Prethodni članak
Sljedeći članak

U Mariju Bistricu stigli kamioni za odvoz smeća

Tvrtka Tehnix isporučila nove kamione za bistričko komunalno poduzeće


Od 01. siječnja 2019. godine Lijepa Bistrica d.o.o., komunalno društvo u 100%-tnom vlasništvu Općine Marija Bistrica, započet će s djelatnošću prikupljanja i odvoza otpada na području općine Marija Bistrica. Tim povodom u Mariji Bistrici je organizirana primopredaja novih vozila između tvrtke Tehnix i komunalnog društva Lijepa Bistrica d.o.o. Naime, bistričko komunalno poduzeće nabavilo je dva vozila od tvrtke Tehnix, a riječ je o modernim vozilima, jedno veće jedno manje, pogodno za manje putove u naseljima općine.

Ključeve vozila načelniku Marije Bistrice Josipu Miličkom predao je direktor tvrtke Tehnix Đuro Horvat, a primopredaji su nazočili i predsjednik vijeća Općine Marija Bistrica Teodor Švaljek, pročelnica u Općini Branka Herceg i rektor Svetišta MBB-e preč Domagoj Matošević. Nakon primopredaje u Općinskoj vijećnici održana je i press konferencija. Načelnik Milički izrazio je zadovoljstvo ovom primopredajom, pohvalivši suradnju sa tvrtkom Tehnix, koja je, kako je rečeno, renomirana u globalnim okvirima. I direktor Tehnixa Đuro Horvat pozitivno se očitovao o suradnji sa Općinom i ponudio daljnju suradnju, a podršku je dao i preč. Matošević, uz zaključak da je u planu da Svetište MBB-e postane prvo zeleno svetište. Predsjednik Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica Teodor Švaljek podsjetio je na probleme sa odlagalištem otpada u Tugonici i činjenicom da je Općina Marija Bistrica prije 10-tak godina prodala svoj udio u Komunalcu Konjščina, pa je tako ostala bez mogućnosti odlučivanja. No, sada će komunalno poduzeće Lijepa Bistrica miješani komunalni otpad odvoziti u Piškornicu, a korisni u Eko-flor.

Što se cijene odvoza tiče, načelnik Milički je napomenuo da će ona biti čak malo manja od sadašnje, koju primjenjuje Komunalac u zadnja tri mjeseca ove godine, a prema novom izračunu. Pročelnica Branka Herceg je dodala, kako će se na kraju svake poslovne godine raditi analiza, postoji li mogućnost smanjenja cijene prema korisnicima, no to će ovisiti o mnogim čimbenicima, pa i o naplati i suradnju mještana. Ta je suradnja važna i u pogledu recikliranja otpada, pa je nekoliko puta naglašeno kako će se u suradnji Općine i Tehnixa nastojati postići što bolji rezultati po pitanju odvajanja otpada, kako bi udio korisnog otpada do 2022. godine dosegao 50 %, što je postavljeno kao uvjet od strane Europske unije, a u protivnom će ''penale'' plaćati upravo jedinice lokalne samouprave. No, načelnik Milički razmišlja u sasvim drugom pravcu, te je rekao kako je uvjeren da će sa sadašnjih 13 do 15 % udjela korisnog u ukupnom otpadu, vrlo brzo diči na 30 %, a do 2022. svakako ostvariti i cilj od 50 %. No, dodao je da cilj nije samo zadovoljiti zakonske norme već krenuti i dalje i biti među top 5 u Hrvatskoj u odvajanju otpada, a ako je moguće i na 1. mjestu.

''Stalo nam je da Svetište MBB-e uz pomoć Đure Horvata i tvrtke Tehnix, postane prvo zeleno Svetište u Europi ili u Svijetu.'' – zaključio je načelnik. Ponovimo da će ''Lijepa Bistrica'' sa odvozom krenuti od 1. siječnja 2019. godine. Zaposlena su i 3 djelatnika, od kojih je 1 vozač, a kante za miješani komunalni otpad bit će isporučene krajem prosinca ili početkom siječnja. U prvom dijelu godine korisni otpad sakupljat će se u vrećama, no tijekom godine stići će i kante za korisni otpad, koje je Općina dobila na natječaju Fonda zaštitu okoliša. Milički je podsjetio da je ukupna vrijednost svih projekata vezanih za gospodarenje otpadom oko 8 milijuna kuna od čega je 5 milijuna osigurano kroz ratne natječaje EU-a. To se odnosi na Reciklažno dvorište, čija se izgradnja očekuje već u 2019. godini, zatim na projekt o vidljivosti gospodarenja otpadom u kojem je Marija Bistrica zajedno sa gradom Zlatarom te Općinama Zlatar Bistrica i Mače, na spomenute kante za korisni otpad, te na nabavu kamiona, kanti za miješani komunalni otpad i software za rad poduzeća. Vrijednost kamiona je oko 2 mil. kuna, a ostatak oko 300 tisuća kuna, a za taj dio je ugovoren leasing, odnosno podignut kredit.  Dodajmo da je na trgu nakon primopredaje održana i prezentacija rada novih vozila, a načelnik Milički je direktoru Horvatu uručio repliku kamiona, koja je izrađena u stilu bistričkih drvenih igračaka.

Još članaka iz "Marija Bistrica"

Facebook

Zbog prometne nesreće na državnoj cesti DC43 Bjelovar-Čazma, u mjestu Gornji Draganec prekinut je promet. Obilazni pravac iz smjera Čazme je: Čazma-Grabovnica-Bojana-Vagovina, a iz smjera Štefanja: Štefanje-Donja Šušnjara-Martinac- Donji Miklouš...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program