Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Severina se obožava grliti sa svojom gazdaricom i prošetati do trgovine

Upoznajte zanimljivog kućnog ljubimca gospođe Ane, umiljato i lijepo stvorenje sivog perja


Dojdite malo do mene. Ja sam vam stara i imam jednog veoma starog kućnog ljubimca – pozvala nas je gospođa Ana Lihter iz zabočkog Grabrovca u posjet. I došli smo upoznati tog neobičnog kućnog ljubimca. Nit' je gospođa Ana stara, a niti guska izgleda staro. Još nije ni punoljetna, našalili smo se malo. No, za gusku su to ipak visoke godine. Severina je nedavno napunila velikih 17 gušćjih godina, jako je umiljata i lijepog sivog perja.

 

Zajedno u dućan po salatu

- U jednom malo selu živi gospođa Ana i njezina guska Severina, to napišite, sugerira nam naša sugovornica dok u naručju drži i grli Severinu. Severina je nabrala i kile kroz zimu. Dosta je teška, pa je njezina gazdarica ni ne može predugo držati na rukama. Ali, izdržala je za potrebe fotografiranja. Znatiželjno pitamo, zašto ime Severina? - Zato jer ja volim slušati Severinine pjesme. Ona vam se jedina izvaljala od devet jaja koliko ih je bilo pod guskom. I zato što je bila jedina, pazila sam je i ostala je moj kućni ljubimac - ispričala nam je gospođa Ana. Njezina Severina na svijet je došla 27.03. 2003. godine. - Jako je draga i umiljata. Isprati me u dućan, nekad do pola puta jer se bojim da je ne pogazi auto, a ponekad me pričeka na nogostupu dok se ne vratim iz dućana. Posebno voli jesti zelenu salatu. Neki dan u ovom našem malom dućanu nije bilo zelene salate, pa sam joj kupila zelje. No, nije joj baš bilo po guštu. Ali jede ona inače sve, i kukuruz i šrot, ječam, pšenicu... – vedro nam priča gospođa Ana o svojoj ljubimici.

 

Ljubomorni gusak

S obzirom da je Severina kao mala ostala 'siroče', stalno je bila na rukama i naučila se biti među ljudima. Jedno vrijeme dok je bila mala, jela je s gospođom Anom za stolom. Prošle godine kada je vlasnica išla u bolnici, ispratila ju je do ograde, a kada je došla iz bolnice dotrčala joj je u susret i po stepenicama ispratila u kuću. Severina je imala i svoje potomke. Spavati ide rano, već oko 17 sati, uredna je i dobra s drugim guskama. I dok smo mi svi zadivljeno gledali u Severinu i njezinu privrženost s vlasnicom, druge guske i opasan gusak nisu nam dali mira, graktali su, siktali i grizli nas. Ne znamo jesu li bili ljubomorni ili su se bojali da ne otmemo Severinu iz Grabovca. Čuvaju oni svoje dvorište. Zanimljiv je taj guščji svijet! - Jako je volim i ne bi je dala za niš. Kad umre, jer ona neće uginuti, dat ću je preparirati – kaže Ana. No, Severina je, iako nama zvuči puno, još mlada. Guske navodno mogu poživjeti od 25 do 30 godina. Tako tvrde veterinari. Tako da gospođu Anu i njezinu Severinu čeka još mnogo šetnji do trgovine, maženja i čašćenja desertom - mladom zelenom salaticom.

 

Još članaka iz "Ljubimci"

Facebook