Prethodni članak
Sljedeći članak

U čudesnoj šumi čudesni je grunt i uživa se u šumskoj knjižnici, kamenoj juhi...

U Krapinsko – zagorskoj županiji djeluje čudesna udruga 'Čudesna šuma' koja djeci prenosi čudesne stvari


Čudesna šuma, njezin 'grunt', djeca, roditelji i stručni voditelji mamac su za djecu i odrasle. A Čudesna šuma je udruga, 'grunt' je dio šume u Mariji Bistrici koji se koristi kao poligon i polazište za radionice i razne tematske aktivnosti s djecom koji ima i svoju kuću odnosno objekt.

Nije taj 'grunt' bilo kakav. Taj 'grunt' odnosno poligon autentično je osmišljeno šumsko igralište sastavljeno od različitih punktova i instalacija kao što je 'Prva šumska knjižnica' s fondom knjižnice od 50-ak naslova dobivenih donacijom izdavača, knjižnica i privatnih osoba u projektu 'Knjižnica u prirodi', tu su i prirodne penjalice za koje služe debla, i panjevi, instalacija koja priziva 'umjetnika u šumi' namijenjena svakom stvaraocu prirodnih boja, slikarski stalak. 'Znanstvenika u šumi' privlači one koji osnovnim istraživačkim alatima iz svakodnevnog života otkrivaju prirodne zakonitosti biljaka, stijena i prirodnih elemenata. Instalacija 'tehnologa u šumi' ima elemente za isprobavanje pokusa i izradu stvari, ona 'inženjera u šumi' namijenjena je onima koji grade ložište, zaklon ili nosila, 'glazbenika u šumi' koji sviraju na linearnom nizu staklenki i šumskih prirodnina ili primjerice 'matematičara u šumi' koji predstavlja brojalice i društvene igre napravljene od sjemenki i plodov

'Ali zapravo, ono ključno i ishodišno je a sve to priziva dijete u njegovoj biti za slobodnu i nestrukturiranu igru šumskim ambijentom u njegov neiscrpni istraživački pothvat. Središnje mjesto šumskog poligona rezervirano je za veliko ložište s okolnim sjedećim mjestima gdje djeca sudjeluju u stvaranju zajedničkog obroka uz dijeljenje doživljaja i slušanja priča, kažu nam suosnivačice Udruge Čudesna šuma Valentina Hršak, dipl. ing. geologije i Vesna Šaronja, dipl. knjižničarka.

Na 'gruntu' kamp za djecu i roditelje


Kako bi šumski poligon Udruge pratitelji i poznavatelji aktivnosti svih ovih i drugih aktivnosti mogli čudesnu šumu i iskustveno upoznati organiziran je i šumski kamp za djecu i roditelje. 'Kapaciteti su se vrlo brzo popunili, a u našoj Čudesnoj šumi 'niknulo' je ukupno osam šatora za 22 djece u rasponu od 3-14 godina i 14 odraslih. Osim jedinstvenog i mnogoj djeci prvog doživljaja spavanja u šumi, djeci se pružila prilika upoznavanja s disciplinom i ponašanjem u kampu, koje se ponajprije odnosi na ostavljanje 'nultog otiska' u prirodi, jačanja timskog duha, važnosti dijeljenja i zajedničkog doprinosa. Kamp je započeo podizanjem ručno izrađene zastave, čiju je izradu vodila naša najmlađa edukatorica i uzdanice Udruge na koju smo posebno ponosni – jedanaestogodišnja Irma Kuljak. Kako bi zajedno napravili obrok u prirodi najvažnija je logorska vatra, a krug oko ložišta središnje je mjesto i ostalih društvenih aktivnosti.

U izradi zajedničke 'kamene juhe' za večeru, svaki mali polaznik kampa dodao je jedan od svojih sastojaka - povrće, a zajedništvo se osjetilo i u održavanju vatre, angažmanu oko sječe i oštrenja kolčića za kasnije pečenje kukuruza - 'pecinjaka" ili 'mlječeci'. Do večere, osim igre na punktovima, djeca su sudjelovala i u timskim igrama. Začin večeri – našoj hranjivoj povrtno-grahorastoj kamenoj juhi bila je 'zelena sol' nastala u šumsko -znanstvenom laboratoriju složnim ručicama djece, ali i narodna priča o kamenoj juhi koja nas poziva, da zastanemo, ogledamo se oko sebe i s onim dostupnim, a najviše složnošću stvorimo ukusan obrok/život. Obilježili smo i Tjedan noćnih leptira zavirivši u knjigu Kukci iz naše šumske knjižnice dok su nam se noćni leptiri vrzmali oko čeonih lampica, pričaju nam Valentina i Vesna. Šumski san, po priznanju djece, nisu poremetile niti male šumske životinjice koje su vrludale okolo šatora. Nakon zdravog okrijepljujućeg doručka, razmijene doživljaja oko vatrice koja je u prijepodnevnim satima podarila pečene jabuke, oslikavanja najdojmljivijih trenutaka kampa za njihovu malu šumsku galeriju, ostavljanje otisaka na izviđačkoj zastavici... nahranjeni mentalno, duhovno i fizički, pozdravili su Čudesnu šumu i neke nove prijatelje do sljedećeg susreta. Važno je napomenuti da edukatori Čudesne šume, dolaze iz različitih prirodoslovno - društvenih znanosti, a ujedno su i volonteri udruge, Ana Mikleušević, Vesna Šaronja, Lucija Rogina, Tomislav Sušinjak, Valentina Hršak i Sunčica Vidulić Vulelija.


Na promociji slikovnice donjostubičkog autora bilo je 80-ak djece


No nije sve na tome stalo. Vrlo brzo neki od polaznika kampa doživjeli su već na književnom događaju kojeg su nestrpljivo čekali na predstavljanju slikovnice 'Srna i Mak' mladog autora iz Donje Stubice Josipa Čekolja. Ova osebujna priča izašla u izdanju Mala zvona oslanja se na pripovjedačku tradiciju bajke s ilustracijama Kaje Kajfež, a progovara o važnoj temi ekologije, ljubavi i važnosti očuvanja prirode. Ima li boljeg mjesta za promociju i doživljaj priče od dubokog hlada i smiraja Čudesne šume? 'Saznali smo i recept za osobito dojmljivo prenošenje priče – kamishibai kazalište tzv. putujuće kazalište uz izvođenje autora i gošći književnica – Nikoline Manojlović Vračar i Sanje Lovrenčić. Interes je bio velik, oko 80-tak posjetitelja, djece i roditelja ovog 'šumskog kazališta' i čudesnošumskih dodatnih sadržaja; oživjelog ložišta i pečenja kukuruza, obilježavanja Svjetskog dana pčela čitanjem iz različitih knjiga, priručnika, slikovnica naše šumske knjižnice uz mini radionicu izrade 'bara za pčele' kojeg su djeca mogla ponijeti kući, te malen punkt koji je nudio i odlična izbor zanimljivih izdanja Malih zvona za privatnu kućnu biblioteku. Energiju za praćenje svih sadržaja i priče davala nam je hrana – zdravi snack-ovi, namazi uz obilje voća i povrća iz našeg vlastitog šumskog vrta, ali i domaće OPG proizvodnje Solina, i Putujućih lubenica iz doline Neretve. Veliki interes za aktivnosti Čudesne šume nemjerljiv su poticaj našem radu i angažmanu, a projekt STREAM učionica u Prirodi nastoji kroz radionice polaznicima i djelatnicima vrtića i škola te roditeljima djece prezentirati način rada doživljajnog učenja u prirodi, te ih tako možda potaknuti da iste uključe u svoj svakodnevni rad, a jedinice lokalne samouprave na potrebu kreiranja društvene učionice u prirodi u svom mjestu djelovanja. A ukoliko želite više informacija o radu ove čudesne udruge i budućim radionicama i aktivnostima ovu posebnu udrugu možete pratiti na https://web.facebook.com/cudesna.suma.STREAM, te kontaktirajte e-mailom [email protected] za ostvarivanje suradnje te ako želite na neki način podržati naš rad, poručuju suosnivačice.

Ima li boljeg mjesta za promociju i doživljaj priče od dubokog hlada i smiraja Čudesne šume? Nema!

Udruga Čudesna šuma sa sjedištem u Mariji Bistrici u 2021.g. provodi projekt 'Kako kreirati STREAM učionicu u Prirodi' s partnerom u projektu Općinskom knjižnicom i čitaonicom Bedekovčina, uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH. Cilj je poticanje čitanja i razvoja čitateljske publike u Republici Hrvatskoj, a provodi se uz podršku Krapinsko - zagorske županije za manifestacije u kulturi. Projekt je zamišljen kao niz radionica, namijenjenih djeci predškolske i osnovnoškolske dobi, a koje se već realiziraju od travnja 2021. godine i nastavit će se u svim godišnjim dobima u dogovoru s odgojno - obrazovnim utanovama Krapinsko - zagorske županije. Radionice se provode i u sjedištu Udruge Čudesna šuma na šumskom poligonu Udruge. Kroz taj projekt (Science. Technology. Reading (Research). Engineering. Art. Math/ Znanost. Tehnologija. Čitanje (Istraživanje). Tehnika. Umjetnost. Matematika), "digitalnom STEM-u" u ovoj udruzi nastoje dodati ljudsku kreativnu i društvenu komponentu – čitanje i umjetnost, a time i osjećaje, empatiju, kreativnost, komunikaciju i kritičko mišljenje, te poticati element otkrivanja novog kreativnog znanja i inovativnosti. Otvaranjem '4 zida učionice', aktiviraju sva osjetila i povezuju gradivo iz knjižne građe i školskih kurikuluma s praktičnim iskustvom iz prirode. Svaka radionica u središte stavlja jedno od područja iz S.T.R.E.A.M.-a, a posebnost svake je različita polazišna knjižna građa, praktičan rad s resursima iz prirode, kretanje šumskim ekosustavom kroz edukativne šetnje, a voditelji radionica iz svakog navedenog područja su geolozi, kemičari, prof. glazbe i umjetnici, izviđači, književnici i knjižničari.

Ovakvim radom djeca će dobiti iskustvenu priliku u zaključivanju kako su upravo proučavanjem prirode nastale sve ideje koje danas koristimo kao visokotehnološka rješenja. 'Do sada smo u suradnji s osnovnim školama u Konjščini i Mariji Bistrici i polaznicima poludnevnog boravka iz OŠ Brestovca Orehovičkog ostvarene četiri radionice za učenike nižih i viših razreda u dvorištima – okruženjima škola, odnosno vanjskim učionicama. Radionicom WWW Čudesnog drveća koja je svoje polaznike imala i prošle godine u okviru projekta 'Knjižnica u prirodi' nastavljamo čudesnost i nevidljivost vidljivog (drveća npr.) prenijeti učenicima putem knjižne građe i to popularno-znanstvenih priručnika i neposrednog iskustva, a dio veličanstvene uloge drveća demonstrirati i malim pokusom 'Drveće pročišćuje vodu'. Do kraja završetka programa kojim obilježavamo i 'Godina čitanja 2021' održat će se radionice iskustvenog učenja: istraživačko - izviđačke radionice s učenicima OŠ Marija Bistrica, 'Šumska knjižnica – kućica za knjige' s dječjim vrtićem iz Marije Bistrice, te s OŠ Oroslavje ostvariti suradnju na istraživačko - izviđačkim, te umjetničko - znanstvenoj radionici. A u planu su i škole u prirodi u suradnji s OŠ Marija Bistrica kroz programski projekt 'Pozdrav jeseni' i 'Pozdrav proljeću' kažu suosnivačice ove čudesne udruge.

Još članaka iz "Marija Bistrica"

Facebook

Na autocesti A1 zbog prometne nesreće na 160.+700 km između čvorova Otočac i Perušić u smjeru Dubrovnika vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h. Molimo korisnike za strpljenje. Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Zbog obilnijih...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program