Prethodni članak
Sljedeći članak

VELIK DOGAĐAJ ZA MARIJU BISTRICU: Blagoslov radova i gradilišta nove mrtvačnice i groblja


Rektor Svetišta MBB preč. Domagoj Matošević u četvrtak je blagoslovio radove i gradilište nove mrtvačnice i groblja u Mariji Bistrici. Riječ je o radovima u sklopu projekta „Rekonstrukcija i proširenje groblja u Mariji Bistrici s pomoćnom zgradom i novom mrtvačnicom“ , iz Podmjere EU fondova 7.4. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“.

Projekt je vrijedan 9 mil. 560 tisuća kuna, a komponenta koja se sufinancira iz mjere iznosi 6 mil. kuna. Prije samog blagoslova, načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički je zahvalio svim suradnicima na realizaciji ovog projekta, podsjetivši da je Marija Bistrica jedna od rijetkih Općina koja je dobila sredstva za ovu svrhu. - Ovo je uistinu veliki događaj za Mariju Bistricu, jer mrtvačnica, koja je tu u blizini, u 2020. godini niti izgledom, niti funkcionalnošću nije zadovoljavala dostojanstvene ispraćaje naših najdražih, pa vjerujem da je to veliki iskorak u ovom dijelu skrbi naših najmilijih, oko ispraćaja naših najmilijih i vjerujem da će to biti jedna lijepa slika i razglednica iz Marije Bistrice, ali i iz našeg Svetišta – rekao je prije samog blagoslova načelnik te se osvrnuo i na suradnju vezanu s Ministarstvom branitelja. - S ministrom Tomom Medvedom dogovoreno je da će na novom proširenom dijelu groblja biti jedan prostor, mali trg, koji će biti posvećen za odavanje počasti hrvatskim braniteljima i svima koji su ugradili sebe u stvaranje hrvatske države. Projekt će financirati Ministarstvo branitelja, a prilikom hodočašća vojske, policije i branitelja u Mariju Bistricu, na tom mjestu će biti polagani vijenci, prije liturgijskog dijela hodočašća – naglasio je Milički.

Preč. Matošević, uz sam čin blagoslova, osvrnuo se na važnost ovog projekta. - Groblja su sigurno jedan od najvažnijih sadržaja u jednom mjestu, u jednoj općini i zapravo su slika tog mjesta i te općine. Tamo gdje su groblja lijepa i uređena, to je slika zapravo i svih onih koji tu žive. I znamo koliko je važno da sprovod bude jedan dostojanstven čin, jedan čin molitve i vjere, ali i čin jednog pijeteta i ljudske ljepote. Iz tog razloga vjerujemo i zahvalni smo Gospodinu da će ova novouređena mrtvačnica i groblje doprinijeti dostojanstvu liturgijskog slavlja sprovoda, ali i ljepoti čiravog našeg mjesta – rekao je preč. Matošević. Ovom svečanom činu na gradilištu prisustvovali su i nekadašnji rektor Svetišta MBB-e mons. Zlatko Koren, danas kanonik prvostolnog kaptola zagrebačkoga, predsjednik Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica Teodor Švaljek, predstavnici izvođača radova (MDK Građevinar) i nadzora (JAM-ING), te djelatnici i vijećnici Općine Marija Bistrica. Načelnik Milički dotaknuo se još jedne zanimljivosti vezane uz projekt. - Posebno zahvaljujem i donedavnom i sadašnjem rektoru Svetišta MBB-e, što nam je ustupljen posvećeni kamen, koji je ostao prilikom posjeta Svetoga Oca Ivana Pavla II Mariji Bistrici 1998. godine, te će on biti ugrađen u pročelje nove mrtvačnice. Podsjetimo, nova mrtvačnica bit će površine 340 m2, od čega je 200 m2 zatvorenog prostora, te još 140 m2 natkrivenog prostora, pod koji može stati 200-njak ljudi, što pak olakšava ceremoniju ukopa u slučaju lošeg vremena. Što se pak tiče grobnih mjesta, u planu je 516 novih grobnih mjesta, što bi ukupno bilo 2000 ukopnih mjesta. Osim mrtvačnice i ispraćajnog trga u planu je 11 grobnih polja i 2 polja urni.

 

 

 

Još članaka iz "Marija Bistrica"

Facebook

Na većini cesta promet teče bez posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje traju radovi. U Gorskom kotaru ponegdje ima magle, a kolnici su mjestimice mokri i skliski u Hrvatskom primorju i Gorskom kotaru.  Do 23. prosinca između 09:00 i 1...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program