Prethodni članak
Sljedeći članak

Upoznajte se s Maine coon mačkom koju zovu ‘nježnim divom’

Maine coon je snažna, inteligentna, ali istovremeno i izrazito nježna, neagresivna mačka


Maine coon je najveća pasmina mačke i sve više ljubitelja mačaka se odlučuje upravo za ovu vrstu koja nosi nadimak "nježni div".

Maine coon je snažna, inteligentna, ali istovremeno i izrazito nježna, neagresivna mačka. Svojim ponašanjem dosta podsjeća na psa. Voli se igrati, maziti, a neki vlasnici tvrde da uživa u tome da donosi lopticu, što je inače karakteristično za pse.

Podrijetlo mačke Maine coon nije poznato, ali za njega se vežu brojne legend, prenosi Index .

Jedna od njih uključuje francusku kraljicu Mariju Antoanetu, smaknutu 1793. godine. Priča kaže da je Antoaneta prije smrti pokušala pobjeći iz Francuske uz pomoć kapetana Samuela Clougha. Kraljica je napunila Cloughov brod sa svojim najvrednijim imetkom, uključujući i šest najdražih mačaka pasmine turska angora. Iako ona sama nije uspjela doći do SAD-a, njezine ljubimice sigurno su stigle do obale grada Wiscasseta u državi Maine, gdje su se parile s drugim kratkodlakim pasminama, i njihovim križanjem nastala je moderna pasmina Maine coon.

Još jedna narodna predaja kaže da je Maine coon "rezultat križanja domaće mačka i risa", odnosno divlje mačke, što bi moglo objasniti čuperke na vrhovima ušiju koje Maine coon često ima.

 Generalno prihvaćena hipoteza među uzgajivačima jest ta da je pasmina Maine coon nastala križanjem lokalnih kratkodlakih domaćih mački i dugodlakih pasmina koje su u SAD doveli engleski moreplovci ili pak Nordijci.

View this post on Instagram

Unicum Explosives, almost 10 month #unicumcat #mainecoon #lovemainecoon

A post shared by 𝙐 𝙉 𝙄 𝘾 𝙐 𝙈 Maine Coon (@unicumcat) on

Još članaka iz "Ljubimci"

Facebook