Prethodni članak
Sljedeći članak

'Usprkos krizama nije zaustavljen ni jedan projekt u Mariji Bistrici'

Održana 27. sjednica Općinskog Vijeća Općine Marija Bistrica


Jučer je u Domu kulture u Mariji Bistrici održana 27. sjednica Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica. Na dnevnom redu našao se Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Općine Marija Bistrica, kao i Izvršenja programa, koji su njegov sastavni dio. Ukupni prihodi Općine Marija Bistrica zajedno sa proračunskom korisnicima Dječji vrtić Pušlek i Općinska knjižnica i čitaonica realizirani su u iznosu od 11.137.400,30 kuna ili 23,81% od plana odnosno prihodi poslovanja  ostvareni su u iznosu 7.708.282,13 kn, prihodi od prodaje nefinancijske imovine 2.520,00 kn i primici od zaduživanja 3.426.598,17 kn. Spomenimo da su Prihodi od poreza na dohodak ostvareni su 32,94%%  ili 3.377.112,95 kn a što je za 2,7% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Rashodi  i  izdaci proračuna ostvareni su u iznosu 13.958.634,13  kuna ili 29,85,% u odnosu na plan i to rashodi poslovanja u iznosu 5.581.878,84 kune, rashodi za nabavu nefinancijske imovine 6.913.289,63 kuna te izdaci za financijsku imovinu i otplata zajmova 1.463.465,66 kuna. Prihodi proračuna bez prihoda proračunskih korisnika u prvih 6 mjeseci ove godine iznose 10.847.248,72 kuna, a rashodi iznose 13.511.676,02 kuna te se stvorila razlika od 2.664.427,30  kuna u korist rashoda. Razlika se povećava za rezultat poslovanja iz prošle godine koji iznosi 1.605.731,52 kuna, te je konačni rezultat poslovanja 4.270.158,82 kuna. Dobiveni rezultat poslovanja prenosi se u naredno razdoblje u kojem će se manjak prihoda raspodijeliti na buduće rashode poslovanja u 2020.godini.

Izvješće načelnika

 Na sjednici Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica, na dnevnom redu našlo se i Izvješće načelnika za prvih 6 mjeseci ove godine, u kojem se načelnik osvrnuo na odrađeno po pitanju Komunalne, prometne i turističke infrastrukture ali i na velike projekte poput izgradnje novog vrtića, reciklažnog, mrtvačnice i proširenja groblja, kao i na događaje u prvih 6 mjeseci, koji su utjecali na djelovanje Općine, a to su korona kriza i potres. Općina je reagirala na te događaje, pa su tako roditelji vrtićke djece bili oslobođeni plaćanja vrtića u vrijeme dok isti nije radio, ili djeca nisu išla u vrtić, a zbog krize umanjene su obveze najviše pogođenima po pitanje naknade za najam prostora ili komunalne naknade. Načelnik u izvješću podsjeća i na štete koje je na području općine izazvao potres. Ukupno 12 objekata nije za stanovanje, a u suradnji sa Civilnom zaštitom RH nabavljena su 4 stambena kontejnera za obitelji, koje se nisu snašle na neki drugi način. Ukupna šteta na području Općine procijenjena je na 17 mil. kuna. Brojni su radovi na komunalnoj i prometnoj infrastrukturi, no u Mariji Bistrici posebno ističu velike projekte, koji su u bitnoj mjeru sufinancirani EU sredstvima. Reciklažno dvorište je proradilo, izgradnja novog vrtića je pri kraju, a zahuktali su se i radovi na izgradnji nove mrtvačnice i proširenju groblja. Tu je i uređenje Doma kulture, projekti Newlight i WIFI4EU i drugi. U zaključku svog izvješća načelnik je naglasio kako su svi projekti i aktivnosti u službi podizanja kvalitete životnog prostora stanovnika, uz važnu napomenu kako je većina kapitalnih, kao i nekolicina manjih projekata sufinancirana EU sredstvima.

 

- Smatram da smo spremno odgovorili na uistinu velike izazove poput korona virusa i potresa i da znanjem, zajedništvom i vizijom možemo i dalje raditi na boljitku naše Općine Marija Bistrica– zaključio je u izvješću načelnik Milički. U raspravi po ovoj točki posebno je naglašeno pozitivno poslovanje Komunalnog poduzeća Lijepa Bistrica. Načelnik Milički je naglasio kako je cijena odvoza za građane najniža u okruženju, a predsjednik Vijeća Teodor Švaljek rekao je kako je i ovo dokaz da se u Općini gospodari dobro, te dodao kako se premalo komunicira činjenica da se smeće mještana Općine ali i brojnih turista već skoro dvije godine ne odvozi na odlagalište u Tugonicu, dakle na području Općine Marija Bistrica. Švaljek je također naglasio da, usprkos korona krizi i potresu nije zaustavljen niti jedan veliki projekt.

 

Nova adresa sjedišta Dječjeg vrtića

Općinsko vijeće je prihvatilo i Odluku o izmjenama Odluke o osnivanju Dječjeg vrtića Marija Bistrica, a riječ je zapravo o promjeni adrese sjedišta vrtića, koja se prebacuje na novi vrtić, čija je izgradnja pri kraju. Nova adresa je Stubička cesta 17c. Vezano uz Dječji vrtić Vijeće je donijelo i odluku o imenovanju članova Upravnog vijeća Dječjeg vrtića “Pušlek” Marija Bistrica iz reda Osnivača. Imenovani su pročelnica u Općini Branka Herceg, zamjenica načelnika Općine Marija Bistrica Dubravka Bartolović i profesorica u OŠ Marija Bistrica Ivančica Hopek-Kramar. Mandat članova Upravnog vijeća traje četiri godine.

 

Još članaka iz "Marija Bistrica"

Facebook

Mokri su i skliski kolnici mjestimice u Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju. Jak vjetar puše na dionici autoceste A6 između čvorova Ravna Gora i Kikovica, a između tunela Tuhobića i čvora Oštrovica vidljivost je smanjena zbog magle. Vozače poziva...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program