – rekao je gradonačelnik.

Uoči manifestacije, od 15. rujna Grad Pregrada je i domaćin međunarodne konferencije u projektu Small Towns European Debates Network koji je financiran u potpunosti iz programa EU koji se zove Europa za građane. - Grad Pregrada bio je nositelj i ugostit ćemo prijatelje i partnere iz Estonije, Latvije, Slovenije, BiH i Francuske. Cilj projekta je stvaranje i umreživanje malih, pametnih, inovativnih, zelenih gradova u europskim ruralnim područjimna, kakvo je i naše. Večer prije otvorenja, 16. rujna održat će se i potpisivanje povelje o nastavku suradnje između lokalnih jedinica iz ovih država – najavio je Vešligaj.

U Pregradi će se nuditi večer urbane glazbe, rock večer, večer zagorske muzike i zabavne glazbe. Na sam dan otvorenja krećemo s večeri urbane glazbe, nastupit će gitarist Ante Gelo sa svojim bendom, večer rok glazbe u četvrtak 22. rujna rege sastav One Dread, jedinstven na ovim prostorima, zasvirat će i lokalni sastav Old Hot Band, nakon toga petak je posvećen zagorskoj muzizici, nakon festivala Vinske popevke i napitnice nastupit će Podvinčani i Sinovi Zagorja. Nakon te zagorske večeri u subotu je večer zabavne muzike gdje će nastupiti Zlatko Pejaković. Prije toga će publiku zabavljati sastav Daddy cool. Posljednjeg dana nastupit će Šarmeri – rekao je gradonačelnik.

Novitet u manifestaciji je kulinarsko natjecanje koje će voditi Darko Janež. - Moram reći da program upotpunjuje i Gradska knjižnica, Muzej grada Pregrade, osnovna i srednja škola, dječji vrtić. Hvala im, kao i Turističkoj zajednici, udrugama, pojedincima koji čine puno toga da manifestacija svake godine bude na zavidnom nivou i da se diže na viši nivo. Od ostatka programa istaknut ću da nas očekuju i Dječje berbarije, predstave za djecu, radionice, pub kviz, gastro druženje, otvorenje izložbi, moto alka, vinske berbarije, izložba malih životinja, uz Trg dobre kapljice od petka do nedjelje moći će se posjetiti i vinski sajam. Važna komponenta su brojni sportski sadržajhi, pa nas očekuje natjecanje u ribolovu, šahovski turnir za najmlađe i za odrasle, kup mjesnih odbora, teniski turnir, planinarski pohod na Kungoru, gađanje glinenih golunova, prvenstvene utakmice muškog i ženskog nogometnog kluba... Centralni sportski događaj cijele manifestacije je svakako u srijedu 21. rujna na igralištu NK Pregrada kada nam dolazi u goste NK Varaždin, provligaški klub koji će odigrati utakmicu sa seniorskom ekipom NK Pregrade. U gradskoj vijećnici predstavit ćemo biografiju legende zagrebačkog Dinama Velimira Zajca koji korjene vuče iz našeg kraja, iz Kostela. Nastavit ćemo sa sportom i u četvrtak kada će se odrati dan za najmlađe u NK Pregrada i naši zagići odigrat će utakmicu s vršnjacima iz NK Dinamo – najavio je gradonačelnik.

Umjetnička voditeljica KUD-a Pregrada Lucija Vrhovski istaknula je da je KUD vrlo aktivan već prvog vikenda manifestacije. - Neka događanja ove godine odvijaju se u župnoj crkvi, pa za prvi vikend 16. rujna najavljujemo predstavljanje knjige Svetišta hrvatskog naroda našeg Pregračanina Tomislava Krušlina, a 18. rujna planiran je županijski susret zborova također u crkvi. Navečer 18. rujna u 19 sati Dramska sekcija KUD – a Pregrada izvest će predstvau Naš mjesni odbor. Petak 23. rujna rezerviran je za Festival vinskih popevki i napitnica, 6. po redu. Prijave su išle u dvije kategorije, nove i već izvođene sklade. Stiglo je 16 prijava, od toga je 6 novih skladbi, na što smo ponosni. Festival je namijenjen akmaterima, lokalniom tekstopiscima i autorima kojima pruižamo priliku stupiti na scenu. Repertoar će biti šarolik. Bit će i zanimljivih izvedbi i obrada nekih poularnih pjesama. Posebno ove godine, nakon revijlanog dijela i dodjele nagrada, na prijedlog gradonačelnika imat ćemo jedan poseban program u spomen na Višnju Korbar, našu Pregračanku koja je preminula ove godine. Bit će izvedeno nekoliko kajkavskih skladbi, s obzirom da je Višnja bila najpoznatija izvođenjem kajkavskog repertoara, a bit će i skladbi s kojima je nastupala na Opatijskom i Zagrebačkom festivalu – najavila je Vrhovski.

Kruna manifestacije, 52. povorka berača i beračica, održat će se u nedjelju 25. rujna na trgu, od 11 sati. - Nadamo se lijepom vremenu. Povorci će se pridružiti djeca iz vrtića, dječla folklorna sekcija, odrasla sekcija našeg KUD – a, a u goste nam dolazi i KUD Oštrc iz Ruda kraj Samobora.Sve vas pozivamo u Pregradu da posjetite sva događanja, a oni koji imaju narodne nošnje doma, neka se obuku i dođu pridružiti našoj povorci berača i beračica – pozvala je Lucija Vrhovski.

Predsjednik Udruge vinara i vinogradara "Dobra kaplica" Robert Gretić obećao je da dobre kapljice neće nedostajati, a bit će prezentirana na Trgu dobre kapljice. – Pokrenuli smo Butik vinske kulture, prikaz vezan uz konzumaciju vina, uz cijenjenu enologinju Jasminku Šaško. U četvrtak je otvorenje Trga dobre kapljice gdje udruga u suradnji s ostalim vinarima našega grada koji se bave proizvodnjom i prodajom vina ima prezentaciju vina, gdje će biti sigurno oko 20 do 30 vina, a ponuda nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Novost je, vezano uz vinske berbarije, da ćemo u subotu imati natjecanje u guranju bačve, slalom guranje bačve, a utrka će biti na trgu.

-Novo, vezano uz vinarske berbarije, guranje bačvi, utrka i slalom trka, što se lani pokazalo iznimno atraktivnim i uspješnim, željeli smo ove godine dići na viši nivo, pa će u subotu biti za mlađe, djecu, žene, odrasle, vinare te posjetitelje i turiste utrka na trgu u guranju bačve i slalomu guranja bačve – rekao je Gretić.

Bojana Štruk ispred TZ rekla je da će biti ukupno oko 50 raznih aktivnosti i događanja tijekom manifestacije. - TZ će pokušati obogatiti trg i svaki kutak Pregrade foto kutkom. Dođite, poslikajte se, ponesite si uspomenu iz Pregrade, doživite i proslavite s nama jesen u Pregradi – pozvala je Štruk.

Pogledajte kompletan program:

Još članaka iz "Pregrada"

Facebook