Prethodni članak
Sljedeći članak

Marija Bistrica želi status grada

Održana 14. sjednica Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica


U utorak 30. listopada održana je 14. sjednica Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica. Prihvaćena je II. izmjena i dopuna Proračuna Općine Marija Bistrica za 2018. godinu. U općem djelu Proračuna prikazano je smanjenje prihoda i primitaka poslovanja na prihodovnoj strani za 552.500,00 kuna  te razmjerno tome i smanjenje rashoda i izdataka na rashodovnoj strani. Smanjenje na prihodovnoj strani odnose  se na smanjenje  pomoći-donacije planirane od Fonda za zaštitu okoliša, EU Fondovi u iznosu od 552.500,00  a odnosi se na nabavu spremnika za komunalni otpad  a za koje već postoje određene naznake da se neće  realizirati  do kraja 2018.godine. U posebnom djelu Proračuna umanjeni su rashodi odnosno preraspoređeni u istom iznosu  od 552.500,00 kn. Shodno izmjeni proračuna prihvaćena je i II. izmjena i dopuna Programa izgradnje komunalne infrastrukture na području Općine za 2018. god. kao i II. izmjena i dopuna Programa održavanja komunalne infrastrukture na području Općine za ovu godinu.

Marija Bistrica želi status grada

Na sjednici je prihvaćen i Program razvoja poduzetničke zone Marija Bistrica 1, 2019. -2021. godina, a koji donosi uvodne informacije o Općini Marija Bistrica, trenutno stanje razvijenosti gospodarstva u Općini, kao i samu svrhu i cilj programa. Strateški ciljevi i prioriteti razvoja Općine Marija Bistrica u potpunosti su usklađeni sa strateškim okvirom Razvojne strategije Krapinsko-zagorske županije. Kao jedan od strateških ciljeva razvoja određen je – Razvoj konkurentnog gospodarstva. Vijeće je donijelo i odluku o kupnji zemljišta u naselju Marija Bistrica, nekoliko čestica u blizini benzinske postaje INE i to u svrhu izgradnje nerazvrstane ceste, a u iznosu od 65 kuna po m2.

Također, donijeta je i odluka o izmjeni i dopuni Odluke o nerazvrstanim cestama na području Općine Marija Bistrica. Odluka se mijenja na način da se postojeća cesta NC-1-092 – Srebačići – Hanžeki dijeli se na dvije ceste:- NC-1-092– Srebačići – Hanžeki i   - NC-1-210 – Srebačići - Hanžeki.

Na sjednici je Poljoprivredni redar Ivan Kuntić podnio izvještaj o radu poljoprivrednog redara. Od strane poljoprivrednog redara na području općine Marija Bistrica ukupno je obrađeno 45 predmeta vezanih za uređenje zapuštenih i neodržavanih poljoprivrednih zemljišta i dvorišta. Svih 45 predmeta bile su prijave mještana poljoprivrednom redaru te su vođeni kao neupravni postupci. Ukupno je izvršeno preko 60-ak očevida na licu mjesta, što radi utvrđivanja prekršaja, što radi kontrole izvršenja radova na čišćenju poljoprivrednih zemljišta sukladno izdanim Nalozima. U Mariji Bistrici uredovan dan poljoprivrednog redara je srijeda. Vijeće je donijelo i Odluku o uvjetima obavljanja pokretne prodaje na području Općine Marija Bistrica, kao i Odluku o davanju na korištenje nužnih smještaja na korištenje.

Na kraju sjednice načelnik Josip Milički prezentirao je inicijativu da Marija Bistrica dobije status grada. Tim povodom izrađena je i Studija opravdanosti zahtjeva za izmjenu statusa Općine u status grada, koju je izradio Institut društvenih znanosti ''Ivo Pilar''.

Na sljedećoj sjednici, ova će se inicijativa naći i na dnevnom redu, kako bi moga započeti težak u dugotrajan postupak, za koji Milički vjeruje da može završiti uspješno, i za koji je pozvao na sveopći konsenzus.

Još članaka iz "Marija Bistrica"

Facebook

U Gorskom kotaru ponegdje ima magle, a kolnici su mjestimice mokri i skliski u Hrvatskom primorju i Gorskom kotaru.  Na većini cesta promet teče bez posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje traju radovi.  Do 23. prosinca između ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program