Prethodni članak
Sljedeći članak

'Postignut je glavni cilj: osiguravanje osnovnih uvjeta mladima za ostanak u mjestu'

Uoči Dana općine Mihovljan, razgovarali smo s načelnikom Zlatkom Bartolićem


ZL: Što je obilježilo ovu godinu u Vašoj općini, koji su najznačajniji projekti ostvareni u proteklih godinu dana?

Bartolić: Realizirali smo presvlačenje i asfaltiranje nerazvrstanih cesta na području općine. Asfaltiralo se i presvuklo ukupno 15 nerazvrstanih cesta u dužini od 4.745 m. Ukupna vrijednost projekta je 1.269.573,28 kn. Projekt je sufinanciralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 250.000,00 kn, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine 171.240,00 kn, dok je preostali iznos 848.333,28 kn osigurala Općina. Kupili smo kuću i zemljište u centru Mihovljana za daljnje projekte. U suradnji s HEP-om izvršena je rekonstrukcija niskonaponske mreže u naseljima Fijački, Pakračići, Kovačići, Ducki, Koreni, Bokori i Klanečnica. Uz rekonstrukciju obnovljena je i proširena mreža javne rasvjete novim LED rasvjetnim tijelima. U suradnji s Hrvatskim vodama uređeno je korito potoka u centru Mihovljana i uz osnovnu školu na način da je korito potoka obučeno u kamen. Iz programa održavanja komunalne infrastrukture nastavljeni su radovi prema potrebama: nabava i ugradnja kamenog materijala, održavanje nerazvrstanih cesta, malčiranje, održavanje oborinskih kanala (grabe) nabava betonskih cijevi, postavljanje prometne signalizacije, održavanje mjesnog groblja i slično.

ZL: Prije godinu dana otvoren je novi Dječji vrtić. Kako ste zadovoljni, jesu li kapaciteti dovoljni, koliko znači za Općinu?


Bartolić: Ove godine slavimo prvi godinu rada Dječjeg vrtića Miholjček. Kada smo kretali u taj projekt, bili smo svjesni da će to biti popriličan trošak Općini Mihovljan, kako za gradnju tako i za redovno održavanje te sam rad, međutim iznimno smo zadovoljni jer je glavni cilj postignut, a to je osiguravanje osnovnih uvjeta mladima za ostanak u mjestu i briga o djeci i njihovom obrazovanju. Radom vrtića smo iznimno zadovoljni. Danas se u vrtiću nalazi 45 djece te obzirom na kapacitet od 60 djece još uvijek imamo 15 slobodnih mjesta. Vjerujem da će se u narednom vremenu i navike roditelja koji do sad nisu imali opciju vrtića promijeniti te da će vrtić biti popunjen.

ZL: Koliko se povuklo sredstava iz EU fondova i kako ste time zadovoljni?


Bartolić: U proteklih godinu dana stigla nam je druga rata EU sredstava za izgradnju dječjeg vrtića u iznosu od 1.804.293,25kn koju smo odmah proslijedili za otplatu dijela kredita za izgradnju dječjeg vrtića. Zatražena je i posljednja rata te smo trenutno u postupku. Drugih povlačenja iz EU fondova nije bilo jer nije bilo dostupnih natječaja. Imamo velika očekivanja od povlačenja novca iz nove europske financijske omotnice.

ZL: Koji su projekti ili radovi trenutno u tijeku?


Bartolić: Trenutno je u provedbi projekt presvlačenja i asfaltiranja nerazvrstanih cesta na području općine. Asfaltom će se presvući ukupno 1.585 metara. Projekt je sufinanciran od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Novog asfaltiranja ove godine nema jer na području Općine više nema ni jedna kuća koja nema pristup asfaltiranoj nerazvrstanoj cesti. Također, nakon Dana općine kreće obnova društvenog doma u Mihovljanu koja je sufinancirana od Ministarstva kulture i medija. U fazi građevinskih radova je realizacija projekta prilaz dječjem igralištu i šetnica u centru Mihovljana koji je sufinanciran od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Također, u pripremi je raspisivanje natječaja za izvođenje radova na projektu izgradnja parka hrvatskih branitelja koji je sufinanciran od LAG-a Zeleni bregi.

ZL: Koji su planovi za idućih godinu dana te koji su dugoročni planovi u Vašoj Općini?


Bartolić: Imamo spremna dva projekta za koja imamo ishođene građevinske dozvole. Čekamo raspisivanje EU natječaja ili natječaja nadležnih ministarstava. To su 1. rekonstrukcija postojeće nerazvrstane ceste Mihovljan – Kovačići – Strugača i izgradnja Socijalne ustanove: Centar za pružanje usluga u zajednici Mihovljan. U suradnji s DVD-om Mihovljan prijavili smo projekt izgradnje vatrogasnog doma u Mihovljanu te čekamo odgovor nadležnog ministarstva. U fazi je ishođenja građevinska dozvola za projekt izgradnje nogostupa uz županijsku cestu ŽC2125 prema Sutinskim toplicama. Kako smo kupili kuću i zemljište u centru Mihovljana, u fazi je izrada idejnog projekta za budući Kulturni centar u Mihovljanu gdje se planiramo prijaviti na natječaj u sklopu nove europske financijske omotnice. U suradnji s Hrvatskim vodama planiramo nastavak uređenja vodotoka u Mihovljanu. U suradnji s HEP-om planiraju se rekonstrukcije niskonaponske mreže u Mihovljanu i Kuzmincu. U suradnji sa Zagorskim vodovodom i KZŽ planira se izgradnja vodovodne mreže Ptičari – Golubi - Klanečnica.

ZL: Tko su ovogodišnji dobitnici općinskih priznanja?


Bartolić: Ove godine nije bilo prijedloga na temelju javnog poziva za dodjelu općinskih priznanja, ali kao i svake godine imamo podjelu novčane nagrade odličnim učenicima, tj. učenicima koji su od 1 do 8 razreda prošli s odličnim uspjehom.

ZL: Za kraj, Vaša poruka stanovnicima Općine Mihovljan povodom Dana Općine.


Bartolić: Dragi moji sumještani, Mihovljančanke i Mihovljančani, u ime Općinskog vijeća Općine Mihovljan, predsjednika Općinskog vijeća i svoje osobno ime želim Vam uputiti čestitku povodom Dana naše Općine. U želji da zajedničkim snagama i budućim projektima učinimo našu Općinu po mjeri svakog čovjeka, čestitamo Vam dan Općine.

Još članaka iz "Mihovljan"

Facebook