Prethodni članak
Sljedeći članak

Mlada Zagorka Klara ostvaruje svoj san: 'Želim biti autolakirerka i imati svoju radionicu'


Da smo odavno 'prerasli' predrasude prema 'muškim' i 'ženskim' zanimanjima i da sva zanimanja postaju zapravo unificirana, kao i da se treba odvažno izboriti za svoje interese, pokazuje primjer 15 – godišnje Klare Ljubek iz Mihovljana, koja završava prvi razred za autolakirericu.

Interes od djetinjstva

U Srednju strukovnu školu u Varaždinu Klara se preselila iz zabočkog ŠUDIGO – a i tako si ispunila želju još iz djetinjstva – da se bavi automobilima i to upravo lakiranjem. – Odmalena sam voljela bagere, traktore, aute, uvijek je kod mene bila prisutna ta neka ljubav prema autima i kad sam trebala odabrati srednju školu, htjela sam odmah ići u program za autolakirera. No, tog zanimanja nije bilo u našoj županiji, jedino u Zagrebu ili Varaždinu, pa se nisam za to odlučila, bilo mi je daleko – ispričala nam je Klara. Upisala je Školu za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku, smjer grafičkog urednika i dizajnera. No, ubrzo je shvatila da se u tome ipak nikako nije pronašla. U dogovoru s roditeljima, poslali su u varaždinsku školu molbu za premještaj.

Premještaj u Varaždin

Mama Štefica kaže kako je Klara cijelo vrijeme pričala samo o tome kako želi biti autolakirerka. – Rekla sam joj, Klara, to je zanimanje za dečke. Ali kad je ona rekla da to hoće, razmislila sam. Zapravo sam vidjela koliko već danas ima žena koje to rade, i slične poslove. Pa smo rekli, ajde, neka ide u Varaždin – kaže mama, koja ju, kao i ostala obitelj, pa i dečko, podržavaju u odabiru zanimanja, što joj, kaže, daje još veću motivaciju. Nakon što se premjestila u Srednju strukovnu školu u Varaždin, Klari je srce bilo na mjestu. – Dočekala me moja razrednica Sandra Pokos, kao i ravnatelj i zahvaljujem im što su prihvatili moju molbu. A razred? Super je! U razredu nas je 28, jedina sam cura među dečkima! No,  jako sam se dobro uklopila, sve sam predmete brzo polovila, odlično mi je i jako sam zadovoljna! – otkrila nam je Klara, iako, dodaje, svima je čudno kad kaže da se školuje za autolakirerku. – Možda to jest malo neuobičajeno, ali ja mislim da je to čist ok. Poslovi se ne bi trebali dijeliti na muške i ženske – kaže Klara ova svestrana djevojka, koja u slobodno vrijeme svira harmoniku.

Praksa u autokući

U Varaždin putuje vlakom iz Golubovca. Putovanje traje i doma se vraća tek u kasnim poslijepodnevnim satima. – Razmišljala sam o smještaju u đačkom domu, no nije mi se dopala ta ideja, pa radije putujem – kaže Klara, koja je svoju naklonost prema budućem zanimanju još više potvrdila na praksi. – Praksu obavljam u Autokući Bunić u Kučan Marofu i vlasniku Zdenku zahvaljujem što me primio. Jako puno sam već do sad naučila. Brusim, kitam, špricam dijelove i imam jako dobru ekipu, mislim da sam se dobro snašla s njima. Sve mi se to čini super i nisam požalila što sam odabrala to zanimanje – kaže Klara. Iako je tek prvi razred i do kraja školovanja još su preostale dvije godine, Klara već sad zna kako bi voljela upisati još neka dodatna školovanja ili tečajeve, što već bude potrebno, kako bi se mogla baviti stavljanjem folija na automobile. – Puno sam videa o tome gledala i čini mi se super. Želja mi je da jednog dana doma otvorim svoju radionu, prvo neku manju, a kasnije tko zna – zaključila je naša sugovornica, koja već sad radi na jednom malom vlastitom projektu, uređenja Tomosa u čemu će joj, kaže, pomoći tata.

.

Još članaka iz "Mihovljan"

Facebook