Prethodni članak
Sljedeći članak

Krapinsko – zagorskoj županiji petica za transparentnost proračuna, evo koliko su dobili gradovi i općine


Jučer su u Zagrebu predstavljeni godišnji rezultati istraživanja Instituta za javne financije o transparentnosti proračuna. Među županijama koje su dobile “peticu” nalazi se i Krapinsko - zagorska županija, koja je dobila i posebnu pohvalu, uz još tri županbije, zato što je tijekom svih pet godina, koliko Institut za javne financije provodi istraživanje o transparentnosti proračuna JLS-ova, objavljivala svih pet traženih dokumenata. - Županije su ponovno najtransparentnije jedinice s prosječnom ocjenom 4.9, što znači da je njih 85 posto objavilo svih pet dokumenata. Gradovi su ocijenjeni s 4.3, a općine 3.8. Javnost pozitivno utječe na određene procese - koliko je razvijeno civilno društvo, toliko je razvijena i država. Činjenica da županije imaju stopostotnu izvršenost u četiri od pet stupaca ukazuje na to da smo na pravom putu - rekao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar nakon uručenja priznanja.

Petice za transparentnost dobila su naša četiri grada, Donja Stubica, Oroslavje, Zabok i Zlatar te 12 općina, Bedekovčina, Desinić, Đurmanec, Hum na Sutli, Konjščina, Lobor, Mihovljan, Radoboj, Stubičke Toplice, Zlatar Bistrica, Tuhelj i Mače. Četvorku su dobili gradovi Klanjec, Krapina i Pregrada te općine Hrašćina, Krapinske Toplice, Marija Bistrica i Zagorska Sela. Trojku su dobili Gornja Stubica, Jesenje, Kraljevec na Sutli, Kumrovec, Novi Golubovec, Petrovsko i Veliko Trgovišće, dvojku Sveti Križ Začretje, a jedinicu Budinšćina.

Transparentnost lokalnih proračuna za potrebe ovog istraživanja mjeri se na temelju pet pravovremeno objavljenih proračunskih dokumenata: prijedloga proračuna, izglasanog proračuna, polugodišnjeg i godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna te proračunskog vodiča za građane. Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. Objavljivanjem rezultata ukazuje se na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost lokalnih vlasti. Rezultati petog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna obuhvatili su svih 576 hrvatskih JLS-ova. Prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 3,9 od mogućih 5. To je znatno poboljšanje u odnosu na 2015. kada je iznosila prosječnih 1,8. Nakon petog ciklusa, prosjeci su se znatno poboljšali – županije 4,9, gradovi 4,3, općine 3,8, ali i dalje ima razlika, posebice među općinama, a brojni će gradovi i veliki dio općina morati još puno truda uložiti da zadovolje obveze Zakona o proračunu i Zakona o pravu na pristup informacijama, te preporuke Ministarstva financija, ističu u Institutu za javne financije.

Još članaka iz "Petrovsko"

Facebook