Prethodni članak
Sljedeći članak

[INTERVJU] Milički: 'Želimo zadržati mlade obitelji u Mariji Bistrici'

Dan Župe Uznesenja BDM Marija Bistrica, Svetišta MBB, ali i Dan Općine Marija Bistrica slavi se 13. srpnja. Tim smo povodom razgovarali s načelnikom Općine Marija Bistrica Josipom Miličkim


ZL: Već smo navikli da svake godine u susret Danu Općine možemo se osvrnuti na završetak nekog kapitalnog projekta u Mariji Bistrici. Zadnji primjer je nedavno otvorenje nove mrtvačnice i proširenog dijela groblja?

Milički: Stvarno smo ponosni na taj projekt. Napokon je Marija Bistrica dobila mrtvačnicu kakvu zaslužuje i vjerujem da je jedna od najljepših u županiji, ako ne i šire. Također, proširili smo i groblje, pa je sada moguće još 2500 ukopa, čime se problem groblja i mrtvačnice riješili za minimalno slijedećih 10 i više godina, a postoji i još 20 tisuća kvadratnih metara prostora za širenje, čime smo riješili veliki problem, koji nas je sve tištio, jer  stara mrtvačnica je bila sramotna, a i kod otvorenja svi su uzvanici naglašavali da je i mrtvačnica ogledalo jednog mjesta. Projekt je bio zahtjevan, jer smo ušli u recesiju, ali smo ga uspješno završili.

ZL: Ovaj je projekt na neki način završio jedan veliki ciklus kapitalnih projekata u Mariji Bistrici?

Milički: Imali smo jedan vrlo dobar ciklus u zadnje 2-3 godine, ali svemu tome je prethodila priprema. Nismo imali ni jedan kvadrat općinskog zemljišta niti prostorni plan. Sve su to bili preduvjeti da bi realizirali te projekte. I mogu reći da s obzirom na divljanje cijena, na sve ovo što se događa sa energentima danas, sa tržištem, sa poremećajem na globalnoj razini, da smo se provukli kroz ušicu igle. Naime, vrijednost tih projekata bila je oko 30 mil. kuna: po 10 mil. vrtić i mrtvačnica sa grobljem, 5,5 mil. dom kulture i 4 mil. reciklažno dvorište, a sve smo uspjeli odraditi sa čak i manjim iznosima od ugovorenih po okončanim situacijama. Kada bi sada gledali, te investicije bi premašile 50 mil. kuna.

ZL: Zahvaljujući sredstvima koja su za ove kapitalne projekte stigla iz vanjskih izvora, u Općini dvije godine za redom rekordno izvršenje proračuna?

Milički: Tako je. Samo izvršenje proračuna je u 2020. godini bili 27 mil. kuna, a prošle godine čak 28. mil. kuna. Da napomenem, izvorni proračun Općine Marija Bistrica je oko 14 mil. kuna, što znači da je kroz razne izvore navučen još praktički jedan proračun. Također napominjem kako su projekti koje smo prijavili i do sada već i završili bili sufinancirano sa 85 %, naša je komponenta iznosila oko 8 mil kuna za sve projekte, ali smo tu komponentu prijavili na Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova i dobili sufinanciranje vlastite komponente, pa nam je u konačnici ostalo 3,5 mil kuna koje moramo sami financirati, a što ne bi trebalo opteretiti proračun, jer se navedeno otplaćuje iz kreditnog zaduženja na deset godina .

ZL: Iako situacija nije najpovoljnija, ima li naznaka za nove veće projekte?

Milički: Naravno, već dugo postoji ideja o izgradnji Športsko rekreacijskog centra (ŠRC) i izmještanja igrališta. Postojeće nogometno igralište se nalazi tik do Crkve na otvorenom i Karmela te sadržajno nikako ne idu jedno uz drugo. Prva faza je otkup zemljišta, koji je u tijeku,  a trebamo otkupiti još 25000 metara kvadratnih. Vjerujem da ćemo početkom rujna potpisivati ugovore za otkup. Pozivam svih 19 vlasnika na suradnju i da zajedno osiguramo daljnji razvoj Marije Bistrice.

ZL: Iako je izgradnjom novog vrtića jako povećan kapacitet, djece za vrtić i dalje ima još više od i tih proširenih kapaciteta. Postoji li rješenje i za taj problem?

Milički: Postoji. Iako smo jako proširili kapacitet, pa sada po pedagoškim standardima u vrtić ide i više od 160-oro djece, pokazalo sa da je i to nedostatno. Otvoren je Natječaj Ministarstva obrazovanja, na koji smo prijavili projekt dogradnje vrtića sa tri nova paviljona, koja bi trebala primiti 75-oro djece. Također, ako tu zbrojimo i djecu koja bi vrtić pohađala u planiranu ispostavu vrtićkog odjeljenja na Lazu, dolazimo do povećanja kapaciteta od 100 djece, pa bi u konačnici mogli imati i preko 250 djece u vrtićima, što bi dugoročno trebalo zadovoljiti sve potrebe. Također, u tijeku je i postavljanje klima uređaja u vrtić, jer su ove ekstremne vrućine stvorile dodatne probleme, pa se pokazalo da bez klime ipak ne ide.

ZL: Osim brige o predškolskom odgoju, već dugo se govori i o srednjoj glazbenoj školi u Mariji Bistrici?

Milički: Naša Osnovna glazbena škola ima oko 170 polaznika, što je respektabilna brojka, a smatramo da Marija Bistrica zaslužuje srednju glazbenu školu i u tom smjeru lobiramo. Zemljište je otkupljeno i usklađeno s Prostornim planom, projekt je zahtjevan ali nećemo odustati. Polovica Vlade RH već zna o toj našoj želji i stalno se borimo, a uz školu, plan je da sagradimo i sportsku dvoranu. U dugoročnom planu je i izmještanje postojeće osnovne škole na novu lokaciju, a stara bi bila prenamijenjena, ideja je u dom za starije osobe.

ZL: Uz sve ove projekte i ideje, očito je da bi u Mariji Bistrici trebalo i dodatnih mjesta za stanovanja?

Milički: Nakon 40-ak godina ponovno se u Mariji Bistrici pojavio ozbiljni interes za izgradnjom stambenih zgrada. Evidentno je da postoji interes za stanove, mlađi ljudi se lakše odlučuju za taj vid stanovanja. Imamo ozbiljnih naznaka da bi se u dogledno vrijeme počeli izgrađivati stanovi. Za slijedeći proračun imamo u planu i čitav niz mjera za mlade, kojima želimo potaknuti mlade da ostanu u Mariji Bistrici, ali i druge da se doseljavaju.

ZL: Na dnevnom redu Sjednice Općinskog vijeća nedavno je bila i promjena Prostornog plana. Koji su razlozi?

Milički: Zadnja promjena prostornog plana bila je prije četiri godine i cijelo to vrijeme dobivamo zahtjeve od građana i poslovnih subjektima za izmjenom. U zadnjih godinu i pol dana imali smo zaista veliki broj zahtjeva i kao Općina smo morali, to nam je dužnost, da svim investitorima udovoljimo, naravno uz poštivanje struke.

ZL: Ako se sve ove ideje realiziraju, trebat će u Mariji Bistrici barem još dvije kvalitetne stvari, brza cesta i kanalizacija i odvodnja?

Milički: Svakako, Aglomeracija Zlatar – Zabok u ukupnoj vrijednosti oko 600 mil. kuna je u izgradnji. Na području Općine Marija Bistrica planira se izgraditi oko 20 km kolektorske mreže sa priključcima, a sve će to završiti u pročistaču u Zlatar Bistrici. Nažalost, projekt je kasnio godinu dana, i sada se sve nekako nespretno odrađuje, ali i dalje nas uvjeravaju da će se projekt realizirati u predviđenom vremenu. Što se tiče brze ceste, uistinu je čekamo kao ozebli sunca, dionica od Zlatar Bistrice do Marije Bistrice u dužini 3,6 km, sa tunelom od 715 metara, pružit će nam prozor u svijet direktno iz Marije Bistrice. A također se aktivirala i dionica od Popovca. Otkup zemljišta je u tijeku i nadam se da će biti gotov do kraja godine, a mi koristimo svaku priliku da ukažemo na važnost brze ceste, i vjerujem da se ima obzira prema ovom jako važnom projektu ne samo za Mariju Bistricu, nego i za istok županije.

ZL: Objavljen je i natječaj za davanje u najam Poduzetničke zone Marija Bistrica 1. Radi se o prostorima bivše Tehnomehanike. Kakva su očekivanja?

Milički: Trenutno ta zona ima oko 40.000 metara kvadratnih prostora i oko 10.000 kvadratnih metara hala koje su, nažalost, u devastiranom stanju. Nakon darovanja navedene zone od strane Vlade RH morali smo dodatno odraditi i legalizaciju, jer jedan dio zone nije imao sve dozvole. Dobivena je Uporabna dozvola, provedeni su postupci upisa u katastar i gruntovnicu i kad smo napokon  riješili sve pravne i tehničke nedostatke, ovih dana raspisan je natječaj za najam. Vjerujem da će se javiti netko tko može ispuniti ozbiljne uvjete natječaja, a to su dugoročni najam, minimalno ulaganje od skoro 12 mil. kuna u dvije godine i financijske instrumente osiguranja koji osiguravaju ozbiljnost ponude. Namjera je da se otvore radna mjesta, jer nakon svega ovog što smo radili trebaju nam nova radna mjesta, da zadržimo naše mlade i vratimo one koji su otišli i da sve ima svoj smisao. Uvjeren sam da će se prepoznati potencijal koji nudi navedena Poduzetnička zona, da će se javiti ozbiljan investitor i da napokon ta zona ponovno ugleda svjetlo dana.   

ZL: Turizam je važan segment u Mariji Bistrici. On se očituje i kroz manifestacije ''Advent u Mariji Bistrici'' i ''Ljeto u Mariji Bistrici'', koja je u tijeku. Koliko je sada lakše sve skupa organizirati kada nema ograničenja?

Milički: Ma puno je lakše. Evo iza nas je i Bistrička noć, puno je događanja iza nas, a puno još i pred nama. Vrhunac je ovih dan uz Dan općine, ali događaja ima sve do kraja rujna. Ograničenja nema i nadamo sa da ih više niti neće biti i sve pozivam da dođu Mariju Bistricu. A svim žiteljima Općine Marija Bistrica čestitam Dan općine Marija Bistrica.

 

Još članaka iz "Marija Bistrica"

Facebook