Prethodni članak
Sljedeći članak

DAN GRADA PREGRADE 'Raduju me najave novih privatnih investicija u stanogradnju i investitora u Poduzetničku zonu'

Poboljšavamo uvjeta života u svim mjesnim odborima, a postali smo i 'Otvoreni grad' u kojem u građani u svakom trenutku mogu vidjeti kako se troši javni novac', istaknuo je u intervjuu za Zagorski list gradonačelnik Marko Vešiigaj


Pregrada danas, na Bijelu nedjelju, obilježava Dan grada.  Razgovarali smo s gradonačelnikom Markom Vešligajem, o tome koje su investicije realizirane u 2020., a koji projekti predstoje Pregračanima u tekućoj godini

ZL: Još jedna godina je iza nas (mislimo godina od prošlog Dana grada). Specifična, drugačija, bez velikih obilježavanja. Unatoč tomu, radilo se. Koje su se značajne investicije odradile na području Grada?
VEŠLIGAJ: Unatoč "korona" vremenima prošle godine aktivnosti i projekata nije nedostajalo. Svi smo se nekako prilagodili "novom normalnom" i pokušavamo uz poštivanje epidemioloških mjera raditi na svim poljima. Prošle je godine uređena infrastruktura u Poduzetničkoj zoni Pregrada, kroz projekt vrijedan više od 2 milijuna kuna, čime doprinosimo daljnjem razvoju poduzetništva i dolasku novih gospodarstvenika i investicija.

Nastavili smo s politikom ravnomjernog razvoja svih naselja Pregrade pa je tako i u 2020. godini u svakom mjesnom odboru napravljena poneka investicija. Asfaltirano je po 300 m nerazvrstanih cesta u Benkovu, Bušinu, Cigrovcu i Stipernici. Na Vinagori je zamijenjeno krovište na zgradi Mjesnog odbora te je presvučen asfaltni sloj na dionici koja je bila oštećena usred otvaranja klizišta. Nastavljena su i ulaganja u vodoopskrbu, kroz projekt izgradnje cjevovoda podsustava visoke zone "Žolekov breg", ukupne vrijednosti 4,6 milijuna kuna, čijom će se realizacijom riješiti osiguranje javne vodoopskrbe na području tromeđe grada Pregrada, općine Desinić i općine Hum na Sutli. Završen je i projekt uređenja šumske ceste koja povezuje Vinagoru i Sopot, vrijedan 1,5 milijuna kuna, sufinanciran iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

Igrališta
U mjesnom odboru Pregrada započela je izgradnja teniskih terena, uređeno je pomoćno nogometno igralište, kao i dječje igralište Kuna-park, koje je namijenjeno za korištenje svim stanovnicima našeg grada. Postavljena je i rasvjeta u Kolariji, u Ulici Ivana Vukine i na ulazu u Cigrovec, kao i u mjesnim odborima Sopot i Stipernica.

Punionica za električna vozila, spojna cesta
Izgrađena je i punionica za električna vozila ispred zgrade Gradske uprave čime se Grad Pregrada pridružio karti pametnih gradova koji potiču razvoj e-mobilnosti kao ključnog koncepta nisko-ugljične mobilnosti. Asfaltirana je i spojna cesta Plemenšćina-Bregi Kostelski, kroz mjeru za brdovita područja Pregrade, koju smo uveli početkom prošle godine. Vrijednost ovog projekta je 495 tisuća kuna, a čak 70 posto sredstava osigurano je gradskim proračunom, dok je ostatak sufinanciralo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Također, u mjesnom odboru Kostel izvršena je rekonstrukcija mosta uz koji je proširena cesta te je saniran dio asfalta zbog dotrajalosti.

Adaptacija zgrade muzeja
Iako su se u protekloj 2020. godini kulturne ustanove susrele s brojnim preprekama, Muzej grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina i Gradska knjižnica Pregrada prilagodile su se svim mjerama. Tako su obje kulturne ustanove provodile brojne aktivnosti i projekte te su se uključile u obilježavanje gradskih manifestacija, a proveden je i projekt adaptacije zgrade muzeja i knjižnice za pristup osobama s invaliditetom. U sklopu projekta ugrađena je kosa stubišna platforma, obnovljena su vanjska ulazna vrata, a također je rekonstruiran vanjski ulazni dio u zgradu.

'Otvoreni grad'
Ono na što sam ponosan je da smo uistinu postali "Otvoreni grad" u području transparentnosti i participacije, kao što je i naziv naše nove platforme. Na njoj možete vidjeti sve podatke o gradskom proračunu, načinu trošenja sredstava, račune koje plaćamo za usluge, radove i robe, a imate i uvid u predmet vaših spisa. Sve to je javno dostupno na gradskoj mrežnoj stranici, a dana je mogućnost za predlaganje proračunskih stavki. S obzirom na narušeno povjerenje u politiku i političare na svim razinama, mislim da je izuzetno važno biti transparentan jer građani imaju pravo u svakom trenutku znati gdje se i na koji način troši javni novac. Zato vrijedi istaknuti da smo upravo mi u Pregradi jedna od prvih jedinica lokalne samouprave koja ima ovakav nivo transparentnosti gradskog proračuna i cjelokupnog poslovanja te ćemo kroz edukaciju i promociju taj nivo nastojati podizati u budućnosti. Uz usluge koje se odnose na transparentnost i participaciju građana, uveli smo i mogućnost digitalne prijave komunalnih problema.

ZL: Krećete u dogradnju vrtića. Za koliko mališana, koliko stoji investicija, kada kreću radovi?
VEŠLIGAJ: U proteklom periodu pokazalo se koliko je važno imati obnovljene objekte u gradskom vlasništvu. Najbolji primjer toga je, kada smo prošle godine, nakon rekordnog zahtjeva za upis mališana u naš dječji vrtić, u kratkom roku uredili prostor na katu energetski obnovljene zgrade Sportske zajednice (Nogometnog kluba) i upisali svu djecu. To je bilo samo privremeno rješenje, budući da nam uskoro kreću i radovi na dogradnji vrtića i uz sjajne programe koji se provode u vrtiću, imat ćemo uvjete da sva djece borave u jednom prostoru. Potrebe za upis djece u vrtić konstantno se povećavaju. Svake godine se taj broj povećava za jednu odgojnu skupinu. Dogradnja nam je nužna, a za nju je u proračunu za 2021. godinu planiran iznos od 2.525.065,00 kuna.

ZL: Što se planira u izgradnji komunalne infrastrukture u 2021. godini?
VEŠLIGAJ: Ono što slijedi u narednom periodu su, kao i svake godine, radovi na poboljšanju uvjeta života u svim našim mjesnim odborima. Uz nova asfaltiranja cesta u mjesnim odborima Plemenšćina, Sopot, Kostel, Pregrada, Benkovo, Bušin, Vinagora i Gorjakovo, predstoji nam investicija u izgradnju javne rasvjete na području mjesnog odbora Cigrovec i postavljanje sprava za dječje igralište u mjesnom odboru Stipernica. Također, investicije započete prošle godine s početkom proljeća idu prema svom završetku, pa je tako u MO Sopot u suradnji sa ŽUC-om KZŽ dovršena izgradnja autobusnih ugibališta s kućicama, zahvaljujući našem komunalnom društvu saniran je krov mrtvačnice u Stipernici, a pri kraju je i uređenje školskog igrališta u Gorjakovu, uz koje je zahvaljujući aktivizmu članova MO Gorjakovo i građana napravljena nadstrešnica za druženja na otvorenom. Takve akcije i volonterske aktivnosti su uvijek za pohvalu.
ZL: Izgradnja teniskih terena, Kino dvorana i centar za mlade… eko bazen? Kada će se ovi projekti realizirati?
VEŠLIGAJ: Izgradnja teniskih terena je pri kraju, vjerujem da ćemo kroz ovaj mjesec uspjeti dovršiti i staviti u funkciju teniske terene i uistinu nakon više od desetljeća vratiti "bijeli sport" u Pregradu. Projektna dokumentacija za eko bazen i kino dvoranu zajedno s centrom za mlade je spremna te čekamo novu omotnicu EU kako bi se mogli prijaviti za sredstva. Dotad radimo na osnivanju Pučkog otvorenog učilišta kao krovne kulturne ustanove u Gradu pod čijim će upravljanjem biti Gradski muzej, kino dvorana, budući Centar za mlade, kao i postav kuće Janka Leskovara. Kroz ovu ustanovu namjeran nam je podići društveni život u gradu na viši nivo kroz organizaciju raznih kulturnih, zabavnih i edukativnih sadržaja, a kroz prijavu na županijske, nacionalne i EU natječaje osigurati mu samoodrživost i međunarodnu prepoznatljivost.


ZL: Koji europski projekti su u provedbi, a koji su u planu?
VEŠLIGAJ: Grad provodi projekte "Volunteering cities" financiran iz Urbact programa i StedNET financiran u okviru Europe za građane. Naš Muzej grada Pregrade provodi projekt DigiMentor, unutar Erasmus+ programa, dok GDCK Pregrada aktivno provodi projekt "Veselo, veselo seniori", kojim se kontinuirano organiziraju razne dnevne aktivnosti sa sudionicima projekta te obrađuju aktualne teme i usvajaju nova znanja, vještine, upoznavanja s virtualnim svijetom i naprednim tehnologijama. Uz to, provodimo i projekt Program za dobru i solidarnu ekonomiju koji u sklopu Švicarsko - hrvatskog partnerstva financira Ured za udruge RH, čime želimo uspostaviti zelenu tržnicu. Kao i svake godine dosad, i ove smo krenuli s prijavama projekata i program na sve natječaje koje možemo te mi je drago da smo za već spomenutu dogradnju vrtića dobili 250 tisuća kuna Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te očekujemo pozitivan ishod i na ostalim prijavama i dobivanje sredstava za nova ulaganja u komunalnu i društvenu infrastrukturu. Više smo nego spremni za novo proračunsko razbolje EU i Mehanizam za oporavak, s pripremljenom projektnom dokumentacijom za potpuno uređenje kino – dvorane, izgradnju biološkog bazena, uređenje kuće Janka Leskovara te s projektima za ulaganje u cestovnu infrastrukturu, sustav odvodnje i brojne druge definirane novim Planom razvoja za razdoblje 2021.-2027. Siguran sam da će ponuđena sredstva iz EU fondova za svoje investicije iskoristiti i naši poduzetnici, poljoprivrednici, udruge civilnog društva, obrazovne i kulturne ustanove i ostali te time dati svoj doprinos ljepšoj slici našega grada. Raduju me najave novih privatnih investicija u stanogradnju i ulaganja postojećih i novih investitora u Poduzetničku zonu.

ZL: Koliko je pandemija koronavirusa utjecala na proračun grada?
VEŠLIGAJ: Upravo je 2020. godina bila dosta teška i izazovna, međutim, pokazali smo kako znamo biti financijski odgovorni te smo osigurali financijsku stabilnost grada. Uspjeli smo jako dobro planirati proračun pa su tako u razdoblju od 1.1. do 31.12.2020. godine ostvareni ukupni prihodi i primici Proračuna Grada Pregrade u iznosu 26,7 milijuna kuna (90,94% u odnosu na plan), dok su ukupni izdaci izvršeni su iznosu 23,8 milijuna kn (88,81% u odnosu na plan).
Višak prihoda tekuće godine iznosi 2.925.876,17 kuna, preneseni konsolidirani manjak je 2.591.641,20 kuna tako da višak za prijenos u iduću godinu iznosi 334.234,97 kuna, a sastoji se od viška prihoda Grada i proračunskih korisnika Dječjeg vrtića Naša radost te Gradske knjižnice i muzeja. Pojavom korona krize, nastojali smo nizom odluka i mjera pomoći sugrađanima i poduzetništvu na području grada. Osim jednokratne pomoći poslovnim subjektima koju smo dodijelili dva puta, sredinom prošle godine i prošlog mjeseca, oslobodili smo od obveze plaćanja komunalne naknade za poslovne prostore i građevinska zemljišta one obveznike koji nisu mogli obavljati svoju poslovnu djelatnost sukladno Odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske za vrijeme trajanja epidemije COVID-19.

ZL: Na koji će se naćin obilježiti Dan grada?
VEŠLIGAJ: S obzirom na epidemiju koronavirusa i na mjere zaštite od daljnjeg širenja zaraze koje su na snazi, obilježavanje Dana grada Pregrade i ove smo godine morali prilagoditi tako da ćemo ga proslaviti u malo skromnijem okruženju, bez gostiju koji nam inače dolaze iz cijele Hrvatske. Priznanja zaslužnim građanima dodijelili smo u petak, 9. travnja ispred Gradskog muzeja i knjižnice. Na Bijelu nedjelju, kada se i slavi Dan grada Pregrade, položit ćemo vijenac na gradskom groblju te se prisjetiti svih Pregračanki i Pregračana koji su utkali svoj život, znanje i kulturu u temelje ovog grada, a također i naših branitelja koji su položili svoje živote za domovinu. Nakon polaganja vijenaca održat će se sv. misa u pregradskoj crkvi.

ZL: Poruka građankama i građanima…
VEŠLIGAJ: Svim Pregračankama i Pregračanima čestitam Dan našeg grada, uz nadu da je ovo zadnji koji slavimo uz ograničenja i da nas dogodine čeka obilježavanje kakvo smo imali prije pandemije koronavirusa.

Još članaka iz "Pregrada"

Facebook

Pojačan je promet na autocestama A2 Zagreb-Macelj i A3 Bregana-Lipovac u smjeru zapada, dok su duža čekanja zabilježena na većini graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na ulasku, a Republikom Slovenijom na izlasku. Na auto...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program