Prethodni članak
Sljedeći članak

‘Velika želja i potreba je izgradnja Vatrogasnog doma, jer naši vatrogasci nemaju adekvatan prostor za rad’

Uoči Dana Općine Mihovljan, razgovarali smo s načelnikom Zlatkom Bartolićem o projektima i planovima


ZL: Godina dana prošla je od proteklog Dana općine. Koji su je najvažniji projekti i aktivnosti obilježili?

Bartolić: U proteklom razdoblju posvetili smo, kao i svake godine, najviše pažnje komunalnoj infrastrukturi te projektiranju za buduće razdoblje, za financijsku omotnicu 2023. – 2027., kako bismo bili spremni za natječaje.


ZL: Koji su projekti ostvareni?

Bartolić: Asfaltirali smo nerazvrstane ceste, sanirali jedno klizište, rekonstruirali Društveni dom u Mihovljanu – uredili salu i vanjski izgled objekta. Napravljen je prilaz dječjem igralištu u Mihovljanu, izvršena promjena javne rasvjete novim LED rasvjetnim tijelima, uređeno je jedno autobusno stajalište, a još dva planiramo urediti tijekom listopada. Nadalje, izgrađena je visoka zona vodovodne mreže Ptičari – Golubi – Klanječnica, u suradnji sa Zagorskim vodovodom i Krapinsko – zagorskom županijom. To su bili glavni ciljevi koje smo zacrtali i ostvarili kroz prošlu godinu. Sanirali smo klizište i 11 nerazvrstanih cesta na području općine Mihovljan, koje su bile pogođene potresom, iz Fonda solidarnosti, što je oko 8 km cesta. Trenutno traju radovi na izgradnji nogostupa uz županijsku cestu u dužini od 360 m, koje sufinancira Ministarstvo graditeljstva i Županijska uprava za ceste Krapinsko – zagorske županije, a trebali bi završiti kroz kojih mjesec dana. Vrijednost investicije je 100.000 eura. U planu je i do kraja godine presvući novim asfaltom cestu Marija Magdalena – Vučkovići – Horvati – Člekovići.

ZL: Kako ste zadovoljni povlačenjem novca iz EU fondova?
Bartolić: To dobro funkcionira, jer mi kao mala općina sa svojim proračunom ne možemo se upuštati u neke veće i skuplje projekte.

ZL: Pripremljeni su i brojni sadržaji kroz Miholjske dane.
Bartolić: Da, suradnja s udrugama koje su dosta aktivne je jako dobra i one rade dobro. Mjesto bez udruga bi bilo mrtvo mjesto. Općina izdvaja 35.000 eura za udruge, a mislim da ćemo taj iznos i pojačati. Dječji vrtić odlično funkcionira, svi su zadovoljni, ima kapacitet za 62 djece, a sada ih je u vrtiću smjšteno 55. Nedavno smo zaposlili i logopeda na 4 sata, uglavnom, ta priča dobro napreduje.


ZL: Tko su ovogodišnji dobitnici općinskih priznanja?
Bartolić: Nagrada za životno djelo bit će dodijeljena Rajku Posavcu, Grb općine Mihovljan Vladimiru Miholiću, Slavku Jembrihu, Stjepanu Ferketinu, Dragutinu Miholiću, Rajku Posavcu, Miji Bartoliću, Stjepanu Kobeščaku i Željku Člekoviću. Zahvalnice Općine dodijelit će se Miji Bartoliću, Zlatku Bartoliću, Željku Člekoviću, Branki Klarić, Stjepanu Kobeščaku, Dragutinu Komorčecu, Stjepanu Kužiru, Ljubici Ljubičić, Stjepanu Prugavečkom, Ljubici Risek, Ani Spevec, Gordani Vučković, Silvestaru Vučkoviću, Davoru Žažaru i Školskoj knjizi d.d.


ZL: Kakvi su planovi i želje za buduće, pa i višegodišnje razdoblje?
Bartolić: Otkupili smo kuću i dvorište i imamo gotovu projektnu dokumentaciju te očekujemo građevinsku dozvolu za Kulturni centar kojeg mislimo prijaviti na natječaje EU fondova. Kulturni dom u Mihovljanu centru mjesta dat će novi pečat i vizuru. Izgradnjom tog objekta osigurali bismo prostor nužan za naše udruge i za daljnji razvoj društvenih djelatnosti. Nadalje, u pripremi je i izgradnja Parka hrvatskih branitelja kraj stepenica ispod crkve, imamo projektnu dokumentaciju i trebamo dobiti potvrdu glavnog projekta da bi mogli krenuti s istim. Nismo odustali niti od izgradnje socijalne ustanove, Centra za pružanje usluga u zajednici za djecu s teškoćama u razvoju. Potreba je i uređenje ceste Mihovljan – Večkovići – Kovačići. Radi se o tri kilometra ceste, za što imamo građevinsku dozvolu i čekamo natječaj. A jedna velika želja i velika potreba je izgradnja Vatrogasnog doma u Mihovljanu, kojeg nemamo. Tri smo ga puta kanididirali i tri puta nismo prošli, iako smo imali 65 bodova na natječaju i s toliko bodova su neke općine prošle. Pravilnik govori, barem je do sada, da rekonstrukcija i dogradnja ima 15 bodova prednosti, a teško je te bodove onda nadoknaditi. No želja i potreba postoji, jer vatrogasci nemaju adekvatne prostore za rad. Ako te nabrojene investicije ostavrimo, bit će to jako velika stvar za Mihovljan.

ZL: I za kraj, koja je vaša poruka građanima Mihovljana povodom Dana općine?
Bartolić: Dragi moji sumještani, Mihovljančanke i Mihovljančani, u ime Općinskog vijeća, predsjednika Vijeća i svoje osobno ime želim vam uputiti čestitku povodom Dana naše Općine, u želji da zajedničkim snagama i budućim projektima učinimo našu općinu općinom po mjeri svakog čovjeka, ugodnu za život. Čestitam vam Dan općine Mihovljan!

Još članaka iz "Mihovljan"

Facebook