Prethodni članak
Sljedeći članak

ZAGORCI POHARALI KONKURENCIJU: Imaju najbolji med na svijetu

Ivan Curiš iz Konjščine i Josip i Marina Krog iz Štuparja bili su jedini Zagorci na Međunarodnom ocjenjivanju meda u Semiču u Sloveniji


Amalija i Ivan Curiš

Na 18. Međunarodnom ocjenjivanju meda u Semiču u Sloveniji održana je svečana dodjela priznanja najboljim proizvođačima meda. Veliki razlog za slavlje opet imaju medari iz Krapinsko – zagorske županije. Naš Zagorec Ivan Curiš iz Krapina Sela u Konjščini kući je ponio zlato i priznanje za šampionski med. Naravno da je sretan i ponosan na ovaj veliki uspjeh jer je ipak riječ o međunarodnom ocjenjivanju meda. Među 167 uzoraka iz različitih zemalja svijeta bagremov med zagorskih brega ili kako ga mi po domaći zovemo 'gacija', proglašen je šampionom.

– Ova nagrada puno nam znači jer je to ujedno prezentacija i promocija zagorskog meda u svijetu. Naravno da smo ponosni na to što imamo najkvalitetniji med – kaže Curiš, koji na ovom ocjenjivanju u Semiču sudjeluje po šesti puta. Prvo mjesto i priznanje za šampionski med osvojio je i prije dvije godine, a inače njegove vitrine krase razne medalje i priznanje koje je prikupio u ovih više od 40 godina pčelarenja. Tu je tako više 60 zlatnih medalja i priznanja za bagremov med, livadu i kesten… Ne zaboravimo spomenuti i da je Curiš prvi pčelar u Hrvatskoj i jedan od rijetkih na europskom tržištu koji intenzivno sakuplja pčelinji otrov, koji se danas sve više koristi u medicini, posebice homeopatiji i kozmetici. Stvorili su i vlastitu Beeven kozmetiku s glavnim sastojkom pčelinjim otrovom koja djeluje kao prirodni botoks.

Da je med dobio vrhunsku ocjenu potrebno je puno znanja i truda. Potrebno je dobro pripremiti pčele, dobru košnicu, jaku zajednicu, friški vosak, ispravno liječiti pčele… Za med je bitno da je sortni, da ima malo vode, da je posebnog okusa, da ima određenu elektrovodljivost. Sve to ocjenjuju u institutu kušači meda, priča Curiš, koji ističe da je potrebno brendirati bagremov med zagorskih brega koji ispada u najkvalitetnije jer su naše tlo i zemlja itekako pogodno za njegov rast i uzgoj. Ivan Curiš te Josip i Marina Krog iz Štuparja bili su jedini Zagorci na ovom natjecanju, i 'poharali' konkurenciju velikih proizvođača meda iz Novog Zelanda, Kanade… Peterostruki šampioni županijske izložbe i ocjenjivanja meda Krapinsko – zagorske županije Josip i Marina Krog na istom natjecanju osvojili su odlično drugo mjesto za također bagremov med, s istim brojem bodova. Krogovi su šampionsku titulu ponijeli prošle 2018. godine. Što zaključiti, bez lažne skromnosti, nego da Zagorci proizvode najbolji med na svijetu.

Marina i Josip Krog

Još članaka iz "Petrovsko"

Facebook