Prethodni članak
Sljedeći članak

Župan o radu ŽUC – a: Sredstvima koje smo imali na raspolaganju, izvukli smo maksimum

Od 2017. – 2021. godine 180 milijuna i 600 tisuća kuna uloženo je u same radove


Ravnatelj Županijske uprave za ceste KZŽ Stjepan Sirovec i župan Željko Kolar obišli su danas radove na izgradnji novog propusta u Štuparju i Općini Petrovsko, a tom su se prilikom osvrnuli i na prošlu godinu te planove za tekuću godinu.

-Ovdje smo krajem prošle godine počeli s radovima na izgradnji novog propusta, jer je stari propust bio dotrajali i oštećen te predstvaljao značajnu ugrozu po pitanju protočnosti odvijanja prometa, naročito je bio problem za prometovanje autobusa za prijevoz školske djece, jer je sam propust bio uzak i oštećen. Stoga smo pripremili projektnu dokumentaciju i dogovorili ove radove, ukupna vrijednost je 536 tisuća kuna, a samim radovima je izveden novi sandučasti armirano – betonski propust, koji ima dimenzije tri puta 1,75, ukupne duljine 11 metara s adekvatnom širinom prometnih traka, pješačkom stazom i svom pratećom opremom. Sami radovi su počeli krajem kalendarske godine, a zahvaljujući dobrim vremenskim prilikama i dobroj dinamici izvođača, završeni su u relativno kratkom roku, i prije ugovorenog završetka 31.3. Nadamo se da će novi propust značajno doprinijeti sigurnosti, protočnosti i lakšem prometovanju školskog autobusa, ali i svih mještana koji koriste ovaj dio lokalne ceste – rekao je Sirovec.

Osvrnuo se na prošlu godinu, u kojoj je uloženo nešto više od 38 milijuna kuna u održavanje i građenje. - Kada pogledamo specifičnu godina kakava je bila prošla, i zbog pandemije i gospodarskih ograničenja, zadovoljni smo tom dinamikom – rekao je Sirovec te od značajnijih investicija istaknuo 18 milijuna kuna uloženih za radove redovitog održavanja te veliki investicijski ciklus od 5,7 milijuna kuna u nove asfalte, gdje je ukupno presvučeno 15 donica s nešto više od 65 tisuća kvadrata novog asfalta. -Također smo sanirali 6 klizišta ukupne vrijednosti 6,3 milijuna kuna, u suradnji s KZŽ i Hrvatskim vodama, gdje je ŽUC sudjelovao s 45 posto iznosa, a Hrvatske vode s 55. U prošloj godini smo također sanirali jedno nepregledno križanje na području Stubičkih Tolica, korigirali smo ga u kružni tok, ukupne vrijednosti nešto više od 900 tisuća kuna. Kroz Nacionalni programsigurnosti cestovnog prometa sanirali smo i nekoliko lokacija županijskih cesta koje su bile potencijalno opasna mjesta. Na njima smo izveli korekcije pojedinih elemenata cesta ugradnjom mikroasfalta ili dodatne prometne signalizacije i također s milijun kuna smo se uključili kao pomoć JLS kao pomoć u sufinanciranju projekata izgradnje oborinske odvodnje i nogostupa – istaknuo je Sirovec.

Što se tiče ove godine, ŽUC planira uložiti 38 milijuna kuna za radove redovitog održavanja, a nastavlja i s programom sanacije klizišta. - Ukupno planiramo sanirati 4 klizišta procijenjene vrijednosti 4,9 milijuna kuna, također u suradnji s Hrvatskim vodama. Planiramo i novi investicijski ciklus što se tiče asfaltiranja u vrijednosti nešto više od 6,9 milijuna kuna gdje planiramo presvući nešto više od 70 tisuća metara kvadratnih novog asfalta na 19 dionica, ukupne duljine od 17 km. Planiramo sanirati 3 lokacije županijskih cesta koje su okarakterizirane kao opasna mjesta od strane naših policijskih postaja. 1,8 milijuna kuna smo i ove godine namijenili za radove sufinaniranja izgradnje nogostupa u suradnji s JLS koje su pripremile projektno – tehničku dokumentaciju i 695 tisuća kuna planiramo izdvojiti za projektno – tehničku dokumentaciju prvenstveno za sanaciju klizišta. Za ovu godinu planiramo 7 projekta izgradnje projektno – tehničke dokumentacie za klizišta, kako bi ih mogli sanairati u narednom periodu – najavio je Stjepan Sirovec.

Župan Željko Kolar čestitao je ravnatelju ŽUC – a i njegovoj ekipi na vrlo dobro obavljenom poslu u prošloj godini. – Sa sredstvima koje smo imali na raspolaganju, izvukli smo maksimum, a isto takav nam je plan za 2021. godinu. Gledali smo da novac koji uložimo ide na dionice kojima je u tom trenutku najhitnija sanacija. Uvijek gledamo da čitavo područje KZŽ bude obuhvaćeno sanacijama, i nikada nismo gledali, a nećemo ni u budućnosti, iz koje je političke opcije načelnik općine, jer to ljude ne interesira, a niti mene ni ravnatelja. Od 2017. – 2021. je 180 milijuna i 600 tisuća kuna uloženih u same radove, od toga 85,6 milijuna za redovno održavanje, a izvanredno održavanje je bilo 94,9 milijuna kuna. To je velik novac u posljednje 4 godine, a nije dovoljno – rekao je župan. - Sanirano je ili izgrađeno 14 propusta na županijskim ili lokalnim cestama, uređeno više od 14 km sustava oborinske odvodnje uz županijske ceste, 235.000 kvadratnih metara je postavljeno novog habajućeg asfaltnog zastora odnosno 51 km dužnih je asfaltirano naših županijskih cesta. Sanirali smo 28 klizišta na našim županijskim i lokalnim cestama s time da smo ih 14 proveli kroz program koji imamo s Hrvatskih vodama, a 14 vlastitim sredstvima, 25 lokacija županijskih i lokalnih cesta su definirana kao opasna u suradnji s MUP-om i njih smo sanirali, sanirali smo i rekonstruirali deset dionica križanja županijskih i lokalnih cesta i pripremljeno je 75 projektnih dokumentacija za nove radove. Jasno je da ŽUC ne raspolaže dovoljnim sredstvima i da moramo mijenjati sustav financiranja ŽUC-eva - rekao je župan Kolar dodajući da je jučer razgovarao s ministricom regionalnog razvoja skrenuvši joj pozornost na to. Istaknuo je i da od jučer potpisanih ugovora, isključujući tri za škole, od 24 preostala 18 ih je prijavilo uređenje lokalnih cesta.

-To samo po sebi govori da je to problem koji moramo sustavno rješavati i osim povećanja sredstava za redovni rad i redovno financiranje ŽUC-a zatražit ću zajednički sastanak s ministrom prometa i ministricom regionalnog razvoja i predložiti model kreditnog zaduženja preko HBOR-a gdje bi Krapinsko – zagorska županija i sve u Hrvatskoj zajedno s ministarstvom subvencionirali kamatu i bi bila za ŽUC-eve nula. Tako da uzmemo veća sredstva, 15-20 milijuna kuna na 15-20 godina, imamo dovoljni fiskalni kapacitet da taj kredit možemo isplatiti, a da se to ne osjeti niti na redovnom održavanju, a riješit ćemo gro problema koje imamo i koje radimo svake godine kroz izvanredno održavanje. Nakon lokalnih izbora i novog saziva Skupštine predložit ću Skupštini da ŽUC ide u novo kreditno zaduženje zbog novog investicijskog ciklusa. Već imamo pripremljene dvije varijante u ŽUC-u. Jedna je ako idemo sami bez ovakvog programa za čitavu državu, a jedan ako bi išao za cijelu državu - rekao je župan.

Još članaka iz "Petrovsko"

Facebook